Nie umiesz zrobić gołąbków, nawet bez zawijania? Jest łatwiejszy sposób - zupa gołąbkowa! [PRZEPIS]
Choć dla większości gospodyń domowych gołąbki to proste do wykonania danie, nie wszyscy sobie z nimi świetnie radzą. A to kapusta wyjdzie za twarda, a to farsz niedoprawiony, a to się rozpadają.
Jeśli masz ochotę na gołąbki, a nigdy ci nie wychodzą, jest prosty sposób, by sobie z tym poradzić. I nie mówimy tu o gołąbkach bez zawijania. To zupa gołąbkowa!
Zupa gołąbkowa - jak to się robi?
O co chodzi z tą zupą gołąbkową? Tak, to dokładnie to, co myślisz - zupa z kapustą, pomidorami, mięsem mielonym i ryżem, czyli dokładnie tym, co normalnie musiałbyś dodać do gołąbków. Jest jednak o wiele prostsza, bo nie musisz ani sparzać kapusty wrzątkiem, ani niczego zawijać. Po prostu wrzucasz wszystko do garnka i dusisz. Proste, prawda?
Zupa - podobnie jak bigos - najlepsza jest na drugi dzień, kiedy smaki dobrze się połączą. W smaku jest bardzo podobna do gołąbków.
Zupa gołąbkowa - przepis
Składniki:
- 400-500 g mięsa mielonego
- 1/2 główki kapusty (białej lub włoskiej)
- 100 g (lub 1 torebka) białego ryżu
- ok. 2-2,5 litra rosołu
- 500 ml przecieru pomidorowego (jeśli lubisz intensywnie pomidorowy smak, dodaj jeszcze kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego)
- paczka mrożonej włoszczyzny (ok. 450 g)
- 2 ząbki czosnku lub 2-3 płaskie łyżeczki czosnku suszonego/granulowanego
- 4-5 suszonych kapeluszy grzybów
- 1 listek laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
- sól i pieprz
- spora szczypta cukru
- olej do smażenia
Zupa gołąbkowa - sposób przygotowania:
- Kapustę umyj i posiekaj.
- W dużym garnku rozgrzej ok. 2 łyżek oleju. Wyciśnij na niego czosnek i chwilę podsmażaj, po czym dodaj mięso. Smaż, aż zacznie się przyrumieniać.
- Następnie dodaj włoszczyznę i duś, aż zmięknie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do garnka dodaj kapustę, bulion, suszone grzyby, listek laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz. Zalej 2 litrami bulionu i przecierem pomidorowym i duś na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut.
- Po tym czasie dodaj ryż i gotuj przez ok. 15-20 minut, aż będzie miękki. Jeśli zupa będzie za gęsta, dodaj jeszcze nieco bulionu. Jeśli natomiast będzie zbyt rzadka, możesz dodać nieco koncentratu pomidorowego.
- Dopraw jeszcze do smaku solą, pieprzem i cukrem. Możesz także wzbogacić smak zupy o ulubione dodatki, na przykład koperek czy słodką suszoną paprykę. Możesz podawać ją również z posiekaną pietruszką.
Rady:
- Najlepsza zupa gołąbkowa to ta z dodatkiem mięsa wołowo-wieprzowego, ale możesz ją odchudzić, dodając mięso drobiowe (np. z indyka) lub chudszą wieprzowinę (szynka).
- Możesz też zastąpić biały ryż innym ulubionym rodzajem (np. parboiled albo brązowym). Zamiast ryżu można wykorzystać także drobną kaszę, choć smak już nie będzie ten sam.
Jeśli zupa gołąbkowa mimo wszystko cię nie przekonuje, zawsze możesz zrobić zwykłe gołąbki. Na przykład z przepisu Hapsa.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica