Jak zrobić placki z jagodami? Prosty przepis i porady
Placki z jagodami to pyszny pomysł na letnie śniadanie lub podwieczorek. Te z naszego przepisu nie są za słodkie, ale - jeśli chcesz - możesz zwiększyć w nich ilość cukru. Najlepiej smakują na ciepło, więc jeśli podejrzewasz, że nie dasz rady zjeść wszystkich naraz, odpowiednio dopasuj proporcje.
Jak zrobić placki z jagodami? Oto przepis:
Składniki (na ok. 35-40 placuszków):
- 250 g gęstego jogurtu naturalnego (może też być zsiadłe mleko lub ricotta)
- 3 jajka (najlepiej rozmiar L)
- 1 cukier waniliowy lub około 20-30 g zwykłego cukru i kropelka ekstraktu/olejku waniliowego
- 200 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5-1 szklanka jagód (według uznania)
- masło do smażenia (najlepiej klarowane)
Sposób przygotowania:
Jagody dokładnie umyj i osusz na sitku. Jogurt wymieszaj z jajkami i cukrem (nie musisz miksować, wystarczy dobrze roztrzepać, np. rózgą). Następnie rozgrzej patelnię i nałóż na nią nieco masła, by się roztopiło. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj z masą jajeczno-jogurtową - tak, by nie było grudek. Do masy dodaj jagody i delikatnie wymieszaj, aby się nie rozpadły. Wykładaj porcje ciasta (wystarczy około 1 łyżki stołowej) na rozgrzaną patelnię. Placuszki z jagodami smaż po ok. 2 minuty z każdej strony.
Porady:
- Przed dodaniem do ciasta jagody dokładnie opłucz i osusz na sitku. Jeśli będą mokre, woda z ich powierzchni nadmiernie rozwodni ciasto, i placki będą rozpływały się na patelni.
- Zamiast na maśle placki możesz również smażyć na oleju (wystarczy niewielka ilość). Na maśle są jednak smaczniejsze.
- W trakcie smażenia placuszki - dzięki zawartości proszku do pieczenia - robią się puszyste. Kiedy ostygną, nieco opadną.
- Gotowe placuszki z jagodami możesz podawać posypane cukrem pudrem i/lub polane śmietaną lub gęstym jogurtem.
- Zamiast małych placków, możesz usmażyć większe sztuki, nalewając porcje ciasta na niewielką patelnię.
- Jeśli chcesz uzyskać równe placuszki, smaż je na specjalnej patelni z wgłębieniami (do placków i jajek sadzonych).
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
- Jajko w zupie szczawiowej tylko do smaku? Ma też inną - ważniejszą - rolę
- Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki. Prawda czy fałsz?
- Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę