-
Haps
- Bulion warzywny. Jak go przygotować, aby był smaczny i aromatyczny? Koniecznie dodaj te przyprawy
Bulion warzywny. Jak go przygotować, aby był smaczny i aromatyczny? Koniecznie dodaj te przyprawy
Bulion warzywny to baza zup i sosów. Od jego przygotowania będzie zależeć smak i konsystencja potraw. Dobrze ugotowany bulion warzywny ma intensywny kolor oraz piękny zapach. Nie każdy wie, że wywar z warzyw można także mrozić! Wystarczy przestudzić wywar, podzielić na porcje i przelać do woreczków do mrożenia żywności.
Bulion warzywny najlepiej przyrządza się z klasycznej włoszczyzny. Możesz jednak dla urozmaicenia dodać kapustę lub jabłko bądź też suszone grzybki oraz sos sojowy.
Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Bulion warzywny - jak go przygotować, by miał idealny kolor i smak?
- włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, mały kawałek selera, 1/2 pora, liść kapusty;
- 2 litry wody;
- łyżeczka soli morskiej, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziarenek pieprzu
- cebula;
- łyżka sosu sojowego (klasyczny, nie może być ciemny) lub 2 małe kawałki suszonych borowików;
- 4 gałązki natki pietruszki;
- łyżka oliwy extra.
Tak przygotujesz bulion, który możesz wykorzystać jako bazę do zup
- Marchewkę, pietruszkę i selera obierz, opłucz, włóż do garnka. Dodaj umytego pora i liść kapusty. Wlej wodę i zagotuj.
- Dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Następnie zmniejsz ogień.
- Cebulę nieobraną połóż na palniku kuchenki i poopalaj ją ogniem (około 1 - 2 minuty), potem włóż do garnka z warzywami.
- Dodaj suszone grzybki lub sos sojowy, gałązki natki pietruszki i oliwę. Garnek przykryj pokrywą, ale pozostaw lekko uchyloną.
- Gotuj na małym ogniu przez godzinę do miękkości warzyw (wywar najlepiej jest gotować dłużej, do półtorej godziny). Po ugotowaniu zostaw bulion na 10 - 15 minut, a następnie odcedź.
- Bulion najlepiej od razu wykorzystaj do sporządzania zup lub zagotuj i zamknij w słoiki. Po ostudzeniu możesz trzymać w lodówce do 2 tygodni.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.