Jak zrobić gulasz węgierski? Prosty przepis. Najlepszy z plackami ziemniaczanymi albo langoszami!
Gulasz węgierski najczęściej serwuje się w Polsce do placków ziemniaczanych. Może to i dobrze, bo tworzy z nimi naprawdę świetny "duet". Jak zrobić sycący gulasz węgierski, by smakował najlepiej? Mamy sprawdzony przepis i kilka porad, jak go smacznie zaserwować.
Gulasz węgierski - jak to się robi?
- Gulasz węgierski przyrządza się na bazie mięsa, pomidorów i papryki - świeżej oraz suszonej.
- Jeśli podajesz gulasz z plackami ziemniaczanymi, zamiast ziemniaków dodaj do niego taką samą ilość marchewki.
- Doskonałym dodatkiem do gulaszu są również pieczarki. By zrobić gulasz węgierski z pieczarkami, grzyby (wybierz nieduże) najpierw umyj, oczyść, pokrój na połówki i podsmaż na maśle z solą i pieprzem. Następnie dodaj je do reszty składników.
- Gulasz możesz podawać nie tylko z plackami ziemniaczanymi (podstawowy przepis na placki ziemniaczane znajdziesz tutaj>>). Świetnie smakuje podany po prostu z ziemniakami, ulubioną kaszą lub po prostu z kawałkiem świeżego pieczywa.
Gulasz węgierski - przepis:
- 1 i 1/2 kg udźca wołowego
- 5 cebul
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 puszka pomidorów pelati
- 3 czerwone papryki
- 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 3 ząbki czosnku
- sól
- ostra papryka
- smalec do smażenia
Gulasz węgierski krok po kroku:
- Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm i oprósz solą.
- Cebulę obierz i pokrój w dość grubą kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzej smalec i zrumień mięso razem z cebulą, mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie podlej wodą i duś do miękkości ok. 1 godziny pod przykryciem.
- Po tym czasie dodaj paprykę w proszku, drobno posiekany czosnek i obrane pokrojone w dużą kostkę ziemniaki (małe ziemniaki mogą zostać w całości).
- Dopraw solą, dodaj puszkę pomidorów i duś kolejne 15 minut.
- Następnie dodaj pokrojoną w paski czerwoną paprykę i duś pod przykryciem, aż ziemniaki i papryka będą miękkie.
- Na koniec spróbuj i dopraw solą oraz ostrą papryką. Gulasz węgierski jest gotowy. Możesz teraz podawać go tak, jak chcesz - z pieczywem, na plackach ziemniaczanych albo z innym węgierskim przysmakiem - langoszem (przepis na langosze, czyli placki po węgiersku, znajdziesz tu>>)
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku