Jagodzianki - co zrobić, by ciasto i farsz były idealne? Przepis na jagodzianki i porady | Jak ugotować? Haps.pl
Jagodzianki - co zrobić, by ciasto i farsz były idealne? Przepis na jagodzianki i porady
REKLAMA
paz
Jagodzianki to jeden z największych letnich przysmaków. Najlepsze to te, w których farszu jest dużo, a ciasto jest puszyste, maślane i niezbyt grube. Jak je zrobić? Mamy dla was klasyczny przepis na jagodzianki i kilka porad, dzięki którym wyjdą idealne.
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Domowe jagodzianki - jak to się robi?
Jagodzianki to dowód, że wystarczy zaledwie kilka składników, żeby przygotować naprawdę niebiański przysmak. O czym warto pamiętać?
REKLAMA
Ciasto na jagodzianki to zwykle ciasto drożdżowe, rzadziej krucho-drożdżowe. By było idealne, powinniśmy dać mu trochę czasu na wyrośnięcie, a potem zagnieść je jeszcze raz, napełnić farszem, a gotowe bułeczki odstawić jeszcze do wyrośnięcia. Dzięki temu pęcherzyki powietrza w cieście powinny rozłożyć się równomiernie i nie powstaną w nim większe "bąble".
By farsz był zwarty, do owoców, oprócz cukru, trzeba dodać nieco mąki ziemniaczanej, która go zagęści (jak w przypadku kisielu). Wystarczy około 2 łyżeczek na 250 g jagód.
Wierzch jagodzianek przed pieczeniem warto posmarować roztrzepanym jajkiem, a po upieczeniu na przykład polukrować albo po prostu posypać cukrem pudrem. Pyszne są jednak również jagodzianki z kruszonką. Robimy ją, rozcierając 100 g masła (połowa standardowej kostki) z 1 szklanką mąki i 1 szklanką cukru kryształu lub pudru.
3 jajka (lub tylko 3 żółtka wtedy ciasto jest o wiele delikatniejsze)
1/2 kostki masła
szczypta soli
Nadzienie:
1-2 szklanki jagód
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Oraz:
1 roztrzepane jajko lub białko do posmarowania ciastek
olej do posmarowania blachy
Jagodzianki - przepis krok po kroku:
Drożdże rozetrzyj w miseczce z łyżką cukru i mlekiem. Posyp kilkoma łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły "pracować".
Dodaj jajka utarte z resztą cukru, pozostałą przesianą mąkę, stopione i lekko przestudzone masło oraz sól.
Ciasto wyrabiaj co najmniej pół godziny, aż stanie się pulchne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Ciasto dość grubo rozwałkuj i pokrój na kwadraty lub krążki. Nakładaj nadzienie i starannie zlepiaj brzegi.
Ułóż jagodzianki na natłuszczonej olejem blasze (blachę możesz wyłożyć papierem pergaminowym) i ponownie odstaw w ciepłe miejsce.
Gdy podrosną, posmaruj je jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15-20 minut. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem lub polukruj.