Trzeba zrobić obiad, a lodówka pusta? Te produkty warto mieć w swojej kuchni

Czasem bywa tak, że zapomnieliście zrobić zakupów, a trzeba przygotować obiad albo u waszego progu pojawiają się niespodziewani goście. Co wtedy zrobić? Co podać do jedzenia? Na takie okazje zawsze warto mieć kilka składników, z których wyczarujecie proste i szybkie potrawy. Oto sześć produktów niezbędnych w kuchni.
W swojej kuchni zawsze warto mieć kilka produktów, na bazie których można wyczarować kilka rodzajów potraw. W swojej kuchni zawsze warto mieć kilka produktów, na bazie których można wyczarować kilka rodzajów potraw. Fot. Shutterstock/bitt24

Sześć kuchennych must-have'ów

W swojej kuchni zawsze warto mieć kilka produktów, na bazie których można wyczarować kilka rodzajów potraw. Dzięki temu za każdym razem będziecie przygotowani na niezapowiedzianą wizytę albo pustkę w lodówce. Dobrze, by te składniki miały przedłużoną świeżość, a więc mogły poleżeć w szafce przez kilka tygodni czy miesięcy. Świetnie więc sprawdzą się wszelkiego rodzaju puszki, mrożonki i słoiczki. A co konkretnie?

W swojej kuchni zawsze warto mieć kilka produktów, na bazie których można wyczarować kilka rodzajów potraw. W swojej kuchni zawsze warto mieć kilka produktów, na bazie których można wyczarować kilka rodzajów potraw. Fot. Shutterstock/Moving Moment

Pomidory w puszce lub passata

Takie pomidory to obowiązkowy produkt w każdej kuchni. Wystarczy otworzyć opakowanie i w zasadzie połowa roboty jest zrobiona. Co można z nich przyrządzić na szybko? Na przykład sos do makaronu albo pizzerinek. Należy zagotować pomidory w rondelku, dodać po szczypcie soli, pieprzu oraz cukru, dodatkowo trochę suszonej bazylii, ostrej papryczki i ulubionych dodatków, jak posiekanej cebuli, kaparów albo tuńczyka z puszki - i gotowe! Taki sos można podawać z ugotowanym makaronem albo rozsmarować na arkuszu gotowego ciasta francuskiego, zrolować, pokroić w krążki i upiec.

Co jeszcze? Może zupę? W garnku należy zagotować pół litra domowego bulionu, ok - może też być wrzątek z kostką rosołową. Do środka przelać dwie puszki pomidorów lub dwie szklanki passaty, dodać dwie łyżki koncentratu, sól, pieprz i ulubione zioła. Do środka można wrzucić ugotowany lub surowy ryż albo makaron. Jeśli będą surowe, podczas gotowania zupa zrobi się gęstsza i jaśniejsza przez obecność skrobi. Pomidorówka gotowa. Łatwe? Łatwe.

W swojej kuchni zawsze warto mieć kilka produktów, na bazie których można wyczarować kilka rodzajów potraw. W swojej kuchni zawsze warto mieć kilka produktów, na bazie których można wyczarować kilka rodzajów potraw. Fot. Shutterstock/Kiian Oksana

Ziemniaki

Ziemniaki przechowywane w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu mogą przetrwać nawet kilka miesięcy. Dlatego warto mieć je pod ręką. Co z nich zrobić? Wszystko! Talarki, frytki, puree z dodatkiem mocno zesmażonego boczku, ziemniaki hasselback z powtykaną szynką i serem, sałatkę z brokułami i boczkiem czy placki ziemniaczane.

Innym pomysłem jest potrawka. Ziemniaki wystarczy pokroić w półplasterki i smażyć z dodatkiem soli i pieprzu na niewielkim ogniu, po czym dodać mielone mięso lub kawałki kurczaka i na przykład groszek z puszki. Całość doprawić do smaku ulubionymi przyprawami oraz ziołami i to wszystko. Zobacz również: Ulubione warzywo na polskich stołach. Kilka prostych przepisów na wyjątkowe dania z ziemniaków.

W swojej kuchni zawsze warto mieć kilka produktów, na bazie których można wyczarować kilka rodzajów potraw. W swojej kuchni zawsze warto mieć kilka produktów, na bazie których można wyczarować kilka rodzajów potraw. Fot. Shutterstock/Svetlana Verbitckaia

Gotowe ciasto francuskie lub drożdżowe

Jeśli macie w lodówce arkusz gotowego ciasta, to macie wszystko. Na jego bazie można przygotować zarówno potrawy wytrawne, jak i na słodko - dania obiadowe i przekąski. Na słodko sprawdzą się szczególnie ciastka czy rogaliki, wystarczy ponacinać arkusz w odpowiedni sposób, rozsmarować dżem lub krem czekoladowy, zawinąć i upiec. Tak samo można przyrządzić przekąski na słono, należy jedynie zamienić słodkie smarowidło na sos bolognese albo kawałki sera i warzyw czy papkę z doprawionego rozmrożonego szpinaku. Prościej się nie da.

W gotowe ciasto francuskie można zawinąć doprawione polędwiczki, upiec i podawać z sosem grzybowym (na przykład tym z opieniek) czy pieczeniowym. Z kolei ciasto drożdżowe znakomicie sprawdzi się w przypadku pizzy - wystarczy pokryć arkusz sosem pomidorowym, na przykład tym na bazie passaty, a na wierzchu ułożyć kawałki cebuli, boczku i pieczarek albo innych dodatków, po czym całość upiec.

W swojej kuchni zawsze warto mieć kilka produktów, na bazie których można wyczarować kilka rodzajów potraw. W swojej kuchni zawsze warto mieć kilka produktów, na bazie których można wyczarować kilka rodzajów potraw. Fot. Shutterstock/Madeleine Steinbach

Zamrożony lub zawekowany bulion

Oczywiście można skorzystać z gotowej kostki rosołowej, ale umówmy się - żadna zupa nie smakuje tak dobrze, jak ta na bulionie własnej roboty. Pisaliśmy już o tym, jak go przygotować i przechowywać (Zobacz więcej: Bulion - jak go przygotować, żeby zupy, sosy i gulasze miały perfekcyjny smak? Podpowiadamy). Ale do czego go wykorzystać na szybko? Może to być wspomniana wyżej pomidorówka albo każda inna zupa. Dobrze sprawdzi się też jako baza do sosu, wystarczy dodać do niego ulubione warzywa, jak grzyby czy brokuły, a po ugotowaniu całość zblendować.

Bulion też świetnie sprawdzi się w risotto lub kaszotto. Do gotowej bazy w postaci podsmażonych lub podduszonych warzyw wraz z surową kaszą albo ryżem, należy wlać trochę bulionu. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut, aż woda wsiąknie w składniki. Prawda, że szybciutko?

W swojej kuchni zawsze warto mieć kilka produktów, na bazie których można wyczarować kilka rodzajów potraw. W swojej kuchni zawsze warto mieć kilka produktów, na bazie których można wyczarować kilka rodzajów potraw. Fot. Shutterstock/Snowbelle

Mrożony szpinak albo mieszanka warzywna

Te produkty mogą przetrwać w zamrażarce sporo czasu. Są zatem idealnym składnikiem, który warto mieć w kuchni. Wystarczy rozmrozić je w rondlu albo na patelni i przyrządzić wybrane danie. Co to może być? Szpinak dobrze współgra z ciastem francuskim, można na przykład przygotować takie sakiewki albo łososia w sosie szpinakowym czy wegetariański zielony makaron.

Jeśli zaś wykorzystacie ciasto francuskie lub drożdżowe, możecie przygotować pyszną tartę ze szpinakiem i fetą. Jak? Ciastem należy wyłożyć foremkę do tarty, ponakłuwać je, aby się nie podniosło podczas pieczenia i zapiec do momentu, aż zacznie się zarumieniać. W międzyczasie rozmrozić w rondlu szpinak, doprawić do smaku i dodać fetę. Masę szpinakową przełożyć na upieczony spód, przykryć warstwą tartego sera i zapiec. Gotowe!

Mieszankę warzywną z kolei można wymieszać z sosem serowym na przykład na bazie topionych serków i mleka, po czym zapiec w piekarniku. Całość na koniec warto posypać mocno wysmażonymi kawałkami boczku i prażonymi pestkami słonecznika. Bułka z masłem!

W swojej kuchni zawsze warto mieć kilka produktów, na bazie których można wyczarować kilka rodzajów potraw. W swojej kuchni zawsze warto mieć kilka produktów, na bazie których można wyczarować kilka rodzajów potraw. Fot. Shutterstock/Joe Gough

Bolognese, czyli gęsty sos pomidorowo-mięsny

W sklepach pełno jest gotowych sosów w słoikach, my natomiast zachęcamy do przygotowania własnej wersji i zawekowania jej, aby w chwili słabości, braku czasu czy pomysłu na obiad, móc sięgnąć po słoik prawie gotowej potrawy. Przepis na bolognese jest bardzo prosty (zobacz więcej: Bolognese, czyli jak zrobić popularny sos boloński do spaghetti, lasagne czy cannelloni), a sposób wekowania jeszcze prostszy (zobacz więcej: Jak zawekować mięso w słoiku? To bardzo proste! I przyda się na wyjazdach).

Jak więc wykorzystać gotowy sos? Oczywiście do ugotowanego makaronu spaghetti, na kanapkę, a nawet na pizzę. Można też zrobić z nieco lasagne lub zwykłą zapiekankę z ziemniakami z dodatkiem ulubionych warzyw. Ciekawą przekąską na imprezę będzie ukrycie bolognese w "ciastkach" z gotowego ciasta francuskiego lub drożdżowego. Jeśli dodamy do sosu kukurydzę, czerwoną fasolę, sporo chilli i kilka innych meksykańskich składników, powstanie nam alternatywna wersja chilli con carne. Przy tym sosie naprawdę można się wykazać.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA