Po pierwsze - pierniczki
Piernikowe dekoracje nie udadzą się bez dobrego przepisu na pierniczki. Najlepsze są te z prawdziwego miodu (z dodatkiem sztucznego mogą być zbyt miękkie i np. spadać z choinki). Jeśli chcesz wiedzieć więcej, sięgnij po nasz materiał pt. "Pierniczkowe ABC". Znajdziesz w nim nieco o historii pierniczków, a także przepis na wyśmienite ciasteczka wraz z instrukcją jak przygotować pierniki witrażowe (która przyda się osobom chcącym przygotować piernikowy domek z cukrowymi szybkami).
Pierniczki
200 g masła
200 g cukru
2 jaja
1/2 szklanki płynnego miodu
1 łyżeczka esencji waniliowej
utarta skórka z cytryny
500-700 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do pierników
1 łyżeczka mielonego imbiru
Masło z cukrem ubić dokładnie mikserem. Dodać jaja, miód, wanilię i skórkę cytrynową. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do masy maślanej i szybko wymieszać, aż składniki się połączą. Włożyć ciasto do lodówki na godzinę (można zostawić na noc). Kiedy stwardnieje, podzielić na cztery części i rozwałkować placki grubości 3 mm. Wyciąć foremką ciastka i ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie. Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. C, piec 15 minut, aż się zrumienią. Ostudzić, dekorować lukrem i wieszać na choince.
Autor: Agnieszka Kręglicka (przepis pochodzi z Ugotuj.to)
Do ozdoby
Do dekoracji pierniczków i sklejania piernikowych chatek potrzebny nam będzie również lukier. Najlepszy jest biały lukier królewski na bazie białek, który szybko schnie i twardnieje. Aby wyczarować barwne pierniczki, możesz zabarwić go barwnikami spożywczymi albo skorzystać z tych naturalnych, np. soku z buraków.
Lukier królewski
2 białka
2 i 1/3 szklanki cukru pudru (około 400g)
kilka kropel soku z cytryny lub octu
ewentualnie barwniki
Białka wbić do naczynia. Dodać cukier puder i sok z cytryny lub ocet. Miksować na niskich lub średnich obrotach miksera przez około 10-15 minut (lukier jest wtedy bardziej gładki). Ewentualnie dodać barwnik i ponownie zmiksować. Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki, należy dodać do niego jeszcze trochę cukru pudru (stopniowo), a jeśli zbyt gęsty - białka. Dekorować ostudzone pierniczki, np. za pomocą rękawa cukierniczego i tylki z cieniutką końcówką lub strzykawki.
Źródło: Ugotuj.to
Zobacz również nasz przepis na pięknie ozdobione cynamonowe ciasteczka na święta:
Pierniczki sprawdzą się nie tylko jako dekoracja choinki, ale i świątecznego stołu. Możesz na przykład zastąpić nimi pierścienie do serwetek. Wystarczy owinąć serwetkę papierowym sznurkiem (najlepiej takim z drucikiem w środku), a na jego koniec nawlec pierniczek z wyciętą dziurką. Jeśli chcesz na poszczególnych pierniczkach możesz wypisać imiona gości, którzy zbiorą się na wieczerzy.
Do przygotowania piernikowego łańcucha będzie nam potrzebny przede wszystkim długi, mocny sznurek lub tasiemka, które utrzymają ciężar ciasteczek. Przed pieczeniem w każdym z pierniczków musimy również zrobić dziurki, przez które będzie on przechodził. Po upieczeniu i ostudzeniu wystarczy je nawlec i łańcuch gotowy.
Piernikowe ludziki możemy też łączyć niewielkimi kawałkami sznurka lub tasiemki, przewlekanymi przez dziurki wykonane w ich rączkach. Po upieczeniu i wystudzeniu łączymy poszczególne pierniczki, przewlekając kawałki sznurka przez dziurki i związując na kokardki.
Choinki z piernika sprawdzą się zarówno jako dekoracja stołu czy domu, jak i słodki świąteczny podarunek. Do ich przygotowania potrzebujesz kilku, różnej wielkości foremek o tym samym kształcie. Nadadzą się na przykład gwiazdki, kwiatki, jak i zwykłe kółka.
Aby je przygotować wystarczy upieczone pierniczki (w kolejności od największego do najmniejszego) przekładać warstwą lukru królewskiego. Choć w takiej wersji prezentują się atrakcyjnie, według uznania można je dodatkowo udekorować, np. kolorowymi posypkami lub cukrowymi perełkami. Następnie wystarczy tylko poczekać aż lukier wyschnie i stwardnieje. I już - nasze choinki są gotowe!
