Kapusta z grzybami to danie i proste do wykonania, i niedrogie, i całkiem szybkie. Podstawowe składniki? Oczywiście kiszona kapusta - najlepiej własnej roboty lub ze sprawdzonego źródła, suszone grzyby i cebula która doda daniu smaku. Jeśli przeszkadza ci intensywny smak grzybów leśnych, możesz z powodzeniem zastąpić je pieczarkami lub kurkami.
Zwykle przyprawia się je klasycznie, podobnie jak bigos (zobacz również przepis na bigos staropolski). Wystarczy sól, pieprz mielony, a także listek laurowy, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu. Może być również kminek, jeśli go lubicie - w całości albo mielony.
Jeśli ktoś ma ochotę, do kapusty może dodać również starte jabłko, które je zagęści lub kilka suszonych (albo wędzonych) śliwek, dla dodania aromatu. Zagęścić kapustę można również zasmażką z masła lub oleju i mąki, ale nie jest to konieczne. No i wreszcie ostatni wariant, dziś już nieco zapomniany, a kiedyś lubiany, bo bardzo sycący - kapusta z grochem (gotuje się go do miękkości i dodaje do kapusty).
Niektórzy, po ugotowaniu dania dodają do kapusty również nieco tłoczonego na zimno oleju. Nadadzą się i rydzowy, i lniany. Mają charakterystyczny, lekko orzechowy aromat, a przy tym są bardzo zdrowe.
Składniki:
Kapusta wigilijna - sposób przygotowania:
Autorka: Junona Lamcha-Grynberg (przepis pochodzi z magazynu "Palce Lizać")
Jak wykorzystać kapustę wigilijną? Sprawdź przepis szefa kuchni na wyśmienite pierogi z kapustą i grzybami:
Rady:
Jeśli chcesz, kapustę z grzybami możesz przygotować wcześniej, na przykład na około 2-3 tygodnie przed świętami, a następnie zamrozić. Przed świętami wystarczy ją tylko odmrozić, podgrzać i wyłożyć na stół.
Do tak przygotowanej kapusty możesz na przykład dodać łazanki. Sprawdzi się również jako dodatek do ryb i mięs (jeśli je podajesz).
Zobacz również przepisy: