Jak zrobić chrupiące faworki? Tradycyjny przepis
W Polsce zwiemy je różnie: faworki, chrust, chruściki. Zwłaszcza dwie ostatnie nazwy dobrze oddają ich naturę - w końcu trudno odmówić im chrupkości. Najbardziej jednak podoba nam się ich angielska nazwa - "angel wings", czyli skrzydła anioła.
W naszym kraju nie obędzie się bez nich karnawał. Dobrze znane są również we Francji, Włoszech czy na Ukrainie. I choć Tłusty Czwartek upływa nam pod znakiem pączków, są tacy, którzy preferują właśnie chrupiące chruściki.
Jak zrobić faworki?
By faworki wyszły idealnie chrupiące, należy odpowiednio przygotować ciasto. Według licznych źródeł w jego składzie nie może zabraknąć zwłaszcza spirytusu, który w trakcie smażenia zapobiega nadmiernemu wchłanianiu przez nie tłuszczu. Oprócz tego koniecznie same żółtka, a nie całe jajka i oczywiście kwaśna śmietana.
Ciasta na chrust nie wystarczy jedynie zagnieść. By jego struktura była idealna, trzeba je najpierw kilka chwil zagniatać (dzięki temu dobrze się napowietrzy, a w gotowych faworkach będą widoczne liczne pęcherzyki powietrza), a następnie przez kilkanaście minut uderzać wałkiem. To ciężka praca, więc jeśli nie macie siły, lepiej poproście kogoś o pomoc. By chruściki wyszły cieniutkie, równie cienko trzeba rozwałkować ciasto.
I ostatnia ważna kwestia: na czym je smażyć? Choć z powodzeniem usmażycie je na oleju, strażnicy tradycyjnych receptur z pewnością zwrócą wam uwagę, że najlepiej użyć... smalcu. Nie obawiajcie się, jego smaku nie da się wyczuć w smaku gotowych ciastek.
Tradycyjne faworki - przepis
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 20 ml spirytusu
- 50-100 g śmietany 18%
- 1/2 kg smalcu do smażenia
- 1 laska wanilii
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Mąkę siekamy z zimnym masłem, dodajemy żółtka, cukier, sól, spirytus i tyle śmietany, aby wyrabiane ciasto było dość twarde (jak na makaron).
- Wyrabiamy tak długo, aż na przekroju ciasta zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza.
- Następnie uderzamy ciastem o stolnicę lub bijemy je wałkiem. Rozpłaszczającą się kulę zwijamy i znowu bijemy - i tak co najmniej przez 15 minut.
- Przykrywamy ciasto lnianą ściereczką i wstawiamy na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie rozwałkowujemy cienko ciasto, bez podsypywania mąką.
- Wykrawamy paski o wymiarach 3 x 10 cm, w środku każdego robimy wzdłuż 3-4-centymetrowe nacięcie.
- Formujemy chruściki, przeciągając jedną końcówkę przez otwór pośrodku.
- Smażymy w rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor, osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Ziarenka wydrążone z przekrojonej wzdłuż laski wanilii mieszamy z cukrem pudrem i oprószamy ciastka.
Autor przepisu i zdjęcia: Paulina Kolondra (przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia)
Jak zrobić faworki jeszcze szybciej? Wypróbuj nasz przepis na faworki z ciasta francuskiego:
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur