Folia, jak na pewno wiecie, posiada dwie strony - jedna jest błyszcząca, a druga matowa. Większość osób nie zwraca uwagi na tę różnicę i zawija wszystkie produkty dowolnie, bez chwili namysłu. Podobnie postępujemy w czasie pieczenia, choć z jakichś powodów większość osób podświadomie układa ciasto na stronie matowej.
Rozróżnienie to jest bardzo istotne, ponieważ folia została zaprojektowana tak, żeby zatrzymywać ciepło, albo też je przepuszczać, w zależności od tego, z której jej strony korzystamy.
Jeśli chcemy, by umieszczone wewnątrz folii danie trzymało ciepło, powinniśmy zawinąć je błyszczącą stroną do wewnątrz. Strona błyszcząca zatrzymuje ciepło, a matowa je przepuszcza. Odwrotne ułożenie sprawiłoby więc, że potrawa odda ciepło do otoczenia, sama szybciej stygnąc.
Folii możemy również używać do pieczenia. Pamiętajcie, że nie zaleca się stosowania jej w kuchence mikrofalowej, bo może ją to uszkodzić (więcej na ten temat: Nawet winogrono może zniszczyć mikrofalówkę. Tych produktów do niej nie wkładaj, jeśli nadal chcesz ją mieć).
Jeśli chcemy upiec jakąś potrawę w folii, jej lśniąca strona powinna być ułożona do wewnątrz, a matowa na zewnątrz produktu (np. ryby). Pozwala to na szybsze pieczenie dania, gdyż ciepło, które wniknie do produktu, utrzymuje się w nim, podgrzewając wszystko. Matowa strona sprawi, że ciepło dostanie się do potrawy, przenikając przez folię - nie będzie jednak miało ujścia, gdyż zablokuje je strona błyszcząca.
Folia może służyć również do owijania w nią produktów spożywczych, których świeżość chcielibyśmy zachować na dłużej. Mimo że jedna strona ma za zadanie trzymać ciepło, a druga je przepuszczać, folia nadaje się również do przechowywania w niej żywności.
W takim wypadku istotne jest, żeby matowa strona znalazła się po stronie wewnętrznej, a błyszcząca po zewnętrznej. Produkt nie będzie się wtedy nagrzewał - będzie mógł „oddychać”, ale jednocześnie ciepło będzie się odbijało od błyszczącej strony, powstrzymując nagrzewanie i psucie. W ten sposób żywność dłużej zachowa świeżość, a gdy trzymamy ją w lodówce, będzie właściwie chłodzona. Gdy zaś na przykład wieziemy coś w wysokiej temperaturze, nie nagrzeje się i nie zepsuje zbyt szybko.
Składniki:
Nadzienie:
Sposób przygotowania:
Rada: Jabłko możesz zastąpić grzybami pokrojonymi w plasterki (najpierw trzeba je podsmażyć, a następnie dodać cebulę i seler).
Źródło przepisu: Magazyn Kuchnia