Marcepan to po prostu zmielone migdały utarte z cukrem. Często można uświadczyć marcepanu z olejkami aromatycznymi, szczególnie o zapachu migdałowym lub różanym. W sklepach dostępne są zarówno małe marcepanowe słodycze (cukierki, batoniki itp.), jak i gotowe masy marcepanowe użyteczne przy robieniu wypieków. Popularnością cieszy się barwiony marcepan, z którego wyrabia się przeróżne słodkie figurki - owoce, zwierzątka, kwiaty.
Marcepan przywędrował do Europy najprawdopodobniej z krajów arabskich. Podobno wymyślili go Persowie. Perski doktor, Rhazes, już w IX wieku pisał o zdrowotnych właściwościach pasty z orzechów i cukru.
Ze swojego marcepanu dumni są mieszkańcy Toledo w Hiszpanii, w którym ten migdałowy przysmak wytwarza się do dziś. Niektórzy utrzymują, że marcepan pojawił się tam już w IX wieku, inni, że w XII. Wszyscy są zgodni jednak co do tego, iż wywodzi się z krajów arabskich. W Toledo znajduje się mnóstwo sklepików i kawiarenek, w których sprzedaje się głównie marcepan. Przysmak produkują również siostry zakonne i rozprowadzają go w swoich klasztorach.
Do XIII-wiecznej Wenecji, Neapolu i Sycylii orientalne produkty były dostarczane w małych pudłach, które określano słowem "mataban", czyli po prostu "pudełko". Prawdopodobnie od tego słowa pochodzi włoskie "mazapane", francuskie "massepain" i niemieckie "marzipan", bardzo już podobne do naszego marcepanu.
Marcepanem zachwycał się nawet Tomasz z Akwinu. Stwierdził, że można go jeść w czasie postu, czym uspokoił nękanych wątpliwościami duchownych. Giovanni Boccaccio, autor słynnego Decameronu, utożsamiał marcepan z subtelnym afrodyzjakiem.
W pierwszych wiekach popularności marcepanu cieszyli się nim jedynie władcy i bogacze. Wieść niesie, że angielska królowa Elżbieta I (XVI wiek) była uzależniona od słodyczy. Na dworze francuskiego Króla Słońca, Ludwika XIV Wielkiego, marcepan był obowiązkowym elementem każdej uczty.
W XIX wieku zaczęto wytwarzać cukier z buraków cukrowych w dużych ilościach. Dzięki temu marcepan stał się nieco tańszy i mogło sobie na niego pozwolić szersze grono smakoszy. Marcepanowe przysmaki zdobyły szczególną popularność w niemieckiej Lubece. W 1806 roku Johann Georg Niederegger założył tam marcepanowy sklep. Słynna Café Niederegger, która istnieje do dzisiaj, jest tłumnie odwiedzana przez mieszkańców Lubeki oraz turystów. Podobno jej częstym gościem był wybitny niemiecki pisarz Tomasz Mann, laureat literackiej Nagrody Nobla. Na piętrze kawiarni znajduje się muzeum marcepanu.
Ile kalorii ma marcepan? Niestety, nie należy on do dietetycznych przysmaków. Sama masa marcepanowa w 100 g ma około 450 kcal, zaś batonik marcepanowy w czekoladzie o wadze 50 g zawiera prawie 230 kcal.
Jak zrobić marcepan w domu? To dziecinnie proste i bardzo korzystne - będziesz mieć pewność, że w twoim marcepanie nie ma żadnych niechcianych dodatków, nie nadziejesz się także na marcepanowe podróbki takie jak parcepan, archipan czy keszupan.
Składniki (na 600 g):
Sposób przygotowania:
Uwagi:
Autor: Olga Badowska (przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia)
Zobacz również: Ciasto migdałowe z owocami. Szybkie i pyszne
Skoro już wiesz, jak zrobić marcepan, czas na pyszny deser z tym przysmakiem w roli głównej. Placek z bakaliami i marcepanem jest przepyszny i nadaje się na stół świąteczny, urodzinowy czy imieninowy.
Składniki:
(na tartę o średnicy 24 cm)
Masa migdałowa:
Oraz:
Sposób przygotowania:
Autor: Olga Badowska