Jagodzianki - co zrobić, by ciasto i farsz były idealne? Przepis na jagodzianki i porady
Jagodzianki to jeden z największych letnich przysmaków. Najlepsze to te, w których farszu jest dużo, a ciasto jest puszyste, maślane i niezbyt grube. Jak je zrobić? Mamy dla was klasyczny przepis na jagodzianki i kilka porad, dzięki którym wyjdą idealne.
Domowe jagodzianki - jak to się robi?
Jagodzianki to dowód, że wystarczy zaledwie kilka składników, żeby przygotować naprawdę niebiański przysmak. O czym warto pamiętać?
- Ciasto na jagodzianki to zwykle ciasto drożdżowe, rzadziej krucho-drożdżowe. By było idealne, powinniśmy dać mu trochę czasu na wyrośnięcie, a potem zagnieść je jeszcze raz, napełnić farszem, a gotowe bułeczki odstawić jeszcze do wyrośnięcia. Dzięki temu pęcherzyki powietrza w cieście powinny rozłożyć się równomiernie i nie powstaną w nim większe "bąble".
- By farsz był zwarty, do owoców, oprócz cukru, trzeba dodać nieco mąki ziemniaczanej, która go zagęści (jak w przypadku kisielu). Wystarczy około 2 łyżeczek na 250 g jagód.
- Wierzch jagodzianek przed pieczeniem warto posmarować roztrzepanym jajkiem, a po upieczeniu na przykład polukrować albo po prostu posypać cukrem pudrem. Pyszne są jednak również jagodzianki z kruszonką. Robimy ją, rozcierając 100 g masła (połowa standardowej kostki) z 1 szklanką mąki i 1 szklanką cukru kryształu lub pudru.
Przepis na jagodzianki - składniki:
Ciasto na jagodzianki:
- 5 dag drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 szklanki mąki
- 3 jajka (lub tylko 3 żółtka wtedy ciasto jest o wiele delikatniejsze)
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1-2 szklanki jagód
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Oraz:
- 1 roztrzepane jajko lub białko do posmarowania ciastek
- olej do posmarowania blachy
Jagodzianki - przepis krok po kroku:
- Drożdże rozetrzyj w miseczce z łyżką cukru i mlekiem. Posyp kilkoma łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły "pracować".
- Dodaj jajka utarte z resztą cukru, pozostałą przesianą mąkę, stopione i lekko przestudzone masło oraz sól.
- Ciasto wyrabiaj co najmniej pół godziny, aż stanie się pulchne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną.
- Ciasto dość grubo rozwałkuj i pokrój na kwadraty lub krążki. Nakładaj nadzienie i starannie zlepiaj brzegi.
- Ułóż jagodzianki na natłuszczonej olejem blasze (blachę możesz wyłożyć papierem pergaminowym) i ponownie odstaw w ciepłe miejsce.
- Gdy podrosną, posmaruj je jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15-20 minut. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem lub polukruj.
Przepis na jagodzianki pochodzi z Magazynu Kuchnia
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku