Owsianka - pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie

Owsianka kojarzy się przede wszystkim z tradycyjnym śniadaniem z dzieciństwa. Teraz została doceniona na nowo przez propagatorów zdrowego stylu życia. I słusznie! Owsianka na śniadanie to zdrowy i smaczny początek dnia. Co więcej, jej skład zależy od naszych smakowych preferencji. Warto więc poznać różne ciekawy przepisy na to danie.

Owsianka - warto wiedzieć

Owsianka na zdrowe śniadanie

Jeśli ktoś chce jak najlepiej rozpocząć dzień, powinien w pierwszej kolejności zadbać o pożywne i zdrowe śniadanie. Jedną z najczęściej polecanych potraw będzie w tym przypadku owsianka. Mimo że wielu może wydawać się ona zamierzchłym zwyczajem śniadaniowym z dzieciństwa, jej cenne właściwości doceniane są również i teraz przez popularyzatorów zdrowego odżywiania.

Dobrze przygotowane płatki owsiane są miękkie i przyjemne w spożyciu. Podawane na ciepło rozgrzewają organizm i dodają energii. Ich smak zależy od naszej inwencji twórczej - możemy włączyć do nich takie składniki, jakie nam najbardziej odpowiadają.

Płatki owsiane - poznaj cenne właściwości

Jeśli nadal nie jesteśmy przekonani do tego dania, warto poznać jego właściwości prozdrowotne. Dobroczynny wpływ na nasze zdrowie jest kolejnym argumentem przemawiającym za włączeniem owsianki do codziennego jadłospisu.

Dlaczego więc warto jeść ją jak najczęściej?

  • Oczyszcza organizm z toksyn.
  • Pomaga w trawieniu skrobi i utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi, przez co jest daniem szczególnie polecanym osobom chorym na cukrzycę.
  • Jest źródłem białka.
  • Dzięki zawartości witamin z grupy B polepsza funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Zawiera wapno, które dobrze wpływa na stan kości.

Płatki owsiane a odchudzanie. Sprawdź kalorie

Osoby, które są na diecie odchudzającej, śmiało mogą włączyć płatki owsiane do swojego jadłospisu. 100 gram zawiera około 370 kcal. Jednak wiadomo, że nikt z nas nie zamierza jeść jednorazowo takich ilości potrawy. Zazwyczaj do miseczki dodaje się kilka łyżek. Większa łyżka (mniej więcej 10 gram) zawiera około 40 kcal.

Co istotne, płatki owsiane zawierają błonnik, który wpływa na poprawę metabolizmu. Wydłuża także czas uczucia sytości po zjedzeniu dania.

Oprócz tego przyrządzając owsiankę, możemy zadbać o dodane do niej mniej kalorycznych składników.

Jak zrobić owsiankę?

Owsianka nie jest szczególnie skomplikowanym zadaniem kulinarnym. Jej przygotowanie powinno zająć nam zaledwie kilka minut. Warto poznać prosty przepis na to danie, zanim zdecydujemy się na owsiankę w saszetkach. Przyrządzając ją samodzielnie mamy wpływ na dobór składników i ich jakość.

Owsiankę namaczamy lub gotujemy na wodzie, lub na mleku. Pierwsza opcja stosowana jest głównie przez osoby, które nie tolerują laktozy.

Warto także wspomnieć, że nie każda wersja dania musi być na słodko. Przykładowo, tradycyjna polska owsianka nie zawiera wcale dodatków; dosypuje się do niej tylko i wyłącznie szczyptę soli.

Oto kilka przepisów na pyszną owsiankę:

Zobacz wideo
Więcej o: