Serniki są wyjątkowo uwielbiane przez Polaków. Oto kilka przepisów i porad, jak zrobić te pyszne ciasta - pieczone i na zimno

Choć Międzynarodowy Dzień Sernika przypada na 30 lipca, to świętować go można przez cały rok. Na zimno, pieczone czy tofurniki - każdy znajdzie coś dla siebie. Na jaki sernik macie dziś ochotę? Oto nasze propozycje i garść porad, jak sprawić, by wyszły idealnie.
haps haps haps

Sernik na zimno z truskawkami

Składniki:

Spód:

  • 10 dag herbatników
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag masła

Krem:

  • dwie czubate łyżki żelatyny
  • 400 ml śmietany 36-procentowej
  • 8-10 łyżek cukru pudru
  • 80 dag naturalnego twarożku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj spód: rozdrobnij w malakserze ciastka oraz orzechy, dodaj masło i krótko miksuj, aż składniki utworzą kruszonkę.
  2. Rozłóż ją równomiernie na spodzie tortownicy (o średnicy 24 cm), dociśnij lekko dłonią, wstaw do lodówki.
  3. Przygotuj krem: żelatynę rozpuść według przepisu na opakowaniu.
  4. Ubij śmietanę z cukrem, po łyżce dodawaj serek, a gdy masa będzie gładka, wlej żelatynę, stale miksując.
  5. Połowę masy rozsmaruj na torcie, na wierzchu ułóż truskawki, przykryj resztą kremu, wypełniając zagłębienia między owocami, wygładź wierzch. Górę udekoruj owocami.
  6. Wstaw na dwie-trzy godziny do lodówki, aby sernik stężał. Po tym czasie sernik na zimno z truskawkami jest gotowy!
Sernik z brzoskwiniami kochamy przede wszystkim za to, że jest bardzo puszysty Sernik z brzoskwiniami kochamy przede wszystkim za to, że jest bardzo puszysty Fot. Shutterstock

Puszysty sernik z brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250 g masła lub margaryny
  • trzy szklanki mąki pszennej (mogą też być dwie szklanki zwykłej mąki pszennej i jedna szklanka mąki krupczatki)
  • pięć żółtek
  • 1/4 szklanki cukru (drobny do wypieków lub puder)
  • trzy płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • kilogram białego sera, tłustego lub półtłustego, zmielonego co najmniej trzykrotnie
  • jedna szklanka cukru (można dać nieco mniej, jeśli wolicie mniej słodkie wypieki)
  • 150 g masła (roztopionego i wystudzonego)
  • jedno opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • trzy duże jajka

Dodatkowo:

  • pięć białek
  • szklanka drobnego cukru
  • łyżeczka octu lub soku z cytryny (do usztywnienia bezy)
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej (do usztywnienia bezy)
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • brytfanna o wymiarach ok. 40x26 i papier do pieczenia (plus masło do jej wysmarowania)

Sposób przygotowania:

  1. Sernik z brzoskwiniami - przygotuj ciasto kruche. Składniki ciasta zagnieć szybko (można do tego celu użyć miksera). Podziel na dwie części - w jednej powinno się znaleźć ok. 2/3 ciasta, a w drugiej ok. 1/3. Następnie zapakuj obie części w dwa oddzielne kawałki folii i włóż do lodówki (nie do zamrażalnika) na minimum godzinę.
  2. Sernik z brzoskwiniami - przygotuj nadzienie. W tym czasie wyjmij brzoskwinie z puszki. Każdą z połówek przekrój na cztery-sześć części. Porządnie osącz je na sitku.
  3. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Brytfannę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (dzięki warstwie masła będzie się lepiej trzymał). Na tarce o dużych oczkach zetrzyj do niej większą część ciasta. Rozprowadź równomiernie w formie i lekko ugnieć. Podpiecz w piekarniku przez około 15 minut.
  4. Kiedy ciasto będzie się piekło, zmiksuj składniki masy serowej. Pamiętaj, że jajka należy dodawać do niej pojedynczo, pod sam koniec, a następnie bardzo krótko miksować. Dzięki temu sernik nie powinien zanadto opaść po upieczeniu.
  5. Podpieczony spód wyjmij z piekarnika i lekko przestudź. W tym czasie przygotuj pianę. Białka zmiksuj na sztywno, a następnie powoli dodawaj cukier. Na sam koniec dodaj skrobię, a następnie ocet i zmiksuj krótko.
  6. Na podpieczony i ostudzony spód wylej masę serową. Na niej ułóż kawałki brzoskwiń - nie wciskaj ich w ser za mocno, żeby nie zatonęły (mają pozostać na wierzchu.
  7. Następnie delikatnie wyłóż na wierzch pianę z białek. Na koniec zetrzyj na wszystko resztę ciasta z lodówki.
  8. Sernik piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około godzinę. Jeśli zacznie się nadmiernie przyrumieniać pod koniec pieczenia, przykryj go pergaminem. Jeżeli natomiast po 60 minutach będzie z wierzchu zbyt mało rumiany, możesz jeszcze go podpiec. Podawaj po ostudzeniu.
Sernik jaglany Sernik jaglany haps

Sernik jaglany

Składniki:

  • 200 g ciastek maślanych
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • szklanka orzechów nerkowca
  • szklanka suchej kaszy jaglanej (około 200 g)
  • 50 ml miodu
  • sok z jednej cytryny
  • szklanka suszonych daktyli
  • dwie łyżki masła orzechowego
  • migdały
  • wiórki kokosowe 

Sposób przygotowania:

  1. Do strunowego woreczka foliowego wrzuć ciastka i pokrusz je. Przesyp do miski, dodaj rozpuszczone masło i zamieszaj. Wyłóż w formie do pieczenia i włóż do lodówki na pół godziny.
  2. Orzechy nerkowca i dwie łyżki ugotowanej kaszy jaglanej zblenduj na gładką masę. Dodaj resztę kaszy i zblenduj całość. Wlej miód, dodaj sok z cytryny, wymieszaj.
  3. Masę wyłóż na przygotowany spód i włóż ciasto do lodówki na godzinę.
  4. Suszone daktyle zblenduj z masłem orzechowym i rozsmaruj na cieście. Posyp migdałami, orzechami nerkowca i wiórkami kokosowymi, po czym znów włóż do lodówki na godzinę.
Sernik japoński Sernik japoński fot. Haps

Puszysty sernik japoński

Składniki:

  • 100 g masła
  • 100 g kremowego serka (typu Philadelphia)
  • 130 ml mleka
  • osiem żółtek jaj
  • 13 białek jaj
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 mąki kukurydzianej
  • 130 g drobnego cukru

Do ozdoby:

  • cukier puder
  • truskawki
  • świeża mięta

Dodatkowo:

  • tortownica o średnicy około 23 cm

Sposób przygotowania:

  1. W niewielkim rondelku umieść masło, kremowy serek oraz mleko i podgrzewaj, często mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę. Zdejmij rondel z ognia i ostudź.
  2. W dużej misce roztrzep żółtka. Dodaj masę serową z rondla i wymieszaj do połączenia składników. Następnie przesiej do miski oba rodzaje mąki i wymieszaj, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek.
  3. W osobnej misce umieść białka i ubij na sztywną pianę - początkowo na wolnych obrotach, stopniowo zwiększając moc do najwyższych. Kiedy piana będzie już gęsta i sztywna, zacznij stopniowo dodawać cukier. Dodawaj go po jednej łyżce, dokładnie miksując za każdym razem, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej masy.
  4. Do masy z żółtkami dodaj 1/4 ubitych białek i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj resztę białek i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  5. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko postukaj blaszką w blat, aby pozbyć się z ciasta ewentualnych pęcherzyków powietrza.
  6. Boki oraz spód tortownicy szczelnie owiń folią aluminiową i wstaw ją do drugiej, większej blaszki. Napełnij większą blaszkę gorącą wodą do wysokości dwóch centymetrów i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piecz przez 25 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz kolejne 50 minut
  7. Jeszcze ciepłe ciasto ostrożnie wyjmij z blaszki i przełóż na talerz. Oprósz wierzch cukrem pudrem i ozdób kawałkami truskawek.
sernik z malinami sernik z malinami haps

Sernik w kruchym cieście z brzoskwiniami i malinami

Składniki:

Kruche ciasto:

  • dwie szklanki mąki
  • trzy łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki drobnego cukru
  • trzy czubate łyżki śmietany 18-procentowej
  • dwa żółtka

Masa serowa:

  • kilogram twarogu sernikowego
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • jedno opakowanie budyniu waniliowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • dwa jajka

Dodatkowo:

  • Blaszka o wymiarach ok. 20 x 30 cm
  • jedna lub dwie brzoskwinie
  • 150 g malin

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj masę serową: w dużej misce umieść twaróg, drobny cukier, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia składników. Następnie dodaj jajka i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.
  2. Przygotuj kruche ciasto: do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao i dokładnie wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki oraz cukier i posiekaj składniki nożem. Następnie dodaj żółtka oraz śmietanę, zamieszaj i zagnieć zwarte i jednolite ciasto.
  3. Odkrój 1/3 porcji ciasta, owiń folią i schowaj do zamrażarki.
  4. Pozostałym ciastem wylep dno oraz boki blaszki do wysokości dwóch centymetrów (możesz rozwałkować ciasto lub wylepiać kawałek po kawałku). Na ciasto wyłóż masę serową i poukładaj na niej cząstki brzoskwiń oraz maliny. Na koniec wyjmij z zamrażarki schłodzony kawałek ciasta i zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do blaszki.
Jak zrobić idealny sernik? Jak zrobić idealny sernik? Fot. Shutterstock/BarthFotografie

Jak zrobić idealny sernik?

Zarówno pieczenie, jak i przygotowywanie sernika na zimno, wiąże się w pewnymi zasadami, których lepiej się trzymać. W przeciwnym wypadku wasze ciasto popęka, opadnie, nie stężeje lub będzie miało grudki. O czym warto pamiętać, zanim zabierzecie się za przygotowanie? Oto kilka porad:

  1. W przypadku sernika pieczonego wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, chyba że przepis zakłada dodanie ubitej kremówki. Ta nie ubije się dobrze, jeśli nie będzie porządnie schłodzona.
  2. Sernik nie popęka, jeśli będziecie go piekli w kąpieli wodnej. Wystarczy włożyć blaszkę z sernikiem do większej formy, którą należy wypełnić wodą do około połowy wysokości albo ustawić oddzielne naczynie z wodą na dnie piekarnika.
  3. Jeżeli zauważycie, że wierzch sernika zaczyna się zbyt mocno przypiekać, warto wyłączyć górne grzanie lub przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej. Ta nie może jednak przylegać do sernika, w przeciwnym wypadku może się do niego przykleić.
  4. Aby uchronić ciasto przed opadaniem, po upieczeniu należy je studzić stopniowo. Najpierw powinno pozostać w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku. Po kilku minutach można nieco uchylić drzwiczki i otwierać je coraz bardziej na przestrzeni 30 minut lub do czasu ostygnięcia.
  5. Jeśli przygotowujecie sernik na zimno, dobrze jest polubić się z żelatyną. Nie wolno jej zagotowywać, bo straci swoje właściwości żelujące. Substancja ta rozpuszcza się już w 50 stopniach Celsjusza.
  6. Rozpuszczona żelatyna powinna być w zbliżonej temperaturze do masy serowej. Dzięki temu w cieście nie pojawią się grudki.
  7. Chcecie zrobić wierzch z owoców zalanych galaretką? Unikajcie używania świeżych kiwi, ananasów, mango i papai. Zawierają enzymy, które zapobiegają tężeniu.

Więcej porad znajdziecie tu:

Więcej o:
Copyright © Agora SA