Tego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Testujemy sałatki śledziowe z przepisów gwiazd. Faworyt jest jeden

Podczas Wigilii i Bożego Narodzenia na naszych stołach nie może zabraknąć śledzi. Choć można je przyrządzać na różne sposoby, to sałatki śledziowe są jednymi z naszych ulubionych przekąsek. Przetestowaliśmy kilka przepisów od gwiazd polskich kulinariów: Roberta Makłowicza, Magdy Gessler, Anny Starmach i Ewy Wachowicz. Smaki ocenili nasi testerzy. Która najlepsza?
Śledzie z suszonymi grzybami i papryką Śledzie z suszonymi grzybami i papryką fot. Jowita Kozłowska

Śledzie z suszonymi grzybami i papryką z przepisu Roberta Makłowicza

Na pierwszy ogień poszła bardzo wigilijna sałatka śledziowa z suszonymi grzybami ze strony internetowej Roberta Makłowicza (zgodnie z wpisem, przepis na nią pochodzi od Piotra Bikonta). Wyrazista w smaku, nie każdemu przypadła jednak do gustu. - Śledź, który ma mocny smak i równie intensywne w smaku grzyby to dla nie mnie nie do końca dobre połączenie. Myślę, że nie sprawdzi się na stole tradycjonalistów - powiedział nasz redakcyjny kolega.

Składniki:

  • 250 g solonych filetów śledziowych
  • 25 g suszonych prawdziwków
  • 1 czerwona słodka papryka
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • oliwa
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój wedle uznania. Grzyby włóż do garnuszka z niewielką ilością wody i ugotuj do miękkości. Gdy będą już miękkie wyjmij je i odsącz. Nie wylewaj wywaru z grzybów, jeszcze się przyda. Grzyby pokrój w paski. Paprykę upiecz, obierz ze skórki, pozbądź się pestek i pokrój ją w kosteczkę. Ogórki pokrój w plasterki, a cebulę w kosteczkę. W misce ułóż wszystko warstwami warstwami. Zacznij od śledzia i przesypuj każdą warstwę świeżo zmielonym pieprzem. Wywar z grzybów wymieszaj z oliwą i tak przygotowanym sosem polej sałatkę.

Przepis pochodzi z tej strony>>

Zobacz również: Śledzimy śledzia - 8 przepisów

Sałatka lwowska Sałatka lwowska fot. Jowita Kozłowska

Sałatka lwowska z przepisu Magdy Gessler

Choć Magda Gessler jest w Polsce uznawana za guru kulinariów, jej sałatka śledziowa po lwowsku - z dodatkiem buraka. Choć klasyczna, przystawka ta nie przypadła naszym testerom do gustu tak bardzo, jak pozostałe. - Smak sałatki jest w porządku, ale oczekiwałam jednak czegoś lepszego po przepisie od Magdy Gessler - komentuje Marta.

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 4 buraki
  • 2 ziemniaki
  • pół selera
  • 4 ogórków kiszonych
  • 2 jabłka
  • 2 marchewki
  • pół cebuli
  • połowa małego słoika marynowanych grzybków
  • połowa małego słoika kaparów
  • szczypior
  • sok z cytryny
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/4 słoiczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Buraki, selera, marchew i ziemniaki ugotuj bez obierania. Obierz i pokrój w kostkę. Ogórki i jabłka obierz i także pokrój w kostkę. Śledzie pokrój w paseczki. Posiekaj cebulę. Grzyby odsącz i pokrój w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki - oprócz ziemniaków i śledzi - wymieszaj. Na końcu dodać te, które zostały. Skrop całość sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszaj z musztardą, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj do sałatki i delikatnie wymieszaj. Na wierzch posyp posiekany szczypiorek.

Przepis pochodzi z tej strony>>

Po prostu świąteczny łańcuch świetlny. Przekonaj się, jak piękną ozdobą mogą być foremki do ciastek - zobacz nasz sprytny myk na piękną dekorację:

Śledź w śmietanie Śledź w śmietanie Fot. Jowita Kozłowska

Śledzie w śmietanie według Anny Starmach

W zestawieniu z przepisami na sałatki śledziowe nie mogło zabraknąć śledzi w śmietanie. Postanowiliśmy skorzystać z przepisu jurorki programu MasterChef - Anny Starmach. To jedna z dwóch ulubionych sałatek naszych testerów. Przy tym pokrojone w półplasterki, soczyste jabłko i duże kawałki śledzi pięknie prezentują się na talerzu. - Kwaskowa, ale wyrazista. Bardzo mi smakuje - komentuje Ola.

Składniki:

  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 4 filetów śledziowych matias
  • 1,5 jabłka
  • cebula
  • łyżka cukru
  • pół łyżki posiekanego koperku (niekoniecznie)
  • pół łyżeczki chrzanu (niekoniecznie)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jabłka pokrój w cienkie półplasterki, a cebulę w piórka. Do miski z wodą dodaj odrobinę soku z cytryny. Następnie włóż do miski jabłka i cebulę. Zostaw na chwilę, a następnie przełóż do oddzielnej miski. Do jabłek i cebuli dodaj koperek i chrzan i wymieszaj. Do całości dolej śmietanę, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Śledzie pokrój w romby i wymieszaj z całością.

Przepis pochodzi z tej strony>>

Sałatka śledziowa z ziemniakami Sałatka śledziowa z ziemniakami fot. Jowita Kozłowska

Sałatka śledziowa z ziemniakami - przepis Ewy Wachowicz

Sałatka śledziowa z ziemniakami z przepisu Ewy Wachowicz odniosła w naszym teście zdecydowane zwycięstwo. Z jednej strony sycąca, z drugiej - dzięki kukurydzy i dodatkowi jabłka - delikatna w smaku, pierwsza zniknęła ze stołu testowego. - Jest idealna, jedna z pyszniejszych sałatek śledziowych, które jadłam w życiu - zachwyca się Monika. - Na pewno zrobię na święta.

Składniki: 

  • 150 g filetów śledziowych
  • 150 g ziemniaków
  • pół jabłka
  • pół puszki kukurydzy
  • pół cebuli
  • sok z cytryny
  • jajko ugotowane na twardo
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Opłucz śledzie pod zimną wodą. Odsącz i pokrój w kosteczkę. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w kosteczkę. Obrane jabłko pokrój w kosteczkę i włóż do miseczki z wodą i odrobiną soku z cytryny. Bardzo drobno posiekaj cebulę, a jajko ugotowane na twardo, obierz ze skórki i także pokrój w kosteczkę. Odsącz kukurydzę i dodaj do reszty składników. Do całości dodaj posiekany szczypiorek. Dodaj majonez i całość mieszaj. Dopraw pieprzem i solą, jeżeli to konieczne.

Przepis pochodzi z tej strony>>

Zobacz również nasze poprzednie testy: