Jak zrobić "kanapki" bez chleba? Oto kilka zaskakujących przepisów na przekąski do szkoły albo na przyjęcie

Kanapki to znane i lubiane przekąski. Można z nich wyczarować prawdziwe arcydzieła, zarówno dla mięsożerców, jak i dla wegan. Co jednak, gdy nie możecie jeść pieczywa albo po prostu chcielibyście poeksperymentować? Oto kilka propozycji na naprawdę ciekawe "kanapki" bez chleba.
Pieczarkowa kanapka z guacamole Pieczarkowa kanapka z guacamole Fot. Shutterstock/zarzamora

Pieczarkowa "kanapka" z guacamole

W przypadku takiej "kanapki" najlepiej sprawdzą się pieczarki o szerokim kapeluszu. W wielu sklepach, szczególnie dyskontach, można kupić odmianę portobello, która idealnie się do tego nadaje. Jest nieco bardziej mięsista od zwykłych pieczarek, a więc zbytnio nie rozmięka.

Składniki na dwie porcje:

  • 4 pieczarki portobello lub zwykłe o szerokim kapeluszu
  • 1 awokado
  • sok z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • garść sałaty (na przykład rukoli lub roszponki)
  • 2 grube plastry pomidora
  • 1 łyżka majonezu najlepiej tego domowej roboty
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki pozbawiamy nóżek, po czym lekko nacieramy je oliwą i posypujemy równomiernie pieprzem. Układamy na kratce do pieczenia (pod spodem warto ustawić zwykłą blachę, aby woda i oliwa na nią skapywały) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 15 minut. Można je również przygotować na patelni grillowej. Na sam koniec doprawiamy je solą, dzięki temu zbytnio nie rozmiękną.
  2. W międzyczasie przygotowujemy guacamole. Miąższ awokado umieszczamy w misce, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Całość rozgniatamy i łączymy ze sobą za pomocą widelca.
  3. W miseczce mieszamy majonez ze śmietaną, można go dodatkowo doprawić solą i pieprzem.
  4. Na dwóch upieczonych pieczarkach rozsmarowujemy po dużej łyżce guacamole, a na niej układamy po plastrze pomidora, garstce sałaty i kleksie sosu śmietanowo-majonezowego. Całość przykrywamy pozostałymi pieczarkami i posypujemy sezamem.
Kanapka z talarków ziemniaczanych z rozmarynem Kanapka z talarków ziemniaczanych z rozmarynem Fot. Shutterstock/Gaus Alex

"Kanapka" z talarków ziemniaczanych z rozmarynem

"Kanapka" z talarków ziemniaczanych to wyjątkowo prosta przekąska. Ziemniaki, ser i szynka to składniki, które bardzo często można znaleźć w domu. Warto więc przygotować takie kanapeczki, gdy nie chcecie wychodzić do sklepu lub kiedy zaskoczą was niespodziewani goście.

Składniki na dwie porcje:

  • 1 duży ziemniak
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 2 plasterki żółtego sera
  • 2 plasterki szynki lub salami
  • kilka listków rozmarynu

Sposób przygotowania:

  1. Na niewielkiej patelni rozgrzewamy olej.
  2. W międzyczasie obieramy ziemniaka i kroimy go w plastry o grubości około centymetra. Każdy z nich doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
  3. Talarki układamy na patelni i smażymy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, aż będą miękkie w środku i lekko przysmażone z wierzchu. Można je także upiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 30-40 minut. Kilka minut przed zakończeniem smażenia lub pieczenia wierzch talarków posypujemy posiekanymi listkami rozmarynu.
  4. Na talarkach, które będą się znajdowały na dole kanapki, układamy po plasterku szynki lub salami, a także sera. Całość przykrywamy wierzchnimi talarkami i smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu przez chwilę, tylko do momentu, aż ser się roztopi. Zamiast smażenia, talarkowe kanapki możemy piec w piekarniku przez kilka minut.

Takie kanapki mogą mieć dowolny rozmiar, w zależności od tego, jak pokroicie ziemniaka i jakiej będzie wielkości. Te mniejsze świetnie sprawdzą się na imprezę, większe to dobra propozycja obiadowa. Z uwagi na czas pieczenia lub smażenia, warto zrobić większą liczbę takich kanapek.

Kanapka caprese Kanapka caprese Fot. Shutterstock/Delphine Remy

"Kanapka" caprese

"Kanapka" caprese jest kolejną ciekawą odsłoną popularnej włoskiej sałatki. Ułożenie pomidorów i mozzarelli w formę kanapki zdecydowanie odróżnia tę przekąskę od wersji sałatkowej. Dodatkowo to dużo zdrowsza alternatywa dla zwykłej kanapki z pieczywem.

Składniki na dwie porcje:

  • 1 duży pomidor
  • 1/2 kulki sera mozzarella
  • kilka liści świeżej bazylii
  • oliwa
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pomidora kroimy na cztery plastry, a połówkę mozzarelli na dwa.
  2. Na dwóch plastrach pomidora układamy po plasterku mozzarelli, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy kilkoma listkami bazylii. Na wierzchu układamy po jednym pozostałym plastrze pomidora.

Mozzarellę warto też polać syropem na bazie octu balsamicznego lub po prostu oliwą wymieszaną z tymże octem. Kanapkę można przygotować z większej liczby warstw, ale wtedy będzie ją trudniej jeść.

Zawijana kanapka z sałatą i indykiem Zawijana kanapka z sałatą i indykiem Fot. Shutterstock/Iryna Pospikh

Zawijana "kanapka" z sałatą i indykiem

Zawijana "kanapka" z sałatą i indykiem to wyjątkowa wariacja na temat słynnej amerykańskiej kanapki BLT, czyli bacon, lettuce, tomato (bekon, sałata, pomidor). Pomimo obecności tłustego boczku, to i tak zdecydowanie lżejsza propozycja od klasycznej kanapki, a jaka pyszna!

Składniki na dwie porcje:

  • 2 spore liście sałaty
  • 2 plastry szynki z indyka o grubości ok. 3 mm
  • 2 cienkie plastry boczku
  • 2 plastry pomidora
  • 1/2 awokado
  • sok z cytryny
  • 1 pełna łyżka majonezu

Sposób przygotowania:

  1. Boczek smażymy na suchej patelni do momentu, aż się mocno przyrumieni. Następnie wykładamy go na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  2. Sałatę oczyszczamy pod bieżącą zimną wodą i osuszamy.
  3. Na środku rozsmarowujemy po pół łyżki majonezu, na nim układamy po plastrze szynki, boczku i pomidora, a następnie po kilka plasterków awokado i skrapiamy sokiem z cytryny.
  4. Liście zawijamy wokół kanapek. Można je związać długim szczypiorkiem lub spiąć wykałaczką, aby zachowały swój kształt.

Podobną wersję przekąski możecie też przygotować w formie roladek. Nasze wideo pokazuje, jak zrobić wyjątkową roladę BLT.

Owocowa kanapka na jabłku Owocowa kanapka na jabłku Fot. Shutterstock/iuliia_n

Owocowa "kanapka" na jabłku

Jabłkowa "kanapka" to jedna z tych słodkich propozycji, obok których nie można przejść obojętnie. Połączenie słodkich i kwaśnych owoców ze słonawym masłem orzechowym czy tahiną z pewnością zrobi wrażenie na was i każdej osobie, która jej spróbuje. A dodatkowo to przecież owoce, a więc samo zdrowie.

Składniki na cztery porcje:

  • 1 jabłko ulubionej odmiany
  • 4 łyżki masła orzechowego (lub kremu czekoladowego)
  • garść borówek lub malin
  • opcjonalnie: nieco wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Jabłko myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy, a następnie odkrawamy z góry i dołu po 1 cm. Pozostałą część kroimy na cztery plastry, z każdej z nich wycinamy gniazdo nasienne.
  2. Plastry smarujemy masłem orzechowym lub kremem czekoladowym, układamy po kilka borówek albo malin i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Borówki i maliny można zastąpić plasterkami bananów. Połączenie bananów i masła orzechowego będzie smakować idealnie wraz z polewą z płynnego miodu oraz posiekanymi prażonymi orzechami ziemnymi.

Batatowa kanapka na słodko i na słono Batatowa kanapka na słodko i na słono Fot. Shutterstock/Nelli Syrotynska

Batatowa "kanapka" na słodko i na słono

Bataty to niby ziemniaki, ale świetnie sprawdzają się nie tylko w daniach na słono, ale także tych na słodko. Warto więc przygotować obie wersje takiej "kanapki" i sprawdzić, która smakuje wam bardziej. A wybór może być naprawdę trudny.

Składniki na cztery porcje:

  • 1 duży batat
  • 1 łyżka oliwy do skropienia kanapek na słono
  • 1 łyżka oleju kokosowego do skropienia kanapek na słodko

Wersja na słono:

  • 2 łyżeczki pesto z bazylii
  • 1/2 awokado
  • sok z cytryny lub limonki
  • kilka listków ulubionych ziół (na przykład bazylii, tymianku lub kolendry)
  • 1 łyżka pestek słonecznika

Wersja na słodko:

  • 2 łyżki dżemu malinowego
  • 1 banan
  • 2 łyżki masła orzechowego lub tahiny
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub limonki
  • kilka świeżych malin do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Batat przekrawamy wzdłuż na cztery plastry o grubości około 1 centymetra. Dwa pokrywamy równomiernie oliwą z obu stron, a do pozostałych wykorzystujemy olej kokosowy, po czym układamy je na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będą miękkie w środku i lekko przyrumienione z zewnątrz.
  2. Na słono: na dwóch plastrach batata rozsmarowujemy pesto, na nim układamy plastry awokado i skrapiamy je sokiem z cytrusów. Całość posypujemy pestkami słonecznika (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni) i posiekanymi ziołami.
  3. Na słodko: na pozostałych batatach rozsmarowujemy dżem malinowy i posypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi. Następnie układamy po kilka plasterków banana, a na każdym z nich po odrobinie masła orzechowego albo tahiny. Całość posypujemy skórką z cytrusów, nasionami chia i cząstkami świeżych malin.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA