Jeśli po wigilijnym posiłku potrzebujecie czegoś, co poprawi trawienie, sięgnijcie po napój z dodatkiem świeżego imbiru. Sam w sobie jest nieco pikantny i rozgrzewający, więc nie musicie dodawać do niego pieprzu kajeńskiego (chyba, że lubicie ostre smaki).
Składniki:
1.5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z imbiru
1.5 szklanki gorącej wody
łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
szczypta pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Kłącze imbiru myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i wyciskamy sok w sokowirówce. Można je również zetrzeć na tarce do jarzyn o małych oczkach, trąc równolegle do włókien. Następnie miazgę przeciskamy przez praskę lub wyciskamy ręcznie. Sok z imbiru wlewamy do gorącej wody, dolewamy miód, sok z cytryny. Dodajemy szczyptę pieprzu. Pijemy ciepłe.
Choinki, gwiazdy betlejemskie, a może kieszonki? Zobacz jak efektownie złożyć serwetki na świąteczny stół:
Do przygotowania takiego kompotu możecie użyć zarówno żurawiny świeżej, jak i mrożonej. Pamiętajcie tylko, że jest nieco kwaśna i cierpka, więc - dla zrównoważenia smaku - trzeba ją będzie nieco posłodzić. Jeśli owoce w trakcie gotowania się rozpadną, możecie przetrzeć je przez sito i dodać do kompotu lub poddusić z dodatkiem cukru (lub miodu) i korzennych przypraw i podać jako dodatek, na przykład do świątecznych mięs.
Składniki:
300 g żurawiny o dużych owocach
3-4 jabłka
1,5 litra wody
1 laska cynamonu
2-3 gwiazdki anyżu (można pominąć)
kilka goździków
cukier lub miód do smaku
Sposób przygotowania:
Żurawinę umyj i włóż do garnka. Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki lub ósemki i również umieść w garnku. Dodaj przyprawy i zalej wszystko wodą. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 0,5 godziny. Następnie zdejmij z ognia, dodaj cukier lub miód i odstaw do wystudzenia. Następnie odcedź kompot od owoców. Podawaj na zimno lub po podgrzaniu.
Dobrym zwieńczeniem słodkiej uczty, zwłaszcza dla łasuchów, może być gorąca czekolada. Dzięki dodatkowi pomarańczy lub mięty nie będzie tak bardzo sycąca. Podawaj ją jako zwieńczenie posiłku, już po ciastach albo jako dodatek do nich. W wersji dla dorosłych możesz zastąpić pomarańcze i herbatę miętową likierem o dowolnym smaku.
Składniki:
1/3 szklanki zimnej śmietany (36-proc.)
1 łyżeczka brązowego cukru
4,5 szklanki mleka (3.2-proc.)
4 spore pomarańcze albo torebka herbaty ziołowej miętowej
25-30 dag dobrej czekolady mlecznej
2 łyżki niesłodzonego kakao
Sposób przygotowania:
Ubij śmietanę z brązowym cukrem, przykryj i wstaw do lodówki. Mleko wlej do rondla o grubym dnie. Pomarańcze sparz wrzącą wodą i cieniuteńko obierz ze skórki (najlepiej skrobaczką do warzyw). Skórkę pokrój w paseczki, wrzuć do mleka i powoli zagotuj na średnim ogniu. Zdejmij z ognia, odstaw na 30 minut. Następnie przecedź mleko i ponownie wlej je do rondla. Zagotuj, dodaj posiekaną czekoladę i kakao rozprowadzone w odrobinie zimnego mleka albo wody. Mieszaj, aż czekolada się stopi, a potem podgrzewaj jeszcze minutę, nie przerywając mieszania. Czekoladę wlej do filiżanek, każdą porcję udekoruj kleksem śmietany.
Wariant miętowy: Jeśli chcesz zrobić czekoladę z miętą, po prostu dodaj torebkę mięty do mleka, a dalej postępuj podobnie.
Źródło przepisu: Nowa Kuchnia Polska
Choć grzane wino z samymi tylko przyprawami jest smaczne, dopiero z dodatkiem plastrów pomarańczy osiąga naprawdę pełnię aromatu. Jeśli chcesz, możesz zastąpić pomarańczę dwoma lub trzema mandarynkami.
Składniki:
1 butelka czerwonego półwytrawnego wina
2 łyżeczki kardamonu
2 łyżeczki goździków
1 kawałek cynamonu
4 łyżki miodu
1 laska wanilii
1.5 szklanki wody
1 pomarańcza, porządnie wyszorowana i pocięta na plasterki (można dodać również jedno, pokrojone w plastry jabłko)
Sposób przygotowania:
W garnku powoli podgrzewamy wino z przyprawami roztartymi w moździerzu i wodą. Kiedy będzie gorące, ale jeszcze nie będzie wrzało zdejmujemy z ognia i dodajemy miód oraz pomarańczę. Czekamy około 10 minut, aż miód się rozpuści, a wino przejdzie smakiem pomarańczy. Podajemy (jeśli zbyt wystygło, przed podaniem podgrzewamy do odpowiedniej temperatury).
Nie masz lub nie pijesz miodu pitnego? Nic nie szkodzi. Zamiast niego, do przygotowania napoju możesz z powodzeniem użyć również cydru lub - w wersji bezalkoholowej - np. soku pomarańczowego. Możesz podawać go zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
160 g ml miodu pitnego (trójniaka lub czwórniaka)
120 ml soku jabłkowego lub niegazowanej wody mineralnej
laska cynamonu
1-2 gwiazdki anyżu
20 ml soku z cytryny
plasterki jabłka do dekoracji
Sposób przygotowania:
Miód pitny wlewamy do rondelka, dodajemy sok jabłkowy lub wodę, cynamon i anyż. Podgrzewamy na małym ogniu, maksymalnie do 80 st. (nie doprowadzamy do wrzenia!), często mieszając. Gorący napój zdejmujemy z ognia, przyprawiamy sokiem z cytryny. Rozlewamy do szklanek z żaroodpornego szkła (ew. do kamionkowych kufli lub glinianych kubków), dodajemy po plasterku jabłka. Od razu podajemy. Grzane miody pitne przyprawiamy imbirem, goździkami, kardamonem, anyżem, wanilią, gałką muszkatołową, jak również czarnym pieprzem.
Autor: Honorata Piwowarska
Hibiskusowy napój sorrel pije się w okresie Świąt Bożego Narodzenia m.in. na Jamajce. Do jego przygotowania z powodzeniem możesz wykorzystać hibiskusową herbatkę dobrej jakości. Napój pięknie się prezentuje (i dobrze smakuje) podany w filiżance z dodatkiem plastra pomarańczy.
Składniki:
1 szklanka suszonych kwiatów hibiskusa
2 cm korzenia imbiru
sok z 1 cytryny
3/4 szklanki (150 g) cukru
3 litry przegotowanej wody
Sposób przygotowania:
Obrany imbir pokrój w plasterki, przełóż do garnka razem z hibiskusem. Zalej je wrzątkiem, dodaj cukier, wymieszaj i odstaw. Kiedy napar ostygnie, dodaj sok z cytryny, zamieszaj, przykryj garnek pokrywką i odstaw na noc. Następnego dnia napar przecedź, usuwając kwiaty i imbir. Podawaj w szklankach (możesz też dodać po 1/2 kieliszka rumu).
Autor: Maria Dembowska, Dawn Grant-Skiba