Cake pops to trend kulinarny wprost z zachodu, jednak u nas znane są od wielu lat. To jedna z wersji popularnych u nas bajaderek. Robi się je łatwo, bowiem wystarczy rozdrobnić gotowy biszkopt, połączyć go z serkiem typu philadelphia, kremem czekoladowym lub innym ulubionym 'mazidłem', następnie udekorować i odstawić do lodówki do czasu serwowania. Poniżej jedna z propozycji dekoracji:
Wyświetl ten post na Instagramie.
Pomysł genialny w swej prostocie. Przygotowujecie ciasto lub tort, boki pokrywacie kremem, a na nich wykładacie podłużne biszkopty, których górną część dekorujecie strasznymi wzorami. Można to zrobić za pomocą farbek lub specjalnych pisaków do dekorowania wypieków. Płotek z biszkoptów wystarczy ustabilizować za pomocą sznurka. W lodówce krem mocniej przylgnie do ciastek i całość będzie się trzymać. Zobaczcie, jak zrobiła to jedna z szefowych kuchni publikujących na Instagramie.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Babeczki to zawsze świetna przekąska, niezależnie od okazji. Te na Halloween warto przygotować jednak nieco inaczej. Do czekoladowego ciasta można dodać czarny barwnik, który sprawi, że będzie bardziej mroczne (prosty przepis na babeczki znajdziecie tu). Po upieczeniu zaś wystarczy wykroić środek babeczki, wsypać do środka kolorową posypkę, najlepiej w intensywnych kolorach kojarzonych z Halloween, następnie zakleić dziurę wydrążonym ciastem, a wierzch udekorować kremem, na przykład tak, jak poniżej:
Wyświetl ten post na Instagramie.
Choć ten hit jest znany już od jakiegoś czasu, wciąż budzi zachwyt. Dyniowe bułeczki robi się bardzo prosto, a efekt? Sami zobaczcie.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Jak się zabrać za takie efektowne bułeczki dyniowe? Tak się składa, że przygotowaliśmy je własnoręcznie. Wideo znajdziecie poniżej, a dokładny przepis tutaj.
To doskonała okazja, by zachęcić dzieci (i siebie) do jedzenia zdrowiej. Dobrze wykorzystać do tego batoniki zbożowe lub musli, robione samodzielnie albo kupione w sklepie. Następnie jedną stronę zamoczcie w gęstym lukrze z dodatkiem barwników albo roztopionej czekoladzie (bez żadnych dodatków, wtedy utworzy skorupkę i nie będzie się kleić). Na koniec pozostaje tylko przykleić gotowe oczy z cukru, które można dostać w większych sklepach lub zrobić je samodzielnie za pomocą kremu.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Pizzerinki są bardzo lubianą przekąską - nie tylko przez gości, lecz także przez gospodarzy, ponieważ robi się je wyjątkowo prosto i zawsze ekspresowo znikają z talerzy. Bardziej zaprawieni kucharze mogą zrobić ciasto drożdżowe na pizzę własnoręcznie, ci mniej doświadczeni lub walczący z czasem mogą wykorzystać gotowe ciasto drożdżowe albo francuskie. Wystarczy wyciąć z niego krążki, posmarować sosem pomidorowym i udekorować warzywami, na przykład na wzór pająków.
Wyświetl ten post na Instagramie.