Ciasto łabędzi puch, czyli przepis na wyjątkowo smaczny deser, który zachwyci każdego

Ciasto łabędzi puch to tak naprawdę puszysty deser, który przygotujesz błyskawicznie. Najlepiej smakuje zrobiony dzień wcześniej, ponieważ słodki smak kokosa ma szansę "przegryźć się" z kwaśnym posmakiem czarnej porzeczki. Doskonałe nadaje się na rodzinne spotkania, urodziny i imieniny lub nawet na bardziej oficjalne uroczystości, jak śluby i wesela.

Ciasto "łabędzi puch" jest przepyszne, proste i zaserwowane na talerzu wygląda przepięknie – wcale nie przesadzamy. Polecamy wypróbować nasz przepis, aby poznać ten jakże oryginalny i niepowtarzalny smak, który zachwyci niejednego amatora słodkich przekąsek. Będzie także dobrym wyborem do przygotowania na świąteczny stół. 

Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Ciasto "łabędzi puch" - czyli składniki, jakich potrzebujesz, żeby zrobić deser

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mąki tortowej,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

Składniki na krem:

  • 750 ml mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 średniej wielkości bułki pszenne,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 200 g masła.

Składniki na posypkę kokosową:

  • łyżka masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 100 g wiórków kokosowych.

Składniki do nasączania:

  • 1/2 szklanki wrzątku,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki soku z cytryny.

Dodatkowo:

  • mały słoiczek dżemu porzeczkowego.

Przygotowanie ciasta zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Na początek przesiewamy mąki. Następnie oddzielamy żółtka od jajek i miksujemy razem ze szczyptą soli – aż piana będzie sztywna. Pod koniec miksowania wsypujemy bardzo powoli cukier, po czym zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka jajek. Na koniec za pomocą łyżki drewnianej dodajemy suche składniki. Całość delikatnie mieszamy, aby piana z białek jak najmniej opadła.

Formę smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 40 minut lub chwilę krócej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwie części.

Następnie pszenne bułki moczymy w mleku, rozgniatamy widelcem i dodajemy wiórki. Pozostałe mleko razem z cukrem na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, uważając, aby nie przypalić. Następnie dodajemy masę z bułek i gotujemy całość przez około 5 min. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch i dodajemy do ostudzonej masy kokosowej.

Kolejnym krokiem będzie przygotowanie specjalnego syropu, aby nim nasączyć biszkopt. Podane składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy do wystudzenia (pamiętaj, że należy użyć wrzątku).

Potem jeden blat biszkoptowy, który wcześniej przekroiliśmy, z powrotem wkładamy do formy, nasączamy i smarujemy dość grubo dżemem. Całość przykrywamy drugim blatem. Nasączamy i wykładamy resztę kremu. Po czym w małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz wiórki i chwilę mieszamy. Gotową miksturę wykładamy na wierzch ciasta.

Tak przygotowany deser wędruje na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc), a już następnego dnia delektujemy się wspaniałym smakiem ciasta łabędzi puch.

Kilka porad, które sprawdzą się w każdej kuchni

Wypieki na słodko to jedna z trudniejszych dziedzin kulinarnych. Sekretem udanego deseru jest nie tylko dobry przepis, ale także dobór odpowiednich i świeżych składników, z których budujemy ciasto. W przypadku ciasta "łabędzi puch" sprawdzą się najlepiej te kupione na świeżo.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA