Jak zrobić sos tatarski? To nie takie trudne [PRZEPIS]

Sos tatarski to w wielu domach obowiązkowy punkt wielkanocnego menu. Doskonale pasuje i do świątecznych mięs na zimno, i do białej kiełbasy, upieczonej z cebulką. Jak go przygotować? Mamy przepis i kilka porad.
  • Sos tatarski to zimny sos, który powstaje na bazie majonezu, a czasem mieszanki majonezu i gęstej, kwaśnej śmietany.
  • Do jego przygotowania potrzebne są również grzybki marynowane (mieszane lub pieczarki), ogórki konserwowe, a także posiekany, świeży szczypiorek lub koperek.
  • Niekiedy dodaje się również do niego ugotowane na twardo i drobno posiekane jajka, kapary, a także posiekaną pietruszkę.
  • Sos można podawać do mięs na zimno, wędlin, pasztetów, a także do białej kiełbasy na gorąco, jajek oraz ryb (zwłaszcza śledzi).

Sos tatarski - trochę historii

Sos tatarski pojawił się w książkach kulinarnych dopiero na przełomie XVIII i XIX wieku. Początkowo nie było w nim majonezu, ani nawet jajek. Stanowił on dodatek do dań przyrządzanych "po tatarsku", czyli panierowanych w chlebowych okruszkach, a następnie pieczonych lub grillowanych.

Stopniowo do jego przygotowania zaczęto używać żółtek, a później, już w XX wieku, majonezu domowego. Następnie - kiedy majonez zaczęto produkować na skalę przemysłową - uprościł on przygotowanie sosu. Gotowy dostaniecie obecnie w każdym większym sklepie.

Zobacz wideo Zobacz także jak zrobić pieczeń rzymską - obowiązkową pozycję na stole.

Sos tatarki - jak to się robi?

A jeśli nie chcecie go kupować? Przygotowanie jest dziecinnie proste. Oprócz majonezu, w podstawowej wersji sosu, będziecie potrzebować: korniszonów, marynowanych grzybów (lub pieczarek, jeśli wolicie delikatniejszy smak sosu), a także jakiejś zieleniny: szczypiorku, koperku lub pietruszki. Można (choć nie trzeba) dodać też posiekaną cebulę.

Jeśli chcecie, majonez możecie również wymieszać pół na pół z gęstą kwaśną śmietaną lub - w odchudzonej wersji wybrać majonez light i gesty jogurt naturalny. Osoby, które lubią intensywne smaki, mogą wzbogacić sos dodatkiem kaparów, musztardy (może być sarepska, dijon lub francuska) albo tartego chrzanu.

Sos tatarski - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka majonezu
  • 150 ml 18-proc śmietany
  • 1 czubata łyżka kaparów
  • 2 konserwowe ogórki
  • garść marynowanych pieczarek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ogórki, grzybki i kapary drobno pokrój, dokładnie wymieszaj z majonezem i śmietaną. Wszystko przypraw do smaku.

Autor: Anna Wrońska (przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia)

Więcej o:
Copyright © Agora SA