Jak zrobić wątróbkę, by nie była gorzka i twarda jak podeszwa? Ten trik zawstydziłby samą Kleopatrę

Odpowiednio przyrządzona wątróbka potrafi być naprawdę pyszna i jeżeli ktoś z tym się nie zgadza, najpewniej kiedyś trafiła mu się twarda lub gorzka. Okazuje się jednak, że pewien banalny trik pomoże w jej przygotowaniu. Jak zrobić wątróbkę, żeby zawsze była delikatna i aksamitna? Zafunduj jej kąpiel godną egipskiej królowej - potrzebne będzie mleko.

Więcej przydatnych trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jak zrobić wątróbkę, by pozbyć się jej charakterystycznej goryczki? O ile wątróbka drobiowa jest delikatna i nie wymaga specjalnych trików, tak wątróbka wieprzowa lub z indyka już może rozczarować nas swoim smakiem. Oczywiście wszyscy wiemy doskonale, że wątróbki nie soli się przed włożeniem na patelnię, tylko kilka minut przed podaniem. Jednak czasami to nie wystarcza, a zamiast kawałków delikatnej, wręcz maślanej wątróbki mamy przed sobą twarde, gumowate coś w sosie. Mleczna kąpiel świetnie wyciągnie z wątróbki charakterystyczną goryczkę i sprawi, że mięso będzie delikatne i aksamitne. Nawet nie będzie trzeba dania kroić nożem - rozpadnie się pod naciskiem widelca. 

Dietetyk wybrał najzdrowsze danie z PRL-u. Według dietetyka to danie z PRL-u jest najzdrowsze. Trzeba wymienić jeden składnik

Jak zrobić wątróbkę? Z tym trikiem już nigdy nie będzie twarda

Składniki:

  • ok. 500-600 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej
  • 4 średnie cebule
  • 2 szklanki mleka
  • mąka pszenna
  • smalec lub tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz, szczypta majeranku

Sposób wykonania:

  1. Wątróbkę oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Jedną cebulę pokrój w piórka i włóż do miski. Dodaj wątróbkę i zalej całość mlekiem. Odłóż do lodówki na 2-3 godziny.
  2. Po tym czasie wyjmij wątróbkę i porządnie ją osusz z pozostałości mleka. Następnie dokładnie obtocz ją w mące pszennej i za pomocą widelca zrób kilka nacięć - wówczas nie będzie strzelać podczas smażenia. 
  3. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia i dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Smaż na średniej mocy palnika, aż się zezłoci. Następnie zdejmij ją z patelni i przełóż na bok. 
  4. Na tej samej patelni na dość sporym ogniu obsmaż kawałki wątróbki z każdej strony. Powinny się "zamknąć". Przewracaj je za pomocą drewnianej szpatułki, a kiedy krawędzie mięsa staną się brązowe, zmniejsz moc palnika, dodaj cebulę, wymieszaj i zalej wodą tak, by sięgała połowy poziomu mięsa. 
  5. Dodaj trochę majeranku i opcjonalnie 2-3 listki laurowe. Duś pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, dopraw solą i pieprzem i duś jeszcze chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. 

Marynata do indyka. Zdjęcie ilustracyjne Marynata do piersi z indyka. Co zrobić, by mięso było soczyste? Podpowiadamy

Tak przygotowana wątróbka za każdym razem smakuje wybornie. Jeśli szukasz pomysłu na tani i pyszny obiad, koniecznie wypróbuj wątróbkę z mleka w sosie z cebulą. Najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym

Więcej o: