Jak zrobić gulasz węgierski? Prosty przepis. Najlepszy z plackami ziemniaczanymi albo langoszami! | Jak ugotować? Haps.pl
Jak zrobić gulasz węgierski? Prosty przepis. Najlepszy z plackami ziemniaczanymi albo langoszami!
REKLAMA
paz
Gulasz węgierski najczęściej serwuje się w Polsce do placków ziemniaczanych. Może to i dobrze, bo tworzy z nimi naprawdę świetny "duet". Jak zrobić sycący gulasz węgierski, by smakował najlepiej? Mamy sprawdzony przepis i kilka porad, jak go smacznie zaserwować.
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Gulasz węgierski - jak to się robi?
Gulasz węgierski przyrządza się na bazie mięsa, pomidorów i papryki - świeżej oraz suszonej.
Jeśli podajesz gulasz z plackami ziemniaczanymi, zamiast ziemniaków dodaj do niego taką samą ilość marchewki.
Doskonałym dodatkiem do gulaszu są również pieczarki. By zrobić gulasz węgierski z pieczarkami, grzyby (wybierz nieduże) najpierw umyj, oczyść, pokrój na połówki i podsmaż na maśle z solą i pieprzem. Następnie dodaj je do reszty składników.
Na dużej patelni rozgrzej smalec i zrumień mięso razem z cebulą, mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie podlej wodą i duś do miękkości ok. 1 godziny pod przykryciem.
Po tym czasie dodaj paprykę w proszku, drobno posiekany czosnek i obrane pokrojone w dużą kostkę ziemniaki (małe ziemniaki mogą zostać w całości).
Dopraw solą, dodaj puszkę pomidorów i duś kolejne 15 minut.
Następnie dodaj pokrojoną w paski czerwoną paprykę i duś pod przykryciem, aż ziemniaki i papryka będą miękkie.
Na koniec spróbuj i dopraw solą oraz ostrą papryką. Gulasz węgierski jest gotowy. Możesz teraz podawać go tak, jak chcesz - z pieczywem, na plackach ziemniaczanych albo z innym węgierskim przysmakiem - langoszem (przepis na langosze, czyli placki po węgiersku, znajdziesz tu>>)