Na pierwszy ogień polecamy jedne z najlepszych jajek na wielkanocny stół. Wiele osób ma jednak kłopot z takim ich przecięciem, by nie uszkodzić skorupki. Wystarczy tylko bardzo ostry nóż, a na pewno się uda.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Autor przepisu: Olga Badowska
Czosnek niedźwiedzi ma wyrazisty smak, ale zdecydowanie mniej dominujący niż pospolity. Zatem bez obaw: nie będziemy zionąć ogniem przy świątecznym śniadaniu. Jajka poza tym, że świetnie smakują, to ładnie się też prezentują. Jajka z czosnkiem niedźwiedzim to alternatywa do wszelkich tradycyjnych faszerowanych jajek. Przepis prosty, kilka składników, a smak zupełnie inny niż znany nam do tej pory.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ugotuj jajka na twardo i ostudź je. Obierz jajka i przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wyciągnij żółtka i zmiksuj je z czosnkiem niedźwiedzim i majonezem. Dopraw do smaku solą. Wypełnij połówki jajek pastą z czosnku niedźwiedziego. Jajka z czosnkiem niedźwiedzim możesz ozdobić szczypiorkiem i rzodkiewką i podać na liściach czosnku niedźwiedziego.
Przepis: Agata Anioł, współautorka bloga Kuchnia w Formie http://www.kuchniawformie.pl/.
Zamiast majonezu i serka, do przygotowania jajek można również wykorzystać miękkie awokado. To dobry pomysł nie tylko dla tych osób, które chcą nieco odchudzić świąteczne menu, ale i dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą jeść produktów mlecznych.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy 5 minut, licząc od chwili, gdy woda zacznie wrzeć. W tym czasie przecinamy awokado na pół, wyjmujemy pestkę i oddzielamy miąższ od skórki, wrzucamy go do miski i rozgniatamy. Ugotowane jajka studzimy i obieramy ze skorupek. Cztery jajka siekamy, wrzucamy do awokado i rozgniatamy. Cztery pozostałe kroimy na pół, wyjmujemy żółtka i łączymy je z pastą. Dodajemy posiekaną kolendrę, przyprawiamy sokiem z limonki, solą oraz pieprzem. Na każdą połówkę jajka nakładamy obfitą porcję pasty i układamy na talerzu posypanym rukolą. Jedzcie jajka, przegryzając je listkami rukoli - tak smakują najlepiej.
Autor: Tomek Woźniak