Najprostsze i najszybsze ciasteczka na świecie. Gotowe w 10 minut, a do tego... zdrowe
Wy też jesteście na noworocznej diecie? Jeśli tak, na pewno znacie wieczorne uczucie głodu i przeszukiwanie szafek w poszukiwaniu czegoś smacznego, a jednocześnie zdrowego, co nie skaże na porażkę waszych (wciąż świeżych) noworocznych postanowień.
Jest wyjście! Przepis na ciasteczka tak szybkie, proste i pyszne zarazem, że bardzo łatwo się od nich uzależnić. Jak to się robi?
Składniki (na jedno spore ciastko):
- 2 łyżki błyskawicznych płatków owsianych (z górką)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka groszków czekoladowych lub czekolady (gorzkiej)
- szczypta soli morskiej w płatkach (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane, masło orzechowe, cukier i ekstrakt waniliowy dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj spory dysk o średnicy ok. 5-6 cm i grubości ok. 1-2 cm. Ciastko umieść na kawałku papieru do pieczenia (na środku możesz odcisnąć wzorek za pomocą widelca) i włóż do zamrażalnika na ok. 5 minut. W tym czasie zrób sobie herbatę, a w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuść czekoladę. Kiedy ciastko się schłodzi, posmaruj je czekoladą i posyp szczyptą soli. Możesz już jeść!
Przepis na te ciasteczka ukazał się w książce "Healthyish" autorstwa Lindsay Maitland Hunt, Wydawnictwo Abrams.
Profil autorki można również śledzić na Instagramie.
Modyfikacje
Jak w każdym przepisie, tak i w przypadku tych ciastek, możecie wprowadzić nieco modyfikacji.
Po pierwsze - masło orzechowe. Jeśli macie alergię lub po prostu nie macie go w domu, możecie zastąpić je dowolnym innym masłem z orzechów, np. migdałowym. Uwaga - masło można zrobić samodzielnie, poprzez zmielenie orzechów, jakie macie w domu. To jednak nieco wydłuży czas przygotowania ciastek.
Również cukier możecie z powodzeniem zastąpić innym "słodzidłem". Lepiej jednak użyć czegoś, co zbytnio nie rozrzedzi masy (czyli miód lub syrop z agawy raczej odpadają, ale może być na przykład ksylitol w postaci pudru).
Nic nie powstrzymuje was przed zrobieniem ciastek "na bogato". Co to znaczy? Do masy, jeszcze przed mrożeniem, możecie dodać np. ulubione bakalie, jak rodzynki, żurawinę lub drobno posiekaną czekoladę (zamiast rozpuszczać ją i smarować nią ciastko).
Snickers w wersji FIT. Już nie sięgniesz po tego ze sklepowej półki:
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
- Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur
- Marchewki pokryły się białym nalotem lub czarnymi plamami? Wyjaśniamy, co to znaczy i czy można je jeść