Jak zrobić mleko kokosowe w domu? To wcale nie takie trudne! Przepis i porady
Mleko kokosowe - jak otworzyć kokos?
W dzisiejszych czasach mleko kokosowe w puszce czy kartonie można kupić w większości sklepów. Niestety, rzut oka na skład pełen polepszaczy zniechęca niektórych do zakupu.
Tymczasem można je również z powodzeniem zrobić również w domu. Wystarczy w zasadzie tylko orzech kokosowy i woda. W podobny sposób można zrobić mleka roślinne z większości orzechów, np. migdałów.
Nie zrażaj się, orzech kokosowy ma twardą łupinę, ale wcale nie tak trudno go otworzyć. Nie potrzebujesz śrubokrętów, młotków, dłuta ani nawet korkociągu (oczywiście chyba, że przyzwyczaiłeś się do jego używania i jest to dla ciebie wygodne). Wystarczy zwykły duży nóż kuchenny. Instrukcję w wersji wideo znajdziesz poniżej.
Jak zrobić mleko kokosowe od podstaw?
Zacznijmy od wyboru dobrego orzecha kokosowego. Na co zwrócić uwagę kupując go?
Po pierwsze dokładnie przyjrzyj się jego zewnętrznej powierzchni. Nie powinno być na niej żadnych białych czy - tym bardziej - zielonych nalotów. To najpewniej pleśń, co nie wróży niczego dobrego.
Dotknijcie też trzech otworków na powierzchni orzecha. Powinny być twarde, nie uginać się nadmiernie pod naciskiem palca. Jeśli są miękkie - kokos najpewniej jest zepsuty i do niczego się już nie nadaje.
Kiedy zewnętrzna część nie wzbudza twoich podejrzeń, potrząśnij kokosem. W środku powinien wyraźnie chlupotać płyn - woda kokosowa. Wybranego kokosa bierzemy ze sobą do domu i zabieramy się za przyrządzanie mleka kokosowego.
Jak zrobić mleko kokosowe w domu? To wcale nie takie trudne! Przepis i porady Fot. iStock
Domowe mleko kokosowe - przepis
Składniki:
- 1 orzech kokosowy
- około 0,5 litra wody
- dodatkowo: dwa ostre noże - duży i mały, dwie miski, blender kielichowy, sitko, gaza
Sposób przygotowania:
- Orzech kokosowy umyj i osusz.
- Gdy będzie już suchy postaw na stole miskę. Stań nad nią z orzechem i nożem. Trzymając kokos w jednej ręce, uderzaj w niego tępym końcem ostrza noża dokładnie w połowie, obracając go nieco po każdym uderzeniu (wyobraź sobie, że to Ziemia i uderzaj w "równik"). Nie musisz uderzać bardzo mocno, żeby nie bolała cię ręka. Po kilkunastu uderzaniach orzech powinien pęknąć.
- Wodę z pękniętego kokosa zlej do miski. Za pomocą małego ostrego nożyka wykrój z wnętrza orzecha cały biały miąższ.
- Miąższ i wodę z kokosa oraz zwykłą wodę umieść w kielichu blendera i dokładnie zmiksuj (przez około 2-3 minuty).
- Nad drugą miską umieść sitko wyłożone gazą. Wylej na nią zawartość kielich blendera.
- Za pomocą gazy dokładnie odciśnij resztki miąższu.
- Gotowe mleko przelej do butelek lub słoiczków, umieść w lodówce i zużyj w przeciągu 3 dni.
Uwaga! Mleko w trakcie przechowywania rozwarstwia się. Przed użyciem wystarczy je po prostu wstrząsnąć i gotowe.
Jak wykorzystać domowe mleczko kokosowe?
Z dodatkiem własnoręcznego mleka roślinnego możesz przygotować wiele pyszności. Dodaj je na przykład do koktajlu owocowego lub owsianki albo - przygotuj z niego smakowitą galaretkę lub nawet lody.
Mleko roślinne, podobnie jak krowie - nada się również do zabielenia i dodania smaku zupie w egzotycznym stylu. Wypróbuj nasz przepis na zupę tajską z kurczakiem i mlekiem kokosowym.
Zdrowe lody malinowo-kokosowe z nasionami chia - przepis
Zdrowe lody malinowo-kokosowe z nasionami chia - przepis Fot. iStock
Składniki (na około 8 lodów):
- 500 g malin (proporcje owoców i mleka można modyfikować wedle uznania)
- ok. 5-6 łyżek miodu (można dać mniej, jeśli nie przepadacie za zbyt słodkimi deserami)
- ok. 400 ml domowego mleka kokosowego
- 3 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
Sposób przygotowania:
- Maliny umyj i jeszcze mokre włóż do garnuszka i zagotuj.
- Następnie zdejmij garnek z ognia dodaj miód i schłódź jego zawartość.
- Schłodzone maliny przetrzyj przez sito do wysokiego naczynia. Do malinowego musu dodaj mleko kokosowe i zmiksuj lub dobrze wymieszaj je ze sobą. Następnie dodaj nasiona chia, wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin. W tym czasie masa nieco stężeje.
- Do foremek na lody przełóż porcje masy, a następnie umieść w każdej z nich patyczek. Następnie przełóż lody w foremkach do zamrażalnika i poczekaj, aż zamarzną.
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Sałatka z fałszywym boczkiem, która zawładnie podniebieniami. "Tu nie ma mięsa?"
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
- Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki
- Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
- Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni
- "Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy