Sałatki ze składników, które zawsze masz w domu. Mamy kilka inspiracji [PRZEPISY]
Sałatka to zawsze dobry pomysł. Można ją jeść o każdej porze dnia. Niezależnie od tego, czy jesteście na diecie, czy wręcz przeciwnie - uwielbiacie porządne, sycące posiłki - każdy znajdzie coś dla siebie. Sałatkę można przecież zrobić na milion sposobów. Oto kilka z nich. Do ich przygotowania wystarczą składniki, które często goszczą w lodówkach i kuchennych szafkach.

Sałatka makaronowa z szynką
Składniki:
- 200 g makaronu w kształcie kolanek
- 100 g szynki
- 50 g żółtego sera
- 1/2 puszki groszku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 czubate łyżki majonezu (lub majonezu wymieszanego ze śmietaną)
- Mały ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy al dente zgodnie ze wskazówkami producenta. Pozostawiamy do ostudzenia.
- Szynkę i ser kroimy na kawałki lub ścieramy na tarce. Groszek odsączamy z zalewy. Majonez mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski, zalewamy sosem i mieszamy.
Zobacz także przepis na pyszną sałatkę śledziową. Oto wersja po lwowsku.

Sałatka z zupek chińskich
Składniki:
- 2 opakowania zupek chińskich (łagodnych lub pikantnych - wedle uznania)
- 100 g szynki konserwowej pokrojonej w plastry o średniej grubości
- 100 g żółtego sera (może być łagodny, np. gouda lub pikantny jak cheddar)
- spora czerwona papryka (może też być nieduża słodka papryka i jedna papryczka chili)
- cebula dymka - ilość wg uznania
Sposób przygotowania:
- Makaron wyjmujemy z opakowania i kruszymy do miski. Następnie zasypujemy przyprawami oraz tłuszczem z torebek dołączonych do zupki, zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż napęcznieje. Dokładnie odcedzamy i studzimy.
- W tym czasie myjemy paprykę i siekamy w drobną kostkę, szynkę kroimy na kwadraciki, dymkę siekamy, a ser ścieramy na tarce.
- Wszystkie składniki łączymy w misce i dokładnie mieszamy.
- Sałatkę z zupek chińskich odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, a najlepiej na ok. 2-3 godziny, żeby się przegryzła.
Przepis pochodzi z: Sałatka z zupek chińskich - przepis na kontrowersyjną przekąskę na imprezę

Sałatka ziemniaczana z pesto
Składniki:
- 300 g ziemniaków
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1/4 zielonego ogórka
- 2 łyżki zielonego pesto
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, aż wbity w nie nóż lub widelec wyjmiemy z łatwością. Odstawiamy do ostudzenia. Zdejmujemy skórkę i kroimy w plasterki lub w półplasterki. Przekładamy je do dużej miski.
- Cebulę i ogórek kroimy drobno. Dorzucamy do ziemniaków wraz z pesto i natką.
- Wszystkie składniki dokładnie, ale delikatnie mieszamy, uważając, by ziemniaki się za bardzo nie rozpadły. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby.

Sałatka z kurczakiem i mozzarellą - przepis
Składniki:
- miks sałat (roszponka, rukola itd.),
- 1 kulka sera mozzarella (około 125 g),
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
- garść pomidorków koktajlowych,
- czerwona cebula,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- łyżeczka oregano,
- przyprawa do kurczaka,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 2 łyżki oliwy
Opcjonalnie:
- Łyżka musztardy francuskiej
Sposób przygotowania
- Kurczaka kroimy w kostkę i obsypujemy przyprawą. Wstawiamy na pół godziny do lodówki, aby mięso się zamarynowało. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy mięso na złoto, a później odsączamy je na ręczniku papierowym i zostawiamy do wystudzenia.
- Pomidorki przekrawamy na połówki, ser kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Do salaterki wsypujemy sałatę, usmażone mięso, pomidorki, ser i cebulę. Dodajemy oregano, bazylię i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy.
- Sałatkę podajemy z czosnkowymi grzankami (wystarczy stostowany chleb potrzeć ząbkiem czosnku lub posmarować masłem z rozdrobnionym czosnkiem)
Przepis pochodzi z: Sałatka z mozzarellą - trzy proste przepisy na przekąskę lub kolację

Sałatka z ryżem i warzywami
Składniki:
- 100 g suchego ryżu
- 100 g szynki
- 2 łyżki groszku konserwowego
- Kilkanaście czarnych oliwek
- 1/3 dużej, czerwonej papryki
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. Wysypujemy na sitko i pozostawiamy do ostudzenia.
- Szynkę kroimy w drobną kostkę. Groszek odsączamy z zalewy, oliwki kroimy w plasterki, a paprykę w kosteczkę.
- W dużej misce mieszamy wszystkie składniki. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.