Czy wiesz, jak zrobić lody w domu? Co prawda coraz łatwiej kupić robione w małych wytwórniach pyszne lody z naturalnych składników, ale smak domowych lodów plus satysfakcja z ich wykonania są nieporównywalne z niczym innym. Zacznijmy od klasyki, czyli od tego, jak zrobić lody waniliowe z kremu custard.
Krem custard to nic innego jak słodki sos na bazie mleka i żółtek. Jego przygotowanie wymaga nieco zręczności, inaczej zamiast mlecznego kogla-mogla uzyskamy słodkie kluseczki. Do zrobienia sosu custard potrzebujemy:
- pół litra tłustego mleka
- 6 żółtek
- 125 gr cukru
- 1 laskę wanilii
Mleko podgrzewamy przez kilka, kilkanaście minut, nie dopuszczając do wrzenia. Rozcinamy laskę wanilii, usuwamy ziarenka z jej wnętrza i wrzucamy (zarówno ziarenka, jak i łupinę) do gorącego mleka i zostawiamy na 20 minut do pół godziny, żeby mleko przeszło aromatem wanilii. Ucieramy żółtka z cukrem, a następnie powoli dodajemy do mleka, stale mieszając. Całość przelewamy do czystego rondelka i ponownie podgrzewamy, stale mieszając. To trudny etap - jeśli przesadzimy z temperaturą, żółtka zetną się, a całość zamieni się w słodką jajecznicę. Krem custard jest gotowy, gdy mleko z żółtkami się zagęści. Trzeba zdjąć go z ognia i pozwolić mu wystygnąć.
Żeby zrobić lody, do kremu custard wystarczy dodać:
- 150 ml śmietany kremówki
Ubijamy śmietanę i dodajemy do kremu custard. Jeśli dysponujemy maszynką do lodów, masę wystarczy przełożyć do maszynki; po około 30 minutach lody będą gotowe. Jeśli chcemy robić lody smakowe, do śmietanki wystarczy dodać przetarte owoce lub inne dodatki (czekoladę, kakao, karmel, orzechy).
Żeby zrobić lody bez maszynki do lodów, wystarczy duży pojemnik i blender - albo silne ręce. Masę składającą się z kremu custard i śmietanki wkładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co pół godziny trzeba je wyjmować i mieszać od nowa, a potem znowu włożyć do zamrażarki. Po dwóch, trzech godzinach pracy lody będą gotowe.
Zobacz inne przepisy na domowe lody: