Więcej przydatnych trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jak zrobić wątróbkę, by pozbyć się jej charakterystycznej goryczki? O ile wątróbka drobiowa jest delikatna i nie wymaga specjalnych trików, tak wątróbka wieprzowa lub z indyka już może rozczarować nas swoim smakiem. Oczywiście wszyscy wiemy doskonale, że wątróbki nie soli się przed włożeniem na patelnię, tylko kilka minut przed podaniem. Jednak czasami to nie wystarcza, a zamiast kawałków delikatnej, wręcz maślanej wątróbki mamy przed sobą twarde, gumowate coś w sosie. Mleczna kąpiel świetnie wyciągnie z wątróbki charakterystyczną goryczkę i sprawi, że mięso będzie delikatne i aksamitne. Nawet nie będzie trzeba dania kroić nożem - rozpadnie się pod naciskiem widelca.
Jak zrobić wątróbkę? Z tym trikiem już nigdy nie będzie twarda
Składniki:
- ok. 500-600 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej
- 4 średnie cebule
- 2 szklanki mleka
- mąka pszenna
- smalec lub tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz, szczypta majeranku
Sposób wykonania:
- Wątróbkę oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Jedną cebulę pokrój w piórka i włóż do miski. Dodaj wątróbkę i zalej całość mlekiem. Odłóż do lodówki na 2-3 godziny.
- Po tym czasie wyjmij wątróbkę i porządnie ją osusz z pozostałości mleka. Następnie dokładnie obtocz ją w mące pszennej i za pomocą widelca zrób kilka nacięć - wówczas nie będzie strzelać podczas smażenia.
- Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia i dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Smaż na średniej mocy palnika, aż się zezłoci. Następnie zdejmij ją z patelni i przełóż na bok.
- Na tej samej patelni na dość sporym ogniu obsmaż kawałki wątróbki z każdej strony. Powinny się "zamknąć". Przewracaj je za pomocą drewnianej szpatułki, a kiedy krawędzie mięsa staną się brązowe, zmniejsz moc palnika, dodaj cebulę, wymieszaj i zalej wodą tak, by sięgała połowy poziomu mięsa.
- Dodaj trochę majeranku i opcjonalnie 2-3 listki laurowe. Duś pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, dopraw solą i pieprzem i duś jeszcze chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje.
Tak przygotowana wątróbka za każdym razem smakuje wybornie. Jeśli szukasz pomysłu na tani i pyszny obiad, koniecznie wypróbuj wątróbkę z mleka w sosie z cebulą. Najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.