Kanapka Sloppy Joe - szybki i pyszny obiad gotowy w 15 minut [PRZEPIS]

Kanapka Sloppy Joe to amerykański klasyk i zarazem jedno z dań tzw. "comfort food", idealnych na chłodne dni. Jest to bułka, wypełniona mięsem mielonym z dodatkiem pomidorów, papryki i ziół. Przygotowuje się ją ekspresowo, a z powodzeniem posłuży za sycący obiad. Jak ją zrobić? oto przepis.

Kanapka Sloppy Joe, czyli z angielskiego "niechlujny Joe" to jeden z amerykańskich klasyków. W zasadzie bardzo przypomina hamburgery - jest i bułka i mielona wołowina. Trudno jednak orzec dlaczego jest od nich mniej popularny. Być może chodzi o to, że podczas jedzenia łatwo się pobrudzić? A może o to, że klasyczny kotlet do burgera łatwiej zamrozić, by później odgrzać go na szybko w barze i podać klientom?

Pierwsze wzmianki o kanapkach z mielonym mięsem, serwowanym w barach, pojawiły się w amerykańskiej prasie w latach 30-40. XX wieku. Według niektórych inspiracją do jej stworzenia były jednak przepisy kubańskie lub hiszpańskie.

W samej Ameryce Północnej istnieje kilka, niezbyt odbiegających od siebie wersji kanapki. W Kanadzie mielone mięso serwuje się w bułkach do hot dogów. Tak samo jest w najmniejszym amerykańskim stanie - Rhode Island, gdzie kanapkę tę zwie się "dynamite sandwich" (czyli "dynamit"). W podobny sposób przygotowuje się również niekiedy chiliburgery, czyli hamburgery z dodatkiem chili con carne oraz barbecue sandwich - kanapki z dodatkiem grillowanego mięsa. Zbliżone dania występują również w kuchni chińskiej (tzw. roujiamo) oraz hinduskiej (tzw. keema pav).

Sprawdź nasz prosty przepis na chili con carne:

Zobacz wideo

Kanapka Sloppy Joe - przepis

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 puszka pomidorów w zalewie w kawałkach
  • pół łyżeczki musztardy
  • 1,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 16 małych lub osiem dużych bułek (można użyć bułek do hamburgerów lub zwykłych)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej oliwę na średnim ogniu w dużym garnku. Dodaj cebulę, paprykę i czosnek, dopraw solą i pieprzem. Smaż aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając.
  2. Dodaj mięso, gdy trochę się już podsmaży dodaj pomidory, musztardę, cukier i ocet. Smaż jeszcze przez 10 minut.
  3. Tak przygotowane mięso nakładaj do bułek i podawaj na ciepło.

Rady:

  • To podstawowa wersja kanapki. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej również inne składniki. Sprawdzi się ser żółty, sałata, kiszone ogórki, korniszony lub inne, ulubione warzywa (np. grillowany bakłażan).
  • W oryginale kanapka ta zawiera wołowinę, jednak jeśli chcesz, możesz zastąpić ją mielonym mięsem indyka lub wieprzowiną.
  • Mielone mięso możesz doprawić według uznania. Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj do niego nieco tabasco, ostrą papryczkę lub sos sambal oelek. Jeśli natomiast przepadasz za daniami indyjskimi, możesz wykorzystać charakterystyczne dla tej kuchni mieszanki przypraw, np. garam masala.
  • Z czym podawać Sloppy Joe? Podobnie, jak inne tego typu dania, na przykład hamburgery, możesz serwować je z frytkami czy pieczonymi ziemniakami. A może tym razem frytki z selera lub pietruszki? Dobrym dodatkiem warzywnym będzie również sałatka lub surówka, na przykład colesław.
Więcej o:
Copyright © Agora SA