Domowy karmel lub kajmak, który nigdy się nie przypali i nie trzeba go gotować. Gotowy w pół godziny! [PRZEPIS]

Przygotowanie domowego karmelu lub kajmaku to długotrwały proces. W dodatku słodka masa bardzo łatwo się przypala. Jest jednak prosty sposób by zrobić go szybko i bez gotowania. Wystarczy użyć... daktyli.

Czasami bez czegoś słodkiego ani rusz. Owsiance albo naleśnikom brakuje "tego czegoś"? Miód i bakalie to za mało? No to może karmel? Tak!

Ale to nie takie proste. Przecież tak łatwo go zepsuć (przypominasz sobie te przypalone garnki). Jest jednak prosty sposób na karmel bez gotowania. Musisz po prostu zrobić go z daktyli.

Tak, tak, dobrze słyszysz. Daktyle można bardzo łatwo zmienić w krem, który swoim smakiem bardzo przypomina karmel lub kajmak. Świetnie sprawdzi się jako dodatek zarówno do owsianki czy naleśników, jak i ciast (na przykład wegańskiego mazurka) czy deserów (takich jak budyń jaglany z karmelem lub surowe batoniki a la snickers - przepis wideo znajdziesz poniżej).

Co ważne, karmel daktylowy robi się o wiele łatwej niż tradycyjny karmel. Poradzą sobie z nim nawet osoby, które nie znają się za bardzo na gotowaniu.

Domowy wegański karmel lub kajmak z daktyli - przepis

Składniki:

  • 250 g miękkich daktyli
  • łyżka ekstraktu waniliowego (koniecznie!)
  • woda
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Daktyle włóż do miski i zalej gorącą wodą. Pozostaw je w niej na około 15 minut. Po tym czasie powinny być wystarczająco miękkie (jeśli były mocno przesuszone, najlepiej zalać je zimną wodą i trzymać w niej przez kilka godzin, np. przez całą noc).

Kiedy daktyle zmiękną, odsącz je z wody (zachowaj ją, będzie jeszcze potrzebna) i przełóż do naczynia blendera lub malaksera. Dodaj 3 łyżki wody i łyżeczkę ekstraktu waniliowego oraz szczyptę soli.

Daktyle miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Jego gęstość możesz regulować, dodając odpowiednią ilość wody, która pozostała z daktyli.

Tak przygotowany karmel lub kajmak przełóż do słoika i przechowuj w lodówce. Najlepiej zużyć go w ciągu 3 dni.

Zobacz wideo Wegański smalec ze śliwką kalifornijską - nie uwierzysz, jak doskonale smakuje:

Rady:

* Jeśli chcesz uzyskać słony karmel, wystarczy, że dodasz do masy więcej soli.

* Korzystając z tego przepisu, możesz również przygotować karmel lub kajmak czekoladowy. Wystarczy, że w trakcie miksowania dodasz do daktyli 1 lub 2 łyżki kakao albo ok. 50 g roztopionej gorzkiej czekolady dobrej jakości.

* Świetnym dodatkiem smakowym do tego kremu jest również masło orzechowe. Idealne do owsianek oraz domowych surowych batoników.

Jak smakuje karmel/ kajmak z daktyli?

Wegański karmel lub kajmak z daktyli jest bardzo słodki - zdaniem niektórych naszych testerów nawet nieco słodszy niż klasyczny karmel z cukru. Tę słodycz redukuje jednak nieco dodatek soli. Jednocześnie, jeśli dobrze się go zmiksuje, ma bardzo gładką, kremową konsystencję.

W smaku wegańskiego karmelu mocno czuć daktyle. Dodatek ekstraktu waniliowego niweluje jednak ten posmak i sprawia, że staje się on bardziej podobny do tradycyjnego karmelu. Polecamy!

Surowe batoniki snickers - bez pieczenia. Najlepsze na lato

Więcej o:
Skomentuj:
Domowy karmel lub kajmak, który nigdy się nie przypali i nie trzeba go gotować. Gotowy w pół godziny! [PRZEPIS]
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX