Lubisz cienkie, chrupiące placki? Te z cukinii, choć smaczne, często są zbyt miękkie. Jak sprawić, by były lepsze?
Sposób na to jest bardzo prosty. Po starciu cukinii wystarczy ją posolić, a następnie odstawić na około 30 minut. W tym czasie warzywo puści wodę.
Po tym czasie cukinię umieszczamy na sitku, wyłożonym czystą, bawełnianą ściereczką. Składamy ściereczkę i porządnie odciskamy nadmiar wody. By jeszcze ograniczyć jej ilość można również - jeśli macie większe, starsze cukinie - wydłubać łyżką ich środki (z pestkami).
Z tak przygotowanej cukinii możemy już robić placki. Skorzystajcie z poniższego przepisu.
Cukinie umyj, odetnij końcówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię umieść w misce i posól. Odstaw na około 20-30 minut.
Po tym czasie startą cukinię przełóż na sito, wyłożone czystą ściereczką. Odciśnij bardzo mocno (nieco płynu zachowaj na wszelki wypadek, gdyby ciasto na placki wyszło jednak za gęste).
Odciśniętą cukinię przełóż do miski. Posól i popieprz do smaku. Wymieszaj z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz - ewentualnie - innymi ulubionymi ziołami i przyprawami. Następnie wymieszaj z taką ilością mąki, żeby masa była gesta - nie powinna być lejąca się.
Porcje masy kładź na rozgrzany olej. Rozsmarowuj na cienkie placki. Smaż z obu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni warto je odsączyć na ręczniku papierowym. Placki można podawać jako dodatek, na przykład do drobiu lub jako samodzielne danie z ulubionym sosem.