Ugotowaliśmy właśnie jajka, ostudziliśmy je, a po przekrojeniu okazuje się, że wokół żółtka z wierzchu widać szarą obwódkę. Też to znasz? Można tego uniknąć i to naprawdę prostsze, niż myślisz.
Ale podstawową kwestią w przypadku jajek jest ich świeżość. Jak upewnić się, że są świeże? Sprawdźcie nasze wideo:
Wszystko przez zbyt długie gotowanie jajek. Jeśli sądzisz, że te na twardo powinno się gotować 10 minut, to właśnie w tym tkwi cały sęk. Przez zbyt długie gotowanie, wokół żółtka powstaje nieestetyczna obwódka. Unikniesz jej, gotując jajka krócej. Jak to robić, by uzyskać odpowiednią konsystencję żółtka?
Jajko włóż do garnka i zalej wodą tak, by je przykryła. Wsyp około pół łyżeczki soli. Zapobiegnie nadmiernemu wypływaniu białka, jeśli skorupka popęka. Ustaw garnek z jajkiem na średnim ogniu. Od momentu zagotowania wody, gotuj jajko jeszcze przez 7-8 minut (mniejsze trochę krócej, większe dłużej). Następnie zdejmij garnek z ognia, ostrożnie odlej wrzątek i zalej jajka zimną wodą, by je schłodzić i zatrzymać proces gotowania.
Jeśli wolisz jajka, w których żółtko nie jest do końca ścięte, skróć nieco czas gotowania. 5-6 minut w zupełności wystarczy. Podobnie, jak w przypadku jajek na twardo, te mniejsze trzeba gotować krócej (małym wystarczą nawet 4 minuty).