Hit na tłusty czwartek: faworki Magdy Gessler to jeden z najpopularniejszych przepisów w sieci

Faworki Magdy Gessler to obecnie jeden z najczęściej poszukiwanych przepisów w krajowym Internecie. Jak robi je znana restauratorka i gwiazda telewizyjna? Sprawdźcie sami.

Złociste faworki - z jednej strony chrupiące, z drugiej tak delikatne, że rozpływają się w ustach - to marzenie i niedościgniony wzór każdego domorosłego cukiernika. Poszukując przepisu idealnego, pomoc znajdujemy nie tylko w babcinych czy maminych zeszytach z przepisami, lecz także u znanych i lubianych gwiazd sceny kulinarnej. Jedną z nich jest niewątpliwie Magda Gessler. Receptury na jej faworki szuka dziś w sieci liczne grono rodaków.

Pełny przepis, cytowany przez wiele mediów, możecie znaleźć na portalu gwiazdy - Smaki Życia. Magda Gessler, która - jak wiemy z jej programów kulinarnych - nie uznaje kompromisów, nie idzie na nie i tym razem. Do jej faworków potrzeba ponad pół kilograma mąki, sześciu łyżek śmietany, dwóch łyżek smalcu i - bagatela - aż piętnastu żółtek.

Zgodnie ze starą szkołą, faworki Magdy Gessler należy smażyć nie na oleju, a na smalcu. W przeciwieństwie do wielu klasycznych przepisów, ciasto to nie wymaga długiego ubijania wałkiem. Dzięki dużej liczbie żółtek i smalcowi będzie idealnie delikatne i kruche.

Faworki Magdy Gessler - przepis

Składniki (powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu
  • 15 żółtek
  • 200 g cukru (wykorzystaj drobny cukier do wypieków)
  • 6 łyżek śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka araku (możesz zastąpić aromatem albo pominąć)
  • 500 g smalcu do smażenia
  • 100 g cukru pudru
  • wanilia

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą miksera z końcówkami w kształcie rózg utrzyj dwie łyżki smalcu w misce. Rób to tak długo, aż swoją konsystencją zacznie przypominać gęstą śmietanę. Następnie, ciągle miksując, dodawaj po jednym żółtku oraz cukier i śmietanę. Na koniec dodaj alkohole i mąkę i zagnieć elastyczne ciasto. Pamiętaj, że ciasto na faworki jest dosyć zwarte, podobnie jak ciasto makaronowe. Dlatego jego zagniatanie może nie być łatwą czynnością.
  2. Ciasto na faworki musisz rozwałkować bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy. Z ciasta wykrawaj paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 15 cm. Pośrodku każdego z pasków rób nacięcie. Przez nie przewlecz jedną z końcówek faworka - tak, żeby faworki uzyskały pożądany kształt.
  3. W garnku o grubym dnie rozgrzej smalec. By sprawdzić, czy ma już odpowiednią temperaturę, wrzuć do niego kawałek surowego ciasta. Jeśli bardzo szybko wypłynie na powierzchnię tłuszczu, można wrzucać faworki.
  4. Smaż chruściki na złoto na średnim ogniu. Pamiętaj, że musisz je w trakcie smażenia przewrócić na drugą stronę, by przyrumieniły się równomiernie.
  5. Gotowe wykładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem (wg przepisu na faworki Magdy Gessler - najlepiej z dodatkiem wanilii) i podawaj.

Rady:

  • Zamiast araku do ciasta na faworki możesz również dodać nasionka z laski wanilii lub łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
  • Jeśli nie masz spirytusu, możesz zastąpić go wódką.
  • Smalec w cieście nadaje faworkom kruchości, ale jeśli nie jesteś przekonany do tego dodatku, zastąp go masłem w takiej samej ilości.
  • Faworki możesz smażyć również na zwykłym oleju rzepakowym.

Nie masz ochoty na długie zagniatanie i rozwałkowywanie ciasta? Wypróbuj nasz przepis na chrust lany:

Zobacz wideo

Faworki - co to takiego?

Faworki to pyszne, kruche ciasteczka, którymi chętnie zajadamy się w czasie karnawału, w Tłusty Czwartek, a także w ostatki. W różnych regionach Polski spotkać je można pod różnymi nazwami, np. chrust, chruściki czy kreple (choć w tym przypadku może chodzić również o pączki). Według słownika wyrazów obcych ich nazwa może się brać od francuskiego słowa faveur, które oznacza życzliwość lub  wstążkę ofiarowaną przez damę na dowód jej przychylności.

By ciasto na faworki było cieniutkie i puszyste, a zarazem także kruche, przyrządza się je z określonych składników. Przede wszystkim potrzebna jest mąka pszenna, a także sporo żółtek jaj i nieco tłuszczu. By faworki nie nasiąkały tłuszczem podczas smażenia, do ciasta dodaje się również często nieco spirytusu.

Więcej o:
Komentarze (14)
Hit na tłusty czwartek: faworki Magdy Gessler to jeden z najpopularniejszych przepisów w sieci
Zaloguj się
  • wu-du

    Oceniono 3 razy -1

    Wreszcie prawdziwe faworki, a nie z margaryny czy udawanego masła. Brawo! Smak jak kiedyś. Moja prababcia robiła ze smalcem. Jak ktoś smaży faworki lub pączki na oleju roślinnym to tylko współczuje.

  • klm747

    Oceniono 3 razy 1

    nazwisko Gessler kojarzy mi się wyłącznie z oszustwami, wyłudzeniami i niezapłaconymi podatkami

  • wielkikniaz

    Oceniono 4 razy 2

    Najgorsze faworki w Polsce .Najdrozsze .Najbrzydszy producent. Zarozumiala baba. Czesc !

  • szaramuszka1

    Oceniono 4 razy 2

    Przepis z Kuchni Polskiej: 20 dag mąki, 3 żółtka, 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka spirytusu, szczypta soli. Tak, jak napisała @monikaaleksandra, trzeba to ciasto bardzo porządnie "wybić". Delikatne jak mgiełka i przepyszne. Zero smalcu!

  • eisbergh

    Oceniono 4 razy 4

    Zgodnie z przepusem gesler, przygotowujac ciasto nalezy 666 razy przeklac "koorvamac" a zyczac smacznego dodac "zryj who you"

  • elzbietttta

    Oceniono 6 razy 4

    Sorry, ale moja mama ma lepszy przepis (bez smalcu). Są cieniutkie i bardzo kruche.

  • monikaaleksandra

    Oceniono 9 razy 5

    Moja babcia w grobie się przewraca, Smalec w czwórkach??? I cukier??? Ciasto to tylko mała, żółtka, śmietaną i trochę spirytusu. Ciasto ubija się wałkiem przez 15 min, musi przypominać gumę do żucia.jedyny cukier to puder do posypania. Faworki wychodzą tak kruche, że rozpływają się ustach. Niech sama je ten smalec. Smacznego.

  • goupille

    Oceniono 7 razy 3

    idźcie na całość i napiszcie, że to Gessler wymyśliła faworki.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX