Jak smakuje "chleb z garnka"? Upiekliśmy i spróbowaliśmy. Pycha! [PRZEPIS]
"Chleb z garnka" jest banalny do przygotowania. Choć to chleb drożdżowy, nie namęczycie się za bardzo z zagniataniem. Wystarczy, że wszystkie składniki wymieszacie wieczorem jednego dnia i wstawicie ciasto do lodówki, a następnego dnia rano możecie już piec chleb.
W dodatku do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników, a konkretnie: mąka pszenna, drożdże, woda, cukier i sól. Jeśli chcecie, możecie użyć mąki pszennej chlebowej, ale my korzystaliśmy ze zwykłej mąki tortowej i wyszedł idealny.
"Chleb z garnka" - przepis*
Składniki:
- 3/4 kg mąki pszennej
- 2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody
- 7 gramów suszonych drożdży lub 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżka oleju (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli (u nas z "górką")
Sposób przygotowania:
Za przyrządzanie chleba zabieramy się wieczorem. Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub garnku (nie ma znaczenia, czy jest metalowy) i mieszamy łyżką do połączenia. Miskę lub garnek przykrywamy folią spożywczą, lub aluminiową i wstawiamy wszystko na noc do lodówki.
By przygotować chleb z garnka, nie trzeba długo zagniatać ciasta - wystarczy wszystko wymieszać i odstawić do lodówki. Fot. redakcja
Następnego dnia rano wyciągamy ciasto z lodówki. Zagniatamy na stolnicy, podsypując mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia (pod przykryciem ze ściereczki) na około 30 minut.
Po zagnieceniu, chleb odstawiamy do wyrośnięcia. Fot. redakcja
W tym czasie przygotowujemy sobie garnek z pokrywką, który nadaje się do piekarnika (metalowy lub emaliowany, bez plastikowych elementów) albo naczynie żaroodporne z pokrywką. Wkładamy go do piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza.
Następnie przekładamy ciasto do rozgrzanego naczynia i przykrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika i od razu obniżamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 30-35 minut (do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy).
Chleb po upieczeniu od razu wyjmij z garnka lub naczynia żaroodpornego, inaczej zaparuje i zawilgotnieje. Fot. redakcja
Gotowy chleb wyjmujemy od razu z naczynia - inaczej mógłby się "zaparzyć" i stać wilgotny. Studzimy na kratce.
Rada: Jeśli chcecie, na etapie mieszania składników możecie dodać do ciasta np. ulubione zioła, posiekane oliwki albo pokrojone w paseczki suszone pomidory.
*Przepis na chleb z garnka znaleźliśmy w grupie "Co dziś na obiad???" na Facebooku.
"Chleb z garnka" - jak to smakuje?
Tak przygotowany chleb jest nie tylko prosty do przygotowania, ale również bardzo smaczny. Nasz był bardzo chrupiący z wierzchu i nie za suchy wewnątrz. Jego miąższ był dosyć plastyczny. W smaku wyraźnie czuć, że do przygotowania chleba zostały wykorzystane drożdże, jednak ich aromat nie jest bardzo intensywny.
Kiedy chleb ostygnie, przechowujcie go w czystej, bawełnianej lub lnianej ściereczce. Kiedy jest jeszcze ciepły, świetnie smakuje podany z masłem lub oliwą. Gdy ostygnie, sprawdzi się do kanapek, a kiedy nieco podeschnie, możecie z nim zrobić zapiekanki (czytaj również: Mrozisz chleb "na później"? Pracownik piekarni radzi, jak go odmrażać, żeby zachować walory smakowe).
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
"Na stoku zarazić się nie da". Ale to, co dzieje się w knajpie... Obostrzenia nie obowiązują wszystkich?
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą
- Ciasto a la mleczna kanapka. Mamy prosty przepis na domową wersję
- Jak będzie wyglądać Wielkanoc 2021? Eksperci nie mają złudzeń. Raczej czekają nas obostrzenia
- Ciepłe, pyszne i pełne wartościowych składników. Idealne śniadanie z Sante!