Zaczynamy od klasyka. To pierniki pokryte lukrem. Można po prostu wylać nieco na środek ciasteczka i go rozsmarować. Inną opcją jest zdobienie z prawdziwego zdarzenia. I nie mówimy tu koniecznie o misternych wzorkach, które zajmują po pół godziny na jedno ciastko. W myśl zasady "less is more", warto postawić na minimalizm. Uwierzcie nam, że mniej ozdób potrafi zrobić większe wrażenie niż najbardziej wymyślne rysunki.
Jak zrobić lukier? Odsyłamy was do osobnego przepisu: Lukier do pierników - przepis na piękną dekorację do świątecznych ciasteczek.
Do lukrowania pierniczków warto użyć specjalnej szprycy cukierniczej z wąską tylką. Jeśli nie macie takiego sprzętu, doskonale sprawdzi się woreczek strunowy. Wystarczy wypełnić go lukrem, obciąć rożek kilka milimetrów od końca i... do dzieła! Takie woreczki sprawdzą się szczególnie wtedy, gdy do lukrowania zaprosicie więcej osób. To też znakomita zabawa dla dzieciaków.
Jeśli nie czujecie się na siłach, by malować na pierniczkach zawiłe wzorki, a jednocześnie chcecie nadać im odświętny wygląd, ten sposób może się wam spodobać. Wymaga jedynie przygotowania ciasteczek, lukru i drobnych dodatków. Mogą to być pestki, orzechy, a także rozmaite cukrowe posypki, perełki.
Wystarczy nałożyć na pierniczki po łyżeczce gęstego lukru, rozprowadzić go po powierzchni ciasteczka, a na wierzchu rozsypać dodatki. Mogą być ułożone w tak zwany nieład artystyczny, czyli zwyczajnie obsypane na przykład orzechami czy posypką. Pięknie prezentują się także cukrowe perełki ułożone w konkretne wzorki, tak jak gwiazdki, na powyższym zdjęciu.
Fot. Shutterstock/olepeshkina
Świetną ozdobą pierniczków są także cukierki, draże i wszelkie "gotowce", które można dostać w sklepach za grosze. Wystarczy odrobina kreatywności, by dzięki nim zamienić ciasteczka w naprawdę imponujące dzieła sztuki. I wcale nie potrzeba zdobienia dużą ilością lukru. Chociaż - umówmy się - w święta trudno zachować umiar i my to rozumiemy.
Dlatego podrzucamy wam dwie inspiracje, na wersję minimalistyczną oraz wzbogaconą o lukier, czerwoną i białą posypkę, draże, a także malusieńkie pianki marshmallow. Zobaczcie te piękne pierniczki, w których czerwone drażetki zamieniają się w nosy reniferów albo Mikołajków.
Fot. Shutterstock/Anastasia_Panait
Ciastka Linzer słyną z tego, że wyglądają efektownie, ale nie jest to wynik skomplikowanej pracy. Kto powiedział, że w taki sam sposób nie można przygotować świątecznych pierniczków? W waszych kuchniach to wy rządzicie i z ciasteczkami możecie robić wszystko to, na co macie ochotę. Niech mówią, że to profanacja - trudno. Najważniejsze, że takie łakocie będą pyszne i piękne.
Jak je zrobić? Wystarczy, że w połowie wyciętych z surowego ciasta ciasteczek wytniecie dowolne kształty (warto użyć do tego foremek lub wąskich kieliszków) i je upieczecie. Gdy wystygną, na pełne ciasteczka nałóżcie równomiernie ulubiony dżem lub konfiturę (szczególnie świątecznego klimatu doda pomarańczowa). Ciasteczka z dziurami posypcie cukrem pudrem i przykryjcie nimi te posmarowane dżemem. Musicie przyznać, że takie pierniczki prezentują się bajecznie.
Do czego jeszcze można wykorzystać foremki do ciastek? Sprawdźcie nasz fantastyczny myk na nie byle jaką ozdobę choinkową:
Kto powiedział, że do dekoracji świątecznych pierniczków można używać jedynie lukru? W tej roli sprawdzi się doskonale także polewa czekoladowa z ulubionej czekolady. Może być biała, mleczna albo gorzka - to zależy od was.
Aby po zastygnięciu pozostała krucha, nie dodawajcie do niej masła ani śmietanki. Pamiętajcie również, by woda w kąpieli wodnej lekko mrugała, a nie wrzała. Więcej wskazówek odnośne do czekolady znajdziecie tu: Janusz Profus, Maestro Czekolady E.Wedel: "Dla cukiernika czekolada jest jak złoto i diamenty dla jubilera".
Gdy wasze ciasteczka będą już oblane apetyczną polewą, możecie pozostawić je takie, jakie są lub dodatkowo udekorować. Świetnie sprawdzi się cukrowa posypka lub posiekane orzechy, szczególnie laskowe.
A czy ten lukier albo polewa w ogóle muszą się pojawić na piernikach? Jedyną zasadą, jaka panuje w kuchni, to brak zasad. Nie chcecie lukru? Nie róbcie go! Jeśli jednak chcielibyście jakkolwiek udekorować swoje pierniczki, możecie wesprzeć się rozwiązaniami najprostszymi na świecie.
Jedno z nich to posiekane orzechy. Nadadzą się szczególnie laskowe, migdały, a także włoskie. Jeśli jednak macie inne ulubione, użyjcie ich. Aby nie spadły z upieczonych ciasteczek wystarczy posypać je nimi przed wstawieniem do piekarnika.
Fot. Shutterstock/EugeniaSh
Kolejnym rozwiązaniem przy braku umiejętności albo chęci, jest najzwyklejsza w świecie posypka. Po upieczeniu i ostudzeniu oprószcie pierniczki samym cukrem pudrem lub zmieszanym z odrobina cynamonu. Bułka z masłem!
Na koniec wisienka na torcie. Wyjątkowa, piękna, wyglądająca na skomplikowaną, a najprostsza na świecie choinka wykonana z pierniczkowych gwiazdek. By ją zrobić, wystarczy upiec kilka ciasteczek w kształcie gwiazdek, każde powinno być nieco większe od poprzedniego. Gotowe, ostudzone pierniczki należy ustawić jeden na drugim, a pomiędzy nimi wyłożyć po grubej warstwie gęstego lukru. Tak sklejoną konstrukcję można dodatkowo ozdobić kolorową posypką lub cukrowymi perełkami.
Taka pierniczkowa choinka naprawdę robi wrażenie. Warto więc pokusić się o jej przygotowanie. Gwarantujemy, że taka jadalna ozdoba świątecznego stołu zachwyci waszych najbliższych nie tylko wyglądem, lecz także smakiem.
Zobacz również: