Ciasto "łabędzi puch" jest przepyszne, proste i zaserwowane na talerzu wygląda przepięknie – wcale nie przesadzamy. Polecamy wypróbować nasz przepis, aby poznać ten jakże oryginalny i niepowtarzalny smak, który zachwyci niejednego amatora słodkich przekąsek. Będzie także dobrym wyborem do przygotowania na świąteczny stół.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Składniki na biszkopt:
Składniki na krem:
Składniki na posypkę kokosową:
Składniki do nasączania:
Dodatkowo:
Przygotowanie ciasta zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Na początek przesiewamy mąki. Następnie oddzielamy żółtka od jajek i miksujemy razem ze szczyptą soli – aż piana będzie sztywna. Pod koniec miksowania wsypujemy bardzo powoli cukier, po czym zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka jajek. Na koniec za pomocą łyżki drewnianej dodajemy suche składniki. Całość delikatnie mieszamy, aby piana z białek jak najmniej opadła.
Formę smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 40 minut lub chwilę krócej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwie części.
Następnie pszenne bułki moczymy w mleku, rozgniatamy widelcem i dodajemy wiórki. Pozostałe mleko razem z cukrem na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, uważając, aby nie przypalić. Następnie dodajemy masę z bułek i gotujemy całość przez około 5 min. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch i dodajemy do ostudzonej masy kokosowej.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie specjalnego syropu, aby nim nasączyć biszkopt. Podane składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy do wystudzenia (pamiętaj, że należy użyć wrzątku).
Potem jeden blat biszkoptowy, który wcześniej przekroiliśmy, z powrotem wkładamy do formy, nasączamy i smarujemy dość grubo dżemem. Całość przykrywamy drugim blatem. Nasączamy i wykładamy resztę kremu. Po czym w małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz wiórki i chwilę mieszamy. Gotową miksturę wykładamy na wierzch ciasta.
Tak przygotowany deser wędruje na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc), a już następnego dnia delektujemy się wspaniałym smakiem ciasta łabędzi puch.
Wypieki na słodko to jedna z trudniejszych dziedzin kulinarnych. Sekretem udanego deseru jest nie tylko dobry przepis, ale także dobór odpowiednich i świeżych składników, z których budujemy ciasto. W przypadku ciasta "łabędzi puch" sprawdzą się najlepiej te kupione na świeżo.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.