Jak zrobić nuggetsy z kurczaka? Idealne na obiad i na imprezę [PRZEPIS]

Nuggetsy to małe złociste i chrupiące kotleciki z kurczaka. Panierowane, a następnie smażone, najlepiej smakują z sosami i sałatkami. Jeśli nie liczysz kalorii możesz je również zaserwować z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Jak zrobić nuggetsy z kurczaka?
Zobacz wideo

Kurczaka uwielbiamy za łagodny smak oraz za to, że jest tak uniwersalny. Nadaje się do smażenia, duszenia, pieczenia, faszerowania. Da się z niego zrobić i soczyste kotlety, i aromatyczną potrawkę czy sycącą zapiekankę. Można też zrobić małe kotleciki, które zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jeszcze tylko ulubiony sos i dodatki, i doskonały obiad gotowy!

Nuggetsy z kurczaka świetnie sprawdzą się również jako przekąska na zimno. Możesz je zabrać na piknik lub podać na spotkaniu z przyjaciółmi, jako bardziej sycącą przegryzkę.

Jak zrobić nuggetsy z kurczaka? Mamy prosty przepis!

By przygotować domowe nuggetsy będziesz potrzebować: filetów z kurczaka, mąki, jajka, bułki, a także ulubionych przypraw (papryka, czosnek, zioła, imbir). Najlepiej smażyć ja na oleju, który zbyt szybko się nie spala i nie dymi, np. rzepakowym lub z oleju rafinowanym z orzeszków ziemnych.

Przepis na domowe nuggetsy:

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka nasion sezamu (można pominąć lub zastąpić np. czarnuszką)
  • 1 duże jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie ulubione przyprawy (np. papryka lub suszone zioła)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz, oczyść i pokrój na niewielkie Jak zrobić nuggetsy z kurczaka? Idealne na obiad i na imprezę [PRZEPIS]kotleciki o grubości około 1 cm. Posól i popieprz do smaku.
  2. Jajko roztrzep w misce. Do dwóch kolejnych misek wsyp mąkę i bułkę tartą. Do miski z bułką dodaj sezam i ulubione przyprawy według uznania, a następnie porządnie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej - musi go być przynajmniej 3 mm warstwa, aby kotleciki dobrze się usmażyły.
  4. Kawałki kurczaka panieruj kolejno w: mące, jajku i bułce z przyprawami. Smaż z każdej strony po około 2 minuty na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Porady:

  • Zamiast mąki pszennej, bułki i jajka, do panierowania kawałków kurczaka możesz również wykorzystać mieszankę z sosu sojowego (4 łyżki jasnego) i mąki kukurydzianej (6 płaskich łyżek).
  • Nuggetsy możesz również smażyć we frytkownicy, dzięki czemu na pewno będą równo wysmażone z każdej strony. W takim wypadku smaż je w 170 stopniach przez około 3,5-4 minuty (w zależności od wielkości kotlecików).
  • Gdy kotleciki z kurczaka będą gotowe, wyjmuj je z gorącego tłuszczu i kładź na kratce kuchennej (umieszczonej na przykład nad talerzem) by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  • Nuggetsy podawaj z ulubionym sosem i sałatką lub surówką. Pasuje do nich na przykład sałatka ogórkowa z tego przepisu.
Więcej o:
Copyright © Agora SA