• Link został skopiowany

Przedziwny sposób przygotowania i... niesamowity efekt! Testujemy przepis na peklowane żółtka

Przepis na peklowane żółtka zawrócił nam ostatnio w głowie. Lśniące, rozpływające się po chrupiącej grzance żółtko pobudziło nasz apetyt, a sposób jego przygotowania zaintrygował na tyle, że postanowiliśmy przyrządzić je samodzielnie
Przedziwny sposób przygotowania i... niesamowity efekt! Testujemy przepis na peklowane żółtka
Fot. redakcja

Peklowane żółtka to dobry sposób na wykorzystanie żółtek, które zostaną wam po przygotowaniu ciast i deserów - chociażby bez. A przy okazji - jeśli uwielbiacie kogel-mogel, tatara z żółtkiem i jajka w koszulkach, na pewno wam zasmakują.

Peklowane żółtka - jak to się robi?

Przygotowanie tych jajek jest banalnie proste. Surowe żółtka umieszcza się w mieszaninie soli i cukru (podobnie, jak łososia gravlax) na około 70 minut. Po tym czasie myje i układa na grzance albo na wierzchu dania. Poniżej znajdziecie dokładny przepis na peklowane żółtka.

Chcecie mieć pewność, że jajka, których użyjecie są świeże? Sprawdźcie to za pomocą tej metody:

Zobacz wideo

Peklowane żółtka - przepis

4-5 surowych żółtek
szklanka soli
szklanka cukru

Skorupki jajek dokładnie umyj i osusz. Porządnie wymieszaj sól i cukier w misce. Część mieszanki odsyp do szklanki. W tej, która pozostała w misce zrób kilka delikatnych wgłębień (tyle, ile będzie żółtek) - możesz pomóc sobie okrągłym przedmiotem, np. limonką lub cytryną.

Żółtka umieszczamy w mieszance soli i cukru
Żółtka umieszczamy w mieszance soli i cukru Fot. redakcja

Oddziel żółtka od białek, a następnie delikatnie umieść je w przygotowanych wgłębieniach. Zasyp resztą mieszanki i pozostaw na około 70 minut (niekoniecznie w lodówce).

Żółtka zasypujemy mieszanką soli i cukru.
Żółtka zasypujemy mieszanką soli i cukru. Fot. redakcja

Po tym czasie delikatnie wyjmij żółtka spod warstwy soli i cukru.

Żółtka delikatnie wyjmujemy z mieszanki soli i cukru.
Żółtka delikatnie wyjmujemy z mieszanki soli i cukru. Fot. redakcja

Umyj pod bieżącą wodą. Połóż na wierzchu grzanki lub dania. I gotowe!

Żółtko umyj pod bieżącą wodą. Pod wpływem soli i cukru jego powierzchnia staję się nieco ciemniejsza i twardsza.
Żółtko umyj pod bieżącą wodą. Pod wpływem soli i cukru jego powierzchnia staję się nieco ciemniejsza i twardsza. Fot. redakcja

Jak to smakuje?

Wyjmując żółtka z mieszanki zauważycie, że nieco ściemniały a ich powierzchnia stała się twardsza. Na tyle twardsza, że swobodnie można je chwycić w dłonie, ale również na tyle delikatna, że łatwo przekroić ją nożem. Dzieje się tak dlatego, że sól i cukier „wyciągają” z żółtka wodę.

Obawiacie się, że żółtko będzie słodkie? Cukru nie da się wyczuć, jest raczej lekko słone, kremowe, doskonałe z chrupiącą bułką lekko podpieczoną i posmarowaną masłem. Tak przygotowane, sprawdzi się również jako dodatek do szparagów, szpinaku, makaronu czy kanapek z tatarem.

Peklowane żółtka możesz położyć na przykład na grzance czy dodać do makaronu.
Peklowane żółtka możesz położyć na przykład na grzance czy dodać do makaronu. Fot. redakcja

Co dalej?

Żółtka można pozostawić w mieszance na dłużej, co pozwoli nam uzyskać specyficzną przyprawę. Używają jej niektórzy z szefów kuchni do nadawania smaku umami takim potrawom, jak na przykład makaron.

Miskę z zakopanymi w mieszance żółtkami owiń folią spożywczą lub przykryj talerzem i wstaw do lodówki na cztery dni. Po tym czasie wyjmij z mieszanki żółtka, które z wyglądu będą przypominały suszone morele, otrzep z soli i cukru i umyj w czystej wodzie.

Żółtka ułóż na kratce piekarnika. Susz przez dwa dni w zimnym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Możesz również wstawić je do piekarnika ustawionego na 100 stopni Celsjusza i podsuszyć do momentu, aż dosyć dobrze wyschną - około 30-40 minut.

 

Tak przygotowane żółtka możesz ścierać, podobnie jak parmezan, do makaronów, zup, sałatek.

 

Co zrobić z resztkami?

Mieszanki cukru z solą nie musicie wyrzucać. Możecie wykorzystać ją ponownie do zapeklowania mięsa, a także do marynat.

Jeśli korzystaliście z całych jajek i zostały wam białka, możecie je wykorzystać na kilka sposobów, na przykład do zrobienia bez, omletu na białkach czy też tzw. anielskiego ciasta. Więcej przepisów znajdziesz w naszym materiale:

Więcej o: