Reese's, czyli czekoladowe "babeczki" wypełnione słodko-słonym nadzieniem z orzeszków ziemnych, są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. W polskich sklepach pojawiły się stosunkowo niedawno i zazwyczaj są bardzo drogie. Za opakowanie zawierające 3 niewielkie "babeczki", zapłacisz sporo, bo ok. 7,5- 8 złotych. A zatem jedna czekoladka kosztuje ponad 2,5 zł.
Reese's można jednak łatwo zrobić w domu. Zajmuje to niewiele czasu (uwiniesz się dosłownie w godzinkę) i jest bardzo proste. Spokojnie, poradzisz sobie, nawet jeśli nie bardzo potrafisz gotować. A dodatkowo, domowe czekoladki są o wiele tańsze od oryginału. Na 20 "babeczek", które przygotowaliśmy z poniższego przepisu, wydaliśmy ok. 20 złotych.
Nasi testerzy jednogłośnie orzekli, że domowa wersja słodyczy jest o wiele lepsza od oryginału. Zresztą spróbuj sam.
Jak zrobić domowe Reese's? [PRZEPIS]
Składniki na warstwę czekoladową:
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka oleju kokosowego (można pominąć)
Składniki na warstwę orzechową:
3 płaskie łyżki dobrego masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzechów)
0,5-1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
kilka kropelek ekstraktu waniliowego (można pominąć)
Dodatkowo:
20 papierowych papilotek na trufle/pralinki o średnicy około 2,5 cm
Sposób przygotowania:
- Czekoladę pokrusz i umieść w żaroodpornej miseczce razem z olejem kokosowym. Rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj do połączenia składników.
- Do każdej papilotki nalewaj po łyżeczce roztopionej czekolady. Za pomocą pędzelka, abo po prostu przechylając papilotkę, rozprowadź czekoladę również na bokach foremki.
- Foremki wyłożone czekoladą wstaw do pojemnika lub naczynia o płaskim dnie, a następnie umieść w lodówce.
- W czasie, gdy dolna warstwa "babeczek" się chłodzi, wymieszaj dokładnie lub zmiksuj składniki na warstwę orzechową. Powinna ci wyjść gładka, plastyczna masa, którą łatwo ci będzie formować palcami.
- Kiedy dolna część "babeczek" stwardnieje, wyjmij je z lodówki. Do środka włóż po porcji masy orzechowej wielkości mniej więcej połówki niewielkiego orzecha włoskiego (spłaszcz ją i uformuj z niej dysk). Masę umieść na środku, a boki pozostaw wolne, żeby zalać je czekoladą.
- Czekolada zapewne zdążyła stwardnieć, więc podgrzej ją przez chwilę, żeby ją roztopić. Do każdej babeczki nalewaj po łyżeczce czekolady - powinna zalać boki i wierzch masy orzechowej.
- "Babeczki" wstaw do lodówki. Gdy czekolada na wierzchu stwardnieje, możesz je jeść.
Rady:
- "Babeczki" z tego przepisu wychodzą dosyć słodkie. Jeśli wolisz bardziej wytrawne słodycze, użyj wyłącznie gorzkiej czekolady lub 200 g czekolady gorzkiej i 100 g czekolady mlecznej.
- Jeśli chcesz zmniejszyć ilość cukru, możesz również nie dodawać go do masy orzechowej. Po prostu nałóż do wnętrza "babeczek" zwykłe masło orzechowe. Też będzie pysznie.
- "Babeczki" po wyjęciu z lodówki są dosyć twarde, ale kiedy postoją jakiś czas w temperaturze pokojowej, stają się dosyć miękkie. Najlepiej zatem serwować je, kiedy są jeszcze zimne.
Zobacz wideo Podobne babeczki możesz zrobić również z tego przepisu:
Daj znać, czy się udało i czy smakowało!