Bulion warzywny. Jak go przygotować, aby był smaczny i aromatyczny? Koniecznie dodaj te przyprawy

Bulion warzywny to baza zup i sosów. Od jego przygotowania będzie zależeć smak i konsystencja potraw. Dobrze ugotowany bulion warzywny ma intensywny kolor oraz piękny zapach. Nie każdy wie, że wywar z warzyw można także mrozić! Wystarczy przestudzić wywar, podzielić na porcje i przelać do woreczków do mrożenia żywności.

Bulion warzywny najlepiej przyrządza się z klasycznej włoszczyzny. Możesz jednak dla urozmaicenia dodać kapustę lub jabłko bądź też suszone grzybki oraz sos sojowy.

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Bulion warzywny - jak go przygotować, by miał idealny kolor i smak?

  • włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, mały kawałek selera, 1/2 pora, liść kapusty;
  • 2 litry wody;
  • łyżeczka soli morskiej, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziarenek pieprzu
  • cebula;
  • łyżka sosu sojowego (klasyczny, nie może być ciemny) lub 2 małe kawałki suszonych borowików;
  • 4 gałązki natki pietruszki;
  • łyżka oliwy extra.

Bulion to nic innego, jak rosół pozbawiony wszelkich dodatków.Bulion - baza zup, sosów i gulaszów. Jak go zrobić i przechowywać? Podpowiadamy

Tak przygotujesz bulion, który możesz wykorzystać jako bazę do zup

  1. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz, opłucz, włóż do garnka. Dodaj umytego pora i liść kapusty. Wlej wodę i zagotuj.
  2. Dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Następnie zmniejsz ogień.
  3. Cebulę nieobraną połóż na palniku kuchenki i poopalaj ją ogniem (około 1 - 2 minuty), potem włóż do garnka z warzywami.
  4. Dodaj suszone grzybki lub sos sojowy, gałązki natki pietruszki i oliwę. Garnek przykryj pokrywą, ale pozostaw lekko uchyloną.
  5. Gotuj na małym ogniu przez godzinę do miękkości warzyw (wywar najlepiej jest gotować dłużej, do półtorej godziny). Po ugotowaniu zostaw bulion na 10 - 15 minut, a następnie odcedź.
  6. Bulion najlepiej od razu wykorzystaj do sporządzania zup lub zagotuj i zamknij w słoiki. Po ostudzeniu możesz trzymać w lodówce do 2 tygodni.

Rosół wołowo - drobiowyRosół z kury. Jak przygotować bulion, który posłuży jako baza do innych dań?

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: