Ciasto zebra - jak to się robi? Mamy prosty, klasyczny przepis, który na pewno ci wyjdzie

Ciasto zebra to jeden z sentymentalnych deserów, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa lub młodości. Naprzemienne nakładanie masy w dwóch kolorach do tortownicy sprawia, że po przekrojeniu otrzymujemy kawałki ciasta, przypominające prążki na ciele zebry. Jak zrobić ciasto zebra? Mamy przepis i instrukcję przygotowania krok po kroku.

Ciasto zebra - to warto wiedzieć:

Ciasto zebra to zwykłe ciasto ucierane, przyrządzane z jajek, mąki i cukru z dodatkiem oleju. Ten ostatni należy wlewać do ciasta powoli, stale miksując, aż masa będzie puszysta.

Charakterystyczne prążki, którymi wyróżnia się to ciasto zebra, uzyskuje się bardzo łatwo. Wystarczy po prostu nalewać do tortownicy naprzemiennie porcje jasnej i ciemnej masy ciasta.

Zazwyczaj do ciasta dodaje się ulubiony aromat lub ekstrakt. Zamiast niego można użyć również startej skórki z pomarańczy lub cytryny.

Zobacz wideo

Ciasto zebra - przepis

Składniki:

  • 4 duże jajka (lub 5 mniejszych sztuk)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej plus jeszcze trzy czubate łyżki
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (można pominąć)
  • ewentualnie: olejek waniliowy lub aromat (np. arakowy, rumowy, migdałowy, pomarańczowy)
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki wody gazowanej lub coli
  • Opcjonalnie: cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji ciasta

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 23-26 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką.
  2. Do miski przesiej 2,5 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia.
  3. W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem (i ewentualnie cukrem waniliowym) na białą, puszystą masę - miksuj do momentu, aż będzie puszysta i wyraźnie zbieleje, co zajmie ci kilka minut.
  4. Ciągle miksując, wlewaj powoli olej, a następnie wodę gazowaną i ewentualnie również aromat lub olejek.
  5. Następnie zmiksuj wszystko z mąką, wymieszaną z proszkiem.
  6. Masę podziel na dwie równe części. Jedną zmiksuj z pozostałą mąką, a drugą z kakao.
  7. Na środek przygotowanej tortownicy nakładaj na naprzemiennie po dwie łyżki jasnej masy i dwie łyżki ciemnej masy, aby powstawały kręgi. Kontynuuj tę czynność aż do wykorzystania obydwu mas.
  8. Formę z ciastem wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 60 minut do "suchego patyczka"*.

* Wbij w środek ciasta drewniany patyczek (np. do szaszłyków) i wyciągnij. Jeśli jest oblepiony masą, wyciągnij go i pozostaw ciasto na kilka minut w piekarniku. Jeśli nic się do niego nie przyklei, ciasto jest gotowe.

Więcej o:
Copyright © Agora SA