Zobacz przepisy na:
Zamiast kupować gotowy kalendarz adwentowy, można wykonać go własnoręcznie z domowych pierniczków. Możesz go ozdobić według uznania - prezentuje się pięknie zarówno w wersji kolorowej, jak i z ornamentami wykonanymi z samego białego lukru lub roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady (wymieszanej z niewielką ilością roślinnego tłuszczu).
Do przygotowania kalendarza nie musisz używać wyłącznie pierniczków w kształcie kwadratów. Mogą to być także gwiazdki, serduszka, a także dowolna mieszanka kształtów i form. Pięknie zapakowane będą atrakcyjnym, słodkim prezentem.
Wieniec z pierniczków jest prosty do wykonania, a prezentuje się niezwykle atrakcyjnie. Możesz wykonać go z ciasteczek o różnych kształtach, np. gwiazdek, choinek, ludzików, śnieżynek, ostrokrzewu, itp. - co tylko podpowie ci wyobraźnia. Istnieją dwa sposoby na jego wykonanie, zależnie od tego czy chcesz go piec w całości, czy wykonać z gotowych ciasteczek.
Sposób pierwszy: Na papierze do pieczenia umieszczonym na blasze, narysuj okrąg o średnicy około 20 cm (np. z pomocą talerza). Z surowego ciasta wycinaj pierniczki. Układaj na okręgu w dowolny wzór, starając się jednak, aby poszczególne ciasteczka dobrze na siebie nachodziły (tak, by wieniec się nie rozpadł). Piecz do zrumienienia. Dobrze wystudź na kratce. Dekoruj według uznania (np. lukrem). Wieszaj na wstążce - najlepiej dosyć szerokiej.
Sposób drugi: Z kartonu wytnij pierścień o grubości około 3-5 cm. Za pomocą lukru królewskiego (możesz go zastąpić mocnym klejem) przyklej do niego jedną warstwę pierniczków. Następnie naklej na nie drugą oraz ewentualnie trzecią warstwę. Poczekaj, aż lukier wyschnie i stwardnieje. Wieniec udekoruj według uznania. Przewiąż wstążką.
Zobacz również przepis blogera na cynamonową koronę.
Ciasteczkowymi lizakami (czyli tak zwanymi "cake pops") z pewnością ucieszysz dzieci. Będą nie tylko smakołykiem czy dekoracją świątecznego stołu, ale i dobrym sposobem na wykorzystanie resztek piernika.
Piernikowe lizaki
400 g ostudzonego ciasta czekoladowego i 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
200 g mascarpone
Do dekoracji: lukier, czekolada, groszki w kolorowych polewach, precelki, żelki, itp.
Dodatkowo: patyczki do lizaków lub lodów, albo długie wykałaczki; kawałek styropianu lub papieru do pieczenia - do suszenia lizaków
Ciasto bardzo drobno pokrusz i dokładnie wymieszaj z serkiem. Z masy uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na około 15 minut. Następnie wyjmij i niezbyt cienko rozwałkuj. Za pomocą wykrawaczek do ciastek wycinaj kształty lizaków. Gotowe ponownie włóż do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie je wyjmij.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj ją z olejem lub roztopioną margaryną do pieczenia (na każde 100 g czekolady bierzemy 1 łyżeczkę tłuszczu). Patyczki lub wykałaczki mocz w czekoladzie. Wbijaj w ciasteczka do około 3/4 ich wysokości. Następnie mocz poszczególne lizaki w roztopionej czekoladzie (odczekaj aż nadmiar spłynie, aby na patyczkach nie było zacieków) lub smaruj lukrem. Dekoruj według uznania i odkładaj na papier do pieczenia lub wbijaj w styropian, aby lizaki wyschły. Wstaw do lodówki, aby się schłodziły (tam też należy je przechowywać).
Źródło: Ugotuj.to
Domek z piernika - nawet, jeśli nie jest idealny - to ozdoba każdego świątecznego stołu. Jego przygotowanie i zdobienie to również prawdziwa frajda dla dzieci.
Wybierz przepis dla siebie:
W wersji dla bardzo leniwych wystarczy kupić paczkę prostokątnych ciasteczek korzennych, gotowy lukier oraz dowolne dodatki - np. kolorową posypkę, czekoladowe groszki w cukrowych skorupkach. Ciasteczka sklejamy za pomocą lukru (jeśli będzie za rzadki, trzeba poczekać aż zgęstnieje) tak, jak na obrazku poniżej.
Fot. Shutterstock