Koktajl truskawkowy - to warto zapamiętać:
- Koktajl truskawkowy można przygotować zarówno ze świeżych (w sezonie), jak i z mrożonych truskawek. Jeśli nie macie mocnego blendera, te drugie warto najpierw rozmrozić (w tym celu można je na przykład ugotować).
- Oprócz truskawek do koktajlu dodajemy również jakiś płyn, by go rozrzedzić. Zazwyczaj jest to mleko, jogurt, kefir, zsiadłe mleko lub maślanka. Jeśli nie jesz nabiału, możesz zastąpić je mlekiem orzechowym lub sojowym, albo sokiem owocowym (koktajl truskawkowy dobrze smakuje na przykład z dodatkiem soku tłoczonego z jabłek).
- Koktajl truskawkowy możesz również wzbogacić dodatkami smakowymi, np. innymi owocami (bananem, ananasem, pomarańczą) czy ziołami (melisą, bazylią). Fani zdrowego żywienia mogą dodać do niego nieco kaszy jaglanej, nasion czy pestek, a osoby lubiące pikantne smaki - tabasco lub chili.
- Zrobiłeś za dużo koktajlu? Nic nie szkodzi. Koktajl truskawkowy możesz również zamrozić, a następnie jeść jak lody. W tym celu najlepiej wykorzystać specjalne plastikowe foremki na lody z patyczkami.
Koktajl truskawkowy - przepisy
Bardzo mleczny koktajl ze świeżych truskawek
Składniki:
- 320 g świeżych truskawek
- 800 ml zimnego mleka o niskiej zawartości tłuszczu
- listki mięty
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyj, osusz i obierz, 4 odłóż do dekoracji.
- W blenderze zmiksuj mleko z owocami i kilkoma listkami mięty.
- Przelej koktajl do szklanek, udekoruj truskawką i podawaj.
Autor: Giancarlo Russo (przepis pochodzi z magazynu Palce Lizać)
Koktajl truskawkowo-bananowy
Składniki:
- 1 banan
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 6 truskawek
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy.
Autor: Anna Wrońska (przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia)
Koktajl z kaszą jaglaną i truskawkami
Składniki:
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka ulubionego mleka
- miód do smaku
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki połącz w blenderze kielichowym i zmiksuj na gładki koktajl.
- Przelej do szklanek lub słoiczków i udekoruj wg uznania.
Przepis pochodzi z bloga: www.MagielKuchenny.pl
Koktajl z truskawek i melona z imbirem i bazylią
Składniki:
- 250 g truskawek
- 150 g melona pomarańczowego
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 4 łyżki cukru
- 1 limonka
- 0,5 l jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
- Truskawki zmiksuj w blenderze w melonem i jogurtem.
- Dodaj cukier, sok z limonki, imbir oraz posiekaną bazylię i wymieszaj.
- Koktajl podawaj schłodzony z kostkami lodu.
- Do dekoracji koktajlu użyj kulki z truskawek i melona nadziane na wykałaczki.
Autorzy: Karol Okrasa i Łukasz Pielak (przepis pochodzi z magazynu Palce Lizać)