Przekąski na Halloween - co przygotować na mroczną zabawę? Inspiracje z Instagrama

Halloween to dość kontrowersyjna zabawa, która dotarła do nas ze Stanów Zjednoczonych. Jeśli w tym roku planujecie je świętować, nie może zabraknąć kreatywnych przekąsek. Ich przygotowanie wbrew pozorom nie musi wymagać wyjątkowych umiejętności dekoratorskich. Oto kilka pomysłów na przekąski na Halloween wprost z Instagrama.

Cake pops, czyli misterne bajaderki

Cake pops to trend kulinarny wprost z zachodu, jednak u nas znane są od wielu lat. To jedna z wersji popularnych u nas bajaderek. Robi się je łatwo, bowiem wystarczy rozdrobnić gotowy biszkopt, połączyć go z serkiem typu philadelphia, kremem czekoladowym lub innym ulubionym 'mazidłem', następnie udekorować i odstawić do lodówki do czasu serwowania. Poniżej jedna z propozycji dekoracji:

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Nicole | Growing Up Gracious (@growing.up.gracious) Paź 29, 2020 o 5:30 PDT

Nagrobki z biszkoptów

Pomysł genialny w swej prostocie. Przygotowujecie ciasto lub tort, boki pokrywacie kremem, a na nich wykładacie podłużne biszkopty, których górną część dekorujecie strasznymi wzorami. Można to zrobić za pomocą farbek lub specjalnych pisaków do dekorowania wypieków. Płotek z biszkoptów wystarczy ustabilizować za pomocą sznurka. W lodówce krem mocniej przylgnie do ciastek i całość będzie się trzymać. Zobaczcie, jak zrobiła to jedna z szefowych kuchni publikujących na Instagramie.

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Chef Marluce Carvalho (@marluce_carvalho) Paź 29, 2020 o 5:15 PDT

Babeczki niespodzianki

Babeczki to zawsze świetna przekąska, niezależnie od okazji. Te na Halloween warto przygotować jednak nieco inaczej. Do czekoladowego ciasta można dodać czarny barwnik, który sprawi, że będzie bardziej mroczne (prosty przepis na babeczki znajdziecie tu). Po upieczeniu zaś wystarczy wykroić środek babeczki, wsypać do środka kolorową posypkę, najlepiej w intensywnych kolorach kojarzonych z Halloween, następnie zakleić dziurę wydrążonym ciastem, a wierzch udekorować kremem, na przykład tak, jak poniżej:

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Amy Locurto - Lifestyle Blog (@livinglocurto) Paź 29, 2020 o 5:08 PDT

Dyniowe bułeczki

Choć ten hit jest znany już od jakiegoś czasu, wciąż budzi zachwyt. Dyniowe bułeczki robi się bardzo prosto, a efekt? Sami zobaczcie.

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Baking Experiment (@bakingexperiment) Paź 29, 2020 o 4:46 PDT

Jak się zabrać za takie efektowne bułeczki dyniowe? Tak się składa, że przygotowaliśmy je własnoręcznie. Wideo znajdziecie poniżej, a dokładny przepis tutaj.

Potworne batoniki

To doskonała okazja, by zachęcić dzieci (i siebie) do jedzenia zdrowiej. Dobrze wykorzystać do tego batoniki zbożowe lub musli, robione samodzielnie albo kupione w sklepie. Następnie jedną stronę zamoczcie w gęstym lukrze z dodatkiem barwników albo roztopionej czekoladzie (bez żadnych dodatków, wtedy utworzy skorupkę i nie będzie się kleić). Na koniec pozostaje tylko przykleić gotowe oczy z cukru, które można dostać w większych sklepach lub zrobić je samodzielnie za pomocą kremu.

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez JellySqueeze (@jellysqueeze_uk) Paź 29, 2020 o 5:30 PDT

Pajęcze pizzerinki

Pizzerinki są bardzo lubianą przekąską - nie tylko przez gości, lecz także przez gospodarzy, ponieważ robi się je wyjątkowo prosto i zawsze ekspresowo znikają z talerzy. Bardziej zaprawieni kucharze mogą zrobić ciasto drożdżowe na pizzę własnoręcznie, ci mniej doświadczeni lub walczący z czasem mogą wykorzystać gotowe ciasto drożdżowe albo francuskie. Wystarczy wyciąć z niego krążki, posmarować sosem pomidorowym i udekorować warzywami, na przykład na wzór pająków.

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez ??????????????? ???????? ?? (@healthywidy) Paź 29, 2020 o 5:03 PDT