Jak zrobić ratatuj (ratatouille)? Wersja dla wielbicieli misternego układania dań i dla leniuchów plus kilka porad | Jak ugotować? Haps.pl
Jak zrobić ratatuj (ratatouille)? Wersja dla wielbicieli misternego układania dań i dla leniuchów plus kilka porad
REKLAMA
paz
Ratatouille zwane w naszym kraju po prostu ratatuj, największą popularność zyskało chyba po filmie "Ratatuj". Ta prowansalska potrawka z bakłażanów, cukinii, papryