By zrobić dobry dżem, wcale nie trzeba na to poświęcać kilku godzin czy nawet dni. Nie potrzebujesz nawet cukru żelującego - chyba, że lubisz dżemy o konsystencji galaretki.
Na początek owoce. Dżem da się zrobić praktycznie ze wszystkich, jakie możesz mieć w domu - od truskawek czy żurawin po jabłka i pomarańcze, a nawet... dynie. Przy tym możesz wykorzystać zarówno owoce mrożone, jak i świeże. Z owoców jagodowych robi się go jednak zdecydowanie szybciej niż z pozostałych.
Zobacz także, jak zrobić proste rogaliki z dżemem:
Jak sprawić, by był naprawdę ekspresowy? Sekret polega na tym, żeby - przed przyrządzaniem dżemu - zmiksować owoce. Dzięki temu nie musisz już czekać, aż rozpadną się w trakcie gotowania. Jak to zrobić?
Składniki:
ok. 0,5 kg małych owoców (np. truskawek, malin, jagód)
ok. 125-250 g cukru (ilość dobierz do własnych upodobań)
Sposób przygotowania:
Owoce zmiksuj, a następnie umieścić w garnku lub na patelni z grubym dnem. Wsyp do nich cukier i smaż na średnim ogniu przez około 20 minut, aż dżem nabierze odpowiedniej konsystencji. Gotowe!
Rady:
Co, jeśli nie macie akurat malin ani truskawek? Szybkie dżemy można robić również z innych owoców. Oto dwa przepisy z dodatkiem tych, które możesz mieć obecnie w domu.
Szybki dżem z jabłek
Idealny do naleśników, drożdżówek, ale i placków ziemniaczanych (jeśli jecie je na słodko). Sprawdzi się również jako dodatek do świeżej chałki - zwłaszcza jeśli zrobicie go z cynamonem.
Składniki:
0,5 kg jabłek
150-200 g cukru (ilość cukru dobieramy w zależności od upodobań oraz tego, jak słodkie mamy jabłka)
kilka kropli soku z cytryny
Opcjonalnie: dwie garście żurawiny, pół łyżeczki cynamonu lub skórka starta z cytryny
Sposób przygotowania:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w drobną kostkę. Umieść w garnku o grubym dnie i podlej odrobiną wody. Dodaj przyprawy. Duś pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodaj cukier i smaż (bez przykrycia) jeszcze przez około kwadrans, aż dżem nabierze odpowiedniej konsystencji.
Szybki dżem pomarańczowy
Nie jest może tak szybki, jak pozostałe, wymienione powyżej dżemy, ale na pewno warto skusić się choć raz - zwłaszcza, że sezon na cytrusy trwa. By go przygotować, najlepiej wybrać jednak owoce z upraw ekologicznych. W dżemie wykorzystuje się bowiem także ich skórkę.
Składniki:
0,5 kg pomarańczy
ok. 250-300 g cukru
sok i skórka z 1 cytryny (starta na tarce o drobnych oczkach)
Sposób przygotowania:
Pomarańcze dokładnie umyj. Z jednej, największej i najładniejszej sztuki zetrzyj skórkę (na drobniutkiej tarce) i odłóż na bok. Owoce obierz. Pokrój je na plasterki, a następnie usuń z nich wszystkie pestki. Miąższ zblenduj (nie musi być bardzo dokładnie) i przełóż do garnka lub na patelnię z grubym dnem. Do owoców dodaj cukier. Smaż wszystko na średnim ogniu przez około 30 minut. Pod koniec, gdy dżem zacznie nabierać odpowiedniej konsystencji, dodaj do niego skórki z pomarańczy i cytryny. Dopraw do smaku sokiem z cytryny (oraz ewentualnie jeszcze cukrem, jeśli dodałeś za mało).