Burak to jedno ze zdrowszych warzyw. Jego korzystne dla zdrowia właściwości cenili już starożytni Babilończycy, Grecy i Rzymianie.
Dziś wiemy, skąd bierze się jego pozytywny wpływ na nasze zdrowie. To przede wszystkim zasługa kwasu foliowego, który m.in. pomaga w regulacji poziomu cholesterolu, żelaza, które zapobiega anemii oraz barwników (betaniny) o właściwości przeciwutleniających.
Buraki w kuchni sprawdzą się na wiele sposobów. Można z nich zrobić nie tylko pyszne zasmażane buraczki, ale również zupę czy koktajl, burgery, dodać do sałatki, a nawet przygotować ciasto. My polecamy świetny zamiennik dla niezdrowych chipsów, ze sklepu - chipsy buraczane.
Chipsy z buraków - przepis
Składniki:
- 3-4 nieduże buraki
- oliwa
- sól morska
- opcjonalnie inne przyprawy, np.: pieprz, rozmaryn, nieco octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni Celsjusza. Włącz górną i dolną grzałkę oraz termoobieg. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj niewielką ilością oliwy.
- Buraki umyj, osusz i obierz. Następnie pokrój je na cienkie plasterki, na przykład za pomocą mandoliny. Im cieńsze, tym szybciej się upieką (ale też łatwiej przypalają).
- Pokrojone buraczki skrop oliwą i posyp przyprawami.
- Plasterki buraków ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej oliwą. Piecz przez około 10-15 minut - w zależności od grubości plasterków. Następnie przewróć plasterki na drugą stronę i piecz przez kolejne 10-15 minut.
Rady:
- Chipsy z buraków najlepiej jeść od razu po przygotowaniu. Jeśli tego nie zrobimy szybko stracą swoją chrupkość.
- Chipsy można serwować z ulubionym sosem (na przykład z jogurtu i koziego serka) albo jako dodatek do dań, na przykład zup.
- Jeśli nie zjemy ich od razu, można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, wyłożonym ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar wilgoci z przekąski.
Zobacz również nasz przepis na bardzo zdrowe, dietetyczne i ekologiczne chipsy z warzyw: