Żurek wielkanocny na zakwasie - przepis na udane święta

Żurek wielkanocny to danie, które obowiązkowo musi się znaleźć na wielkanocnym stole. Kwaskowy, pachnący czosnkiem i majerankiem, z pyszną białą kiełbasą i siekanymi jajkami, stanowi kwintesencję świąt. Jak go przygotować od podstaw? To całkiem proste - wystarczy trochę cierpliwości. Mamy przepis.

Pieczona biała kiełbasa, jajka faszerowane, mazurki, baby i on - żurek wielkanocny. Oto kwintesencja polskich świąt. Choć to wspaniale, że większość z nas, przygotowując świąteczne menu, wciąż trzyma się tradycji, szkoda, że często nie robimy żurku od podstaw.

Żurek na zakwasie, który wykonaliśmy samodzielnie, smakuje o niebo lepiej. A samo przygotowanie zakwasu nie jest wcale takie trudne. Wystarczy wymieszać w naczyniu mąkę razową lub owsianą, wodę i czosnek, a następnie pozostawić je na kilka dni w ciepłym miejscu. Ot i cała filozofia. Po tym czasie możemy już przyrządzać wielkanocny żur.

Żurek wielkanocny na zakwasie - przepis

Składniki:

Zakwas:

  • 650 g mąki razowej lub 3 szklanki mąki owsianej
  • 2-3 l ciepłej przegotowanej wody (o temp. ok. 50 stopni Celsjusza)
  • 2-3 ząbki czosnku (w zależności od tego, jak bardzo czosnkowy żurek lubisz)

Żur:

  • 1,5 l wody lub bulionu
  • 2 szklanki zakwasu
  • 1-2 marchewki - obrane i pokrojone w plasterki
  • 10 dag cebuli - obranej i posiekanej w kostkę
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Dodatkowo:

  • jajka ugotowane na twardo lub półtwardo (po 2 sztuki na osobę)
  • biała kiełbasa w plasterkach (po 0,5-1 sztuce na osobę)
  • czysta bawełniana ściereczka

Opcjonalnie:

  • chlebowe miseczki do serwowania żuru

Sposób przygotowania:

  1. Zrób zakwas: Do kamiennego garnka lub dużej misy wsyp mąkę. Wymieszaj z częścią przegotowanej wody i posiekanym czosnkiem, aż powstanie papka. Gdy będzie gotowa, dodaj pozostałą wodę i ponownie dobrze wymieszaj. Naczynie z zakwasem przykryj szczelnie czystą bawełnianą ściereczką (żeby lepiej przylegała, możesz ją przywiązać) i odstaw w ciepłe miejsce. Po ok. 4-5 dniach zakwas będzie gotowy.
  2. Zrób żurek: Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż na nim cebulę razem z pokrojoną w plasterki białą kiełbasą. Gdy się przyrumienią, patelnię zdejmij z ognia.
  3. Pokrój ugotowane jajka na połówki, ćwiartki, ósemki albo w kostkę.
  4. Wodę lub bulion podgrzej niemal do wrzenia razem z pokrojoną w cienkie plasterki marchewką (powinna nieco zmięknąć).
  5. Gdy płyn będzie gorący, dodaj 2 szklanki gotowego zakwasu i zagotuj. Następnie dodaj również kiełbasę z cebulą.
  6. Zupę zagotuj ponownie, a następnie dopraw do smaku solą, majerankiem i pieprzem. Żurek wielkanocny gotowy! Serwuj go z jajkiem.
Zobacz wideo Sprawdź też przepis na prosty żurek w chlebie. Kwaśny, jak lubisz.

Rady:

  • Przed dodaniem zakwasu możesz dodać do wody lub bulionu pokrojone w kostkę ziemniaki. W takim wypadku pokrój marchewkę w grubsze plastry - dzięki temu się nie rozpadnie. Gotuj wszystko do miękkości, a następnie postępuj dalej zgodnie z przepisem.
  • Do żurku, zamiast kiełbasy, możesz dodać również pokrojony w kosteczkę boczek. Smaż go z cebulą - tak, jak kiełbasę. W takim wypadku nie musisz dodawać tłuszczu. Po prostu połóż boczek na zimnej patelni i zacznij ją rozgrzewać, a sam się wytopi.
  • Żurek możesz również zabielić śmietaną. Wystarczy około 150 g śmietany 18 lub 12 proc. wymieszać z 20 g mąki, a następnie stopniowo, ciągle mieszając, dodawać do tej mieszanki gorącą zupę. Gdy składniki dobrze się połączą, a śmietana z mąką rozgrzeją, można dodać je do gorącej zupy.
Więcej o: