Jak ugotować bób? Mamy garść porad i przepisów | Jak ugotować? Haps.pl
Jak ugotować bób? Mamy garść porad i przepisów
REKLAMA
natkon
Bób wykorzystuje się w kuchni na wiele sposobów. To m.in. dobry dodatek do sałatek, dań z makaronem i pierogów. Jak ugotować bób, by był najlepszy? Ile czasu gotować bób? Podpowiadamy
fot. iStock
REKLAMA
REKLAMA
Właściwości i zastosowanie w kuchni
Bób to obecnie bardzo częsty składnik wielu przepisów kulinarnych. Jednak jego popularność nie powinna nikogo dziwić. W dawnych czasach doceniali go już starożytni Rzymianie.
Ta smaczna roślina strączkowa nadaje się do sałatek, dań z makaronu i ryżu. Sprawdzi się także jako dodatek do zup i pierogów. Smakuje zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu.
Doceniamy go przede wszystkim ze względu na walory smakowe, bo zajadając się nim, często nie zdajemy sobie sprawy z jego cennych właściwości prozdrowotnych. Ze względu na bogactwo błonnika gwarantuje długie uczucie sytości. Dlatego zaleca się włączenie go do regularnej diety osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. To także cenne źródło białka (w 100 gramach bobu znajduje się go aż 7,60 gramów).
Ile czasu gotować bób?
Ta kwestia często wzbudza wątpliwości. Jak ugotować bób, by był idealny?
REKLAMA
Przepłukane ziarenka zalewamy w garnku zimną wodą. Solimy. Dla smaku można dodać do nich również kilka gałązek koperku lub kilka obranych ząbków czosnku.
Niektórzy dodają do niego również odrobinę cukru, ale nie jest to konieczne.
Młody bób można gotować przez 2-3 minuty. Dzięki temu będzie jędrny.
W szczycie sezonu najlepiej gotować go przez 15 minut, a starszy nieco dłużej, inaczej łatwo robi się zbyt mączysty. By nie przesadzić, warto przed końcem gotowania wyciągnąć kilka ziaren, by sprawdzić, czy mają już odpowiednią konsystencję.
Po ugotowaniu ziarenka odcedzamy. Następnie zalewamy je zimną wodą i ponownie odcedzamy. Na koniec podajemy w skórkach lub - jeśli jest taka potrzeba - obieramy je ze skórek i gotowe.
Uwaga: Warto wiedzieć, że proces gotowania może usunąć z bobu aż 40 proc. cennych dla naszych organizmów minerałów i witaminy. Skórka jest najzdrowszą jego częścią. Dla zdrowia poleca się więc jedzenie młodego, niegotowanego bobu.
PRZEPISY:
Sałatka z bobu, pecorino i mięty
Potrzebne składniki:
1/2 kg łuskanego bobu
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka octu winnego
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
150 g pecorino romano
2 łyżki posiekanej mięty
Sposób przygotowania:
Bób gotujemy przez 3-4 minuty, odcedzamy i hartujemy pod zimną wodą. Studzimy.
Przygotowujemy sos do sałaty, mieszając oliwę, ocet, sól i pieprz.
W salaterce mieszamy sos z bobem. Posypujemy płatkami pecorino (nie ścieramy sera, tylko strugamy z niego cienkie płatki, najlepiej obieraczką do warzyw) i miętą.
Uwaga: niektórzy dodają do sałatki ząbek czosnku i natkę pietruszki zamiast mięty.
Autor przepisu: Tessa Capponi-Borawska
Bób z ziołami i białą kiełbasą
Składniki:
1 kg bobu
2 plastry boczku
1 młoda cebula
2 ząbki czosnku
40 dag białej kiełbasy
3 łyżki oliwy
100 ml białego wina
tyle samo wody
kilka łyżek posiekanej mięty i natki pietruszki
1 liść laurowy
Sposób przygotowania:
Bób gotujemy i wyłuskujemy.
Kiełbasę wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut, odcedzamy i kroimy w grube plastry.
Pocięty drobno boczek podsmażamy w oliwie, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy kilka minut, wlewamy wino i wodę.
Kiedy płyn wyparuje, dodajemy kiełbasę i liść laurowy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
Dodajemy bób i zioła, oraz sól i pieprz, i gotujemy jeszcze 10 minut bez pokrywki.
Podajemy z chrupiącą bagietką lub wiejskim chlebem.
Autor: Tadeusz Pióro
Tacos z bobem i rzodkiewkami
Składniki:
1 pęczek rzodkiewek
1 czerwona cebula
2 limonki
1 dojrzałe awokado
1 pęczek kolendry
4 duże tortille pszenne lub kukurydziane
600 g bobu
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
mały kawałek papryczki chilli
sos tabasco
Sposób przygotowania:
Rzodkiewki i cebulę drobno siekamy, limonki dzielimy na ćwiartki, awokado obieramy, kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z limonki. Obrywamy listki kolendry i wsypujemy do miseczki.
Za pomocą miseczki lub dużego kubka wykrawamy z tortilli mniejsze kółka o średnicy - mniej więcej - bułek do burgerów.
Bób obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy.
Na dnie dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekane czosnek i chilli, smażymy minutę. Dodajemy bób i delikatnie mieszamy, aby ziarna pokryły się aromatycznym olejem. Zdejmujemy z ognia.
Kółka wycięte z tortilli prażymy na suchej patelni (po kilkanaście sekund z każdej strony). Wykładamy na nie porcje bobu, awokado, rzodkiewek i cebulki oraz całe listki kolendry. Podajemy na gorąco, z ćwiartkami limonki i sosem tabasco.