Sałatki ze składników, które zawsze masz w domu. Mamy kilka inspiracji [PRZEPISY]

Sałatka to zawsze dobry pomysł. Można ją jeść o każdej porze dnia. Niezależnie od tego, czy jesteście na diecie, czy wręcz przeciwnie - uwielbiacie porządne, sycące posiłki - każdy znajdzie coś dla siebie. Sałatkę można przecież zrobić na milion sposobów. Oto kilka z nich. Do ich przygotowania wystarczą składniki, które często goszczą w lodówkach i kuchennych szafkach.
sałatka makaronowa sałatka makaronowa fot. Igor Dutina / shutterstock.com

Sałatka makaronowa z szynką

Składniki:

  • 200 g makaronu w kształcie kolanek
  • 100 g szynki
  • 50 g żółtego sera
  • 1/2 puszki groszku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 czubate łyżki majonezu (lub majonezu wymieszanego ze śmietaną)
  • Mały ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy al dente zgodnie ze wskazówkami producenta. Pozostawiamy do ostudzenia.
  2. Szynkę i ser kroimy na kawałki lub ścieramy na tarce. Groszek odsączamy z zalewy. Majonez mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.
  3. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski, zalewamy sosem i mieszamy.

Zobacz także przepis na pyszną sałatkę śledziową. Oto wersja po lwowsku.

Sałatka z zupek chińskich to jedna z łatwiejszych do przyrządzenia sałatek na imprezę, z którą bez problemu poradzi sobie nawet początkujący kucharz Sałatka z zupek chińskich to jedna z łatwiejszych do przyrządzenia sałatek na imprezę, z którą bez problemu poradzi sobie nawet początkujący kucharz Fot. Choksawatdikorn/ Shutterstock

Sałatka z zupek chińskich

Składniki:

  • 2 opakowania zupek chińskich (łagodnych lub pikantnych - wedle uznania)
  • 100 g szynki konserwowej pokrojonej w plastry o średniej grubości
  • 100 g żółtego sera (może być łagodny, np. gouda lub pikantny jak cheddar)
  • spora czerwona papryka (może też być nieduża słodka papryka i jedna papryczka chili)
  • cebula dymka - ilość wg uznania

Sposób przygotowania:

  1. Makaron wyjmujemy z opakowania i kruszymy do miski. Następnie zasypujemy przyprawami oraz tłuszczem z torebek dołączonych do zupki, zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż napęcznieje. Dokładnie odcedzamy i studzimy.
  2. W tym czasie myjemy paprykę i siekamy w drobną kostkę, szynkę kroimy na kwadraciki, dymkę siekamy, a ser ścieramy na tarce.
  3. Wszystkie składniki łączymy w misce i dokładnie mieszamy.
  4. Sałatkę z zupek chińskich odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, a najlepiej na ok. 2-3 godziny, żeby się przegryzła.

Przepis pochodzi z: Sałatka z zupek chińskich - przepis na kontrowersyjną przekąskę na imprezę

sałatka z ziemniakami sałatka z ziemniakami Fot. MariaKovaleva / shutterstock.com

Sałatka ziemniaczana z pesto

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1/4 zielonego ogórka
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, aż wbity w nie nóż lub widelec wyjmiemy z łatwością. Odstawiamy do ostudzenia. Zdejmujemy skórkę i kroimy w plasterki lub w półplasterki. Przekładamy je do dużej miski.
  2. Cebulę i ogórek kroimy drobno. Dorzucamy do ziemniaków wraz z pesto i natką.
  3. Wszystkie składniki dokładnie, ale delikatnie mieszamy, uważając, by ziemniaki się za bardzo nie rozpadły. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby.
sałatka z mozzarellą sałatka z mozzarellą Fot. Timolina / shutterstock.com

Sałatka z kurczakiem i mozzarellą - przepis

Składniki:

  • miks sałat (roszponka, rukola itd.),
  • 1 kulka sera mozzarella (około 125 g),
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • czerwona cebula,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyżeczka oregano,
  • przyprawa do kurczaka,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 2 łyżki oliwy

Opcjonalnie:

  • Łyżka musztardy francuskiej

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka kroimy w kostkę i obsypujemy przyprawą. Wstawiamy na pół godziny do lodówki, aby mięso się zamarynowało. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy mięso na złoto, a później odsączamy je na ręczniku papierowym i zostawiamy do wystudzenia.
  2. Pomidorki przekrawamy na połówki, ser kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Do salaterki wsypujemy sałatę, usmażone mięso, pomidorki, ser i cebulę. Dodajemy oregano, bazylię i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy.
  3. Sałatkę podajemy z czosnkowymi grzankami (wystarczy stostowany chleb potrzeć ząbkiem czosnku lub posmarować masłem z rozdrobnionym czosnkiem)

Przepis pochodzi z: Sałatka z mozzarellą - trzy proste przepisy na przekąskę lub kolację

sałatka z ryżem sałatka z ryżem Fot. faber1893 / shutterstock.com

Sałatka z ryżem i warzywami

Składniki:

  • 100 g suchego ryżu
  • 100 g szynki
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • Kilkanaście czarnych oliwek
  • 1/3 dużej, czerwonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. Wysypujemy na sitko i pozostawiamy do ostudzenia.
  2. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Groszek odsączamy z zalewy, oliwki kroimy w plasterki, a paprykę w kosteczkę.
  3. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.