Sernik na zimno w dwóch wersjach - klasyczny, ale bez żelatyny i wegański [PRZEPISY]
Sernik na zimno - garść porad
Sernik na zimno można zrobić zarówno z serków homogenizowanych, jak i z mascarpone czy twarogu. Ten ostatni trzeba jednak porządnie zmielić przynajmniej 2-3 razy, by masa była gładka i bez grudek.
Do związania sera używa się zazwyczaj żelatyny lub - w wersji wegetariańskiej - agaru. O ile ten ostatni można bez obaw zagotować, o tyle w przypadku żelatyny należy zachować ostrożność. Przegrzana może stracić swoje właściwości żelujące. Zanim dodamy ją do sernika, najpierw zalewamy ją odrobiną wody, a następnie powoli podgrzewamy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia.
Łącząc rozpuszczoną żelatynę z masą serową, trzeba to robić sprawnie. Inaczej w serniku mogą się nam pojawić żelatynowe grudki. Najpierw dodajemy do niej 1-2 łyżki masy i porządnie mieszamy, a następnie przelewamy mieszaninę żelatynowo-serową do masy serowej i szybko miksujemy za pomocą miksera.
Jeśli nie macie żelatyny, nie przejmujcie się. Bez niej również da się przygotować ten deser, ale tylko z twarogu, który ma zwartą konsystencję lub - w wersji wegańskiej - np. z orzechów nerkowca lub kaszy jaglanej.
Na wierzch sernika można wylać mus owocowy lub galaretkę z owocami. Zanim to jednak zrobicie, musicie poczekać, aż masa serowa się zsiądzie - inaczej może się wymieszać z galaretką. Trzeba również sprawdzić, czy pomiędzy brzegiem foremki a masą serową nie została jakaś przerwa. Jeśli tak, galaretka może nam wpłynąć pod spód i sernik nie będzie wyglądał dobrze.
Sernik na zimno z tartą czekoladą - przepis
Ten przepis można śmiało wykorzystać jako przepis bazowy. W takim wypadku, zamiast dodawać do niego czekoladę, można pozostawić masę serową bez dodatków, a na wierzchu na przykład wyłożyć owoce i zalać je galaretką.
Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
- 300 g masła
- 400 g cukru pudru
- 5 ugotowanych na twardo żółtek
- 1 kg półtłustego twarogu
- 1/2 l śmietanki kremówki
- 1 kieliszek rumu
- 150-200 g okrągłych miękkich biszkoptów
- 1/2 tabliczki deserowej lub gorzkiej czekolady (np. 70% kakao)
Sposób przygotowania:
- Masło ucieramy z cukrem i przetartymi przez sitko żółtkami. Dodajemy zmielony twaróg i rum, miksujemy. Łączymy z ubitą na sztywno śmietanką, delikatnie mieszając łyżką.
- Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Wykładamy na nie masę serową, wyrównujemy wierzch i posypujemy wiórkami startej czekolady (najładniej wygląda czekolada starta nożem).
- Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż masa zastygnie (około 2 godziny).
Autor: Paulina Kolondra
Wersja wegańska: Witariański sernik z orzechów nerkowca z czarnymi porzeczkami
Witariański sernik z orzechów nerkowca z czarnymi porzeczkami Fot: Alicja Rokicka weganerd.blogspot.com
Pyszny sernik można zrobić również w wersji wegańskiej. Chrupiący i słodki spód powstanie ze zmiksowanych daktyli i migdałów, a masa "serowa" z namoczonych nerkowców. Wegański "sernik" można również przygotować z kaszy jaglanej.
Składniki:
- 2 szklanki orzechów nerkowca
- 300 g daktyli
- 1 szklanka migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru w proszku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- ew. 1/5 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 szklanki czarnych porzeczek
Do dekoracji:
- świeże zioła
- czarne porzeczki
Sposób przygotowania:
- Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na co najmniej 2 godziny.
- Przygotowujemy spód sernika: daktyle, migdały, cynamon i imbir wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
- Tortownicę wyściełamy przezroczystą folią do żywności. Daktylowe ciasto przekładamy na spód formy i ugniatamy, wyrównując powierzchnię. Wstawiamy do lodówki.
- Odsączamy namoczone nerkowce, wkładamy do kielicha blendera. Dodajemy sok z cytryny, olej i syrop z agawy. Miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli jest zbyt gęsta, podczas miksowania powoli dolewamy mleko roślinne.
- Otrzymaną masę przekładamy do miski, dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy.
- Rozprowadzamy na schłodzonym daktylowym spodzie, potrząsając tortownicą, aby masa się równomiernie rozłożyła w formie i przylegała do spodu.
- Schładzamy w lodówce przez 2 godziny lub przez 20 minut w zamrażalniku.
- Przed podaniem dekorujemy świeżymi ziołami i porzeczkami.
Autor: Alicja Rokicka (https://wegannerd.blogspot.com/, przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")
-
Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Kroisz pomidora, a tam niespodzianka. To wcale nie są robaki
-
Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki