Jak zrobić chrupiące placki z cukinii? Prosty przepis i kilka porad

Placki z cukinii często wychodzą ci zbyt wilgotne i miękkie. Jak tego uniknąć? Jest prosta metoda. Nasz przepis na placki z cukinii naprawdę warto przetestować!
Zobacz wideo

Placki z cukinii - to warto zapamiętać:

  1. Do placków najlepiej używaj młodych i cienkich cukinii.
  2. Wykorzystuje je od razu po zakupie. Przechowywane zbyt długo w lodówce mogą stać się zbyt słodkie lub gorzkie.
  3. Przygotowując placki nie musisz obierać cukinii, jeśli są młode. Wystarczy porządnie je umyć.
  4. Placki możesz przygotowywać nie tylko z zielonej cukinii. Pięknie prezentują się również te z cukinii o żółtej skórce (możesz również wymieszać te kolory).

Placki z cukinii - jak sprawić, by nie były zbyt miękkie?

Lubisz cienkie, chrupiące placki? Te z cukinii, choć smaczne, często są zbyt miękkie. Jak sprawić, by były lepsze?

Sposób na to jest bardzo prosty. Po starciu cukinii wystarczy ją posolić, a następnie odstawić na około 30 minut. W tym czasie warzywo puści wodę.

Po tym czasie cukinię umieszczamy na sitku, wyłożonym czystą, bawełnianą ściereczką. Składamy ściereczkę i porządnie odciskamy nadmiar wody. By jeszcze ograniczyć jej ilość można również - jeśli macie większe, starsze cukinie - wydłubać łyżką ich środki (z pestkami).

Z tak przygotowanej cukinii możemy już robić placki. Skorzystajcie z poniższego przepisu.

Placki z cukinii - przepis:

  • 4 małe cukinie (700-800 g po odcięciu końcówek i starciu)
  • 2 ząbki czosnku (można pominąć)
  • 3 duże jajka
  • 50-100 g mąki pszennej (może być nieco więcej, jeśli za słabo odciśniecie cukinie)
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie posiekana dymka i ulubione zioła
  • olej do smażenia

Placki z cukinii - krok po kroku:

Cukinie umyj, odetnij końcówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię umieść w misce i posól. Odstaw na około 20-30 minut.

Po tym czasie startą cukinię przełóż na sito, wyłożone czystą ściereczką. Odciśnij bardzo mocno (nieco płynu zachowaj na wszelki wypadek, gdyby ciasto na placki wyszło jednak za gęste).

Odciśniętą cukinię przełóż do miski. Posól i popieprz do smaku. Wymieszaj z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz - ewentualnie - innymi ulubionymi ziołami i przyprawami. Następnie wymieszaj z taką ilością mąki, żeby masa była gesta - nie powinna być lejąca się.

Porcje masy kładź na rozgrzany olej. Rozsmarowuj na cienkie placki. Smaż z obu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni warto je odsączyć na ręczniku papierowym. Placki można podawać jako dodatek, na przykład do drobiu lub jako samodzielne danie z ulubionym sosem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.