Jak zrobić sos tatarski? To nie takie trudne [PRZEPIS]
- Sos tatarski to zimny sos, który powstaje na bazie majonezu, a czasem mieszanki majonezu i gęstej, kwaśnej śmietany.
- Do jego przygotowania potrzebne są również grzybki marynowane (mieszane lub pieczarki), ogórki konserwowe, a także posiekany, świeży szczypiorek lub koperek.
- Niekiedy dodaje się również do niego ugotowane na twardo i drobno posiekane jajka, kapary, a także posiekaną pietruszkę.
- Sos można podawać do mięs na zimno, wędlin, pasztetów, a także do białej kiełbasy na gorąco, jajek oraz ryb (zwłaszcza śledzi).
Sos tatarski - trochę historii
Sos tatarski pojawił się w książkach kulinarnych dopiero na przełomie XVIII i XIX wieku. Początkowo nie było w nim majonezu, ani nawet jajek. Stanowił on dodatek do dań przyrządzanych "po tatarsku", czyli panierowanych w chlebowych okruszkach, a następnie pieczonych lub grillowanych.
Stopniowo do jego przygotowania zaczęto używać żółtek, a później, już w XX wieku, majonezu domowego. Następnie - kiedy majonez zaczęto produkować na skalę przemysłową - uprościł on przygotowanie sosu. Gotowy dostaniecie obecnie w każdym większym sklepie.
Sos tatarki - jak to się robi?
A jeśli nie chcecie go kupować? Przygotowanie jest dziecinnie proste. Oprócz majonezu, w podstawowej wersji sosu, będziecie potrzebować: korniszonów, marynowanych grzybów (lub pieczarek, jeśli wolicie delikatniejszy smak sosu), a także jakiejś zieleniny: szczypiorku, koperku lub pietruszki. Można (choć nie trzeba) dodać też posiekaną cebulę.
Jeśli chcecie, majonez możecie również wymieszać pół na pół z gęstą kwaśną śmietaną lub - w odchudzonej wersji wybrać majonez light i gesty jogurt naturalny. Osoby, które lubią intensywne smaki, mogą wzbogacić sos dodatkiem kaparów, musztardy (może być sarepska, dijon lub francuska) albo tartego chrzanu.
Sos tatarski - przepis
Składniki:
- 1 szklanka majonezu
- 150 ml 18-proc śmietany
- 1 czubata łyżka kaparów
- 2 konserwowe ogórki
- garść marynowanych pieczarek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Ogórki, grzybki i kapary drobno pokrój, dokładnie wymieszaj z majonezem i śmietaną. Wszystko przypraw do smaku.
Autor: Anna Wrońska (przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia)
-
Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
- Lepsze traktowanie pracowników, którzy się zaszczepią? W USA Lidl dopłaci do pensji
- Dlaczego Polacy mają taką obsesję na punkcie cukru? To wina znanego reportażysty
- Prezes PFR nieoficjalnie o otwarciu restauracji: "Będzie to możliwe w maju"
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Pesto - smak włoskiej bazylii