Jajka faszerowane na wielkanocny stół. Klasyki są pyszne, ale możesz czasem zaszaleć

Jajka faszerowane to nieodłączny element każdej świątecznej uczty. Klasyka to te z pieczarkami, ale mnóstwo osób przepada za jajkami po polsku - w skorupkach, a później smażonymi. Choć ich przygotowanie wydaje się żmudne i skomplikowane, w rzeczywistości robi się je całkiem łatwo.

Jajka faszerowane - jak je zrobić, by były najlepsze? Porady:

  • Żeby jajka do faszerowania nie były przegotowane, a dookoła żółtka nie powstała charakterystyczna szara obwódka, nie gotuj ich za długo. Włóż je do zimnej wody, zagotuj i trzymaj na średnim ogniu przez ok. 6 minut.
  • Po ugotowaniu od razu wylej wodę z garnka z jajkami i zalej je lodowatą wodą. Jeśli szybko się ogrzeje, ponownie ją wymień. Musisz je szybko schłodzić, by zatrzymać proces gotowania.
  • Dodatek majonezu sprawia, że jajka są bardziej kaloryczne. Zamiast niego, do przygotowania farszu możesz wykorzystać również kremowy serek. Świetnie smakuje zwłaszcza w jajkach z farszem z wędzonego łososia.
  • Farsz, szczególnie z dodatkiem twardych lub bardziej zwartych składników, warto zmiksować na krem/pastę. Dzięki temu nie będzie się wysypywał z jajek, a same jajka łatwiej będzie jeść.

Jajka faszerowane po polsku - przepis

Na pierwszy ogień polecamy jedne z najlepszych jajek na wielkanocny stół. Wiele osób ma jednak kłopot z takim ich przecięciem, by nie uszkodzić skorupki. Wystarczy tylko bardzo ostry nóż, a na pewno się uda.

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • po 2 łyżki posiekanego
  • szczypiorku i koperku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy (najlepiej Dijon)
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • kilka kaparów z zalewy (można pominąć)
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jajka studzimy. Następnie bardzo ostrym nożem przekrawamy wzdłuż na połówki - chodzi o to, by nie uszkodzić i nie połamać skorupek.
  2. Delikatnie wyjmujemy z nich żółtka i białka, które następnie bardzo drobno siekamy, mieszamy z zieleniną, śmietaną, musztardą, masłem i posiekanymi kaparami.
  3. Przygotowany farsz doprawiamy solą i pieprzem, nadziewamy nim skorupki do pełna, wygładzamy wierzch.
  4. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą, dociskamy do niej połówki jajek, farszem do dołu.
  5. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, smażymy jajka na średnim ogniu przez 5-7 minut.

Autor przepisu: Olga Badowska

Zobacz wideo Zobacz także, jak przystroić wielkanocny koszyk. Oto trzy inspiracje.

Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Czosnek niedźwiedzi ma wyrazisty smak, ale zdecydowanie mniej dominujący niż pospolity. Zatem bez obaw: nie będziemy zionąć ogniem przy świątecznym śniadaniu. Jajka poza tym, że świetnie smakują, to ładnie się też prezentują. Jajka z czosnkiem niedźwiedzim to alternatywa do wszelkich tradycyjnych faszerowanych jajek. Przepis prosty, kilka składników, a smak zupełnie inny niż znany nam do tej pory.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki posiekanego świeżego czosnku niedźwiedziego
  • łyżka majonezu
  • sól

Sposób przygotowania:

Ugotuj jajka na twardo i ostudź je. Obierz jajka i przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wyciągnij żółtka i zmiksuj je z czosnkiem niedźwiedzim i majonezem. Dopraw do smaku solą. Wypełnij połówki jajek pastą z czosnku niedźwiedziego. Jajka z czosnkiem niedźwiedzim możesz ozdobić szczypiorkiem i rzodkiewką i podać na liściach czosnku niedźwiedziego.

Przepis: Agata Anioł, współautorka bloga Kuchnia w Formie http://www.kuchniawformie.pl/.

Faszerowane jajka na lekko

Zamiast majonezu i serka, do przygotowania jajek można również wykorzystać miękkie awokado. To dobry pomysł nie tylko dla tych osób, które chcą nieco odchudzić świąteczne menu, ale i dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą jeść produktów mlecznych.

Składniki:

  • 8 jajek od kur z wolnego chowu
  • mała garść kolendry
  • 1 awokado
  • sok z 1 limonki
  • sól
  • pieprz
  • garść rukoli

Sposób przygotowania:

Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy 5 minut, licząc od chwili, gdy woda zacznie wrzeć. W tym czasie przecinamy awokado na pół, wyjmujemy pestkę i oddzielamy miąższ od skórki, wrzucamy go do miski i rozgniatamy. Ugotowane jajka studzimy i obieramy ze skorupek. Cztery jajka siekamy, wrzucamy do awokado i rozgniatamy. Cztery pozostałe kroimy na pół, wyjmujemy żółtka i łączymy je z pastą. Dodajemy posiekaną kolendrę, przyprawiamy sokiem z limonki, solą oraz pieprzem. Na każdą połówkę jajka nakładamy obfitą porcję pasty i układamy na talerzu posypanym rukolą. Jedzcie jajka, przegryzając je listkami rukoli - tak smakują najlepiej.

Autor: Tomek Woźniak

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.