Australijskie babeczki z mięsem i pieczarkami - zamiast pasztecików [PRZEPIS] | Jak ugotować? Haps.pl
Australijskie babeczki z mięsem i pieczarkami - zamiast pasztecików [PRZEPIS]
REKLAMA
paz
Chcesz podać barszcz na przyjęciu? A może tym razem zaserwujesz do niego coś innego niż paszteciki? W zamian proponujemy australijskie babeczki z mięsem i pieczarkami. Chrupiące, złociste ciasto skrywa aromatyczne nadzienie.
2
Fot. Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Australijskie babeczki z mięsem i pieczarkami - przepis
ok. 200 g mąki pszennej (dosyp nieco, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie)
100 g masła
3-4 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
300 g mięsa mielonego lub drobno pokrojonego (wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego)
1 marchewka
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
około 0,5 szklanki przecieru lub passaty pomidorowej albo ketchupu
100 ml bulionu
3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
sól i pieprz
ulubione zioła do smaku
10 średniej wielkości pieczarek - pokrojonych w półplasterki
3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
Dodatkowo: roztrzepane jajko do posmarowania babeczek
Babeczki nadziewane mięsem - sposób przygotowania:
Ciasto: Zagnieć ciasto z mąki i pokrojonego w kostkę masła, dodając taką ilość zimnej wody, żeby nie było ani zbyt rzadkie, ani za twarde. Uformuj z niego kulę, spłaszcz ją nieco, po czym owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na godzinę lub dwie.
Nadzienie: Marchewkę, cebulę i czosnek umyj i obierz. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula nieco się zeszkli. Dodaj marchewkę i jeszcze chwilę podsmażaj.
Następnie dodaj mięso. Smaż, aż przestanie być różowe. Dopraw nieco solą, pieprzem i ziołami (na początku tylko trochę, później spróbujesz i ewentualnie dodasz więcej).
Wlej przecier lub ketchup, wymieszaj. Poczekaj, aż masa nieco odparuje i będzie dosyć gęsta. Ponownie dopraw do smaku.
Bulion połącz w kubeczku ze skrobią. Dodaj do duszącego się mięsa i porządnie wymieszaj. Duś przez kilka minut,aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstaw z ognia i poczekaj aż nieco ostygnie.
Na innej patelni rozgrzej łyżkę oleju lub oliwy. Podsmaż na niej pieczarki z solą i pieprzem. Odstaw do ostudzenia
Przygotowanie babeczek: Gdy masa stygnie, rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Formę na muffiny wysmaruj tłuszczem (możesz również posypać bułką tartą albo mąką).
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj niezbyt cienko. Wytnij z niego 24 kółka.
12 z nich włóż do formy na babeczki z mięsem. Uformuj je tak, by pokrywały dno i boki (zostaw tylko niewielką przestrzeń na wierzch z ciasta). Na dnie wyłóż nieco pieczarek, a następnie po porcji mięsa.
Wierzchnią część boków babeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem. Następnie przykryj wszystko pozostałymi 12 kółkami z ciasta. Każde dociśnij dobrze do brzegów i natnij pośrodku (może być pojedyncze nacięcie lub krzyżyk), by w trakcie pieczenia ze środka mogła uchodzić para.
Babeczki nadziewane mięsem posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut, aż zrobią się rumiane. Podawaj na ciepło lub zimno, na przykład z kubkiem ciepłego barszczu.
Rada:
* Po posmarowaniu wierzchu babeczek jajkiem, możesz posypać je dowolnymi dodatkami, na przykład: sezamem, czarnuszką czy ulubionymi pestkami.
Kruche ciasto z mięsem doskonale sprawdzi się jako dodatek do barszczu, zup krem czy kubka gorącego rosołu.