Jak zrobić mrożoną herbatę (ice tea)? Niezbędne składniki i dwa proste przepisy

Domowa mrożona herbata (czyli ice tea) to świetny i tani sposób na ochłodę w upalne dni. Wystarczy nieco ulubionej herbaty, cytrusy lub dowolny inny sok owocowy i oczywiście kostki lodu. Jak zrobić mrożoną herbatę?

Mrożona herbata - to warto zapamiętać:

  • Mrożoną herbatę możesz zrobić nie tylko z czarnej herbaty. Nada się również biała, zielona czy też herbatki owocowe (np. malinowa, hibiskusowa) lub ziołowe (miętowa, rumiankowa, melisa).
  • Dobrym dodatkiem do herbaty są również naturalne soki, np. malinowy, cytrynowy. Możesz również dodać do niej ulubione owoce - nie tylko cytrusy, ale też truskawki, cząstki brzoskwiń, moreli lub nektarynek oraz warzywa - zwłaszcza plasterki ogórka.
  • Smaku herbacie dodadzą także zioła. Sprawdzi się nie tylko mięta, ale również melisa, bazylia, szałwia albo rozmaryn.

Mrożona herbata - przepisy na orzeźwienie

Jak zrobić mrożoną herbatę? Bardzo prosto. Zacznij od zaparzenia ulubionej herbaty. Możesz ją dosłodzić cukrem lub miodem, ale mniej słodka lepiej ugasi pragnienie. Poczekaj aż herbata ostygnie (pomogą kostki lodu), wrzuć ulubione dodatki i wymieszaj. Pamiętaj, by owoców i warzyw nie dodawać do gorącej herbaty - będą nie tylko brzydko wyglądać, ale też stracą większość swoich wartości.

Słodka mrożona herbata

Składniki:

  • 1/2 l wody
  • 4 łyżeczki herbaty zielonej lub czarnej
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • lód
  • cytryna do smaku (ewentualnie)

Sposób przygotowania:

  1. Herbatę na kolację przygotowujemy o poranku. Do wyparzonego imbryka wsypujemy herbatę i zalewamy wrzątkiem.
  2. W czasie obiadu przecedzamy zawartość imbryka do dzbanka, niech stoi do kolacji.
  3. Do wysokich szklanek wkładamy cukier i lód, zalewamy herbatą. Możemy dodać cytrynę.

Źródło: Magazyn Kuchnia

Malinowa ice tea

Składniki:

  • kilkanaście słodkich, dużych malin
  • 2 torebki herbaty malinowej
  • 2 łyżki brązowego cukru (lub miód)
  • listki mięty
  • woda mineralna lub źródlana do przygotowania kostek lodu

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej przygotuj malinowe kostki lodu: do pojemnika na kostki lodu do każdej przegródki włóż po malinie, zalej je do połowy wodą i wstaw do zamrażalnika, aż woda zamarznie (dzięki temu częściowo zmrożone maliny nie wypłyną na wierzch). Następnie uzupełnij poziom wody do pełna i ponownie wstaw do zamrażalnika.
  2. Zaparz herbatę, zalewając torebki 1 i 1/2 litra wrzątku. Ostudź, wyjmij torebki, dosłódź do smaku cukrem (lub miodem).
  3. Przed podaniem do szklanek wrzuć po 2-3 kostki malinowych kostek lodu, kilka listków mięty i dolej herbatę.

Autor: Zuzanna Wiciejowska (przepis pochodzi z magazynu Palce Lizać)

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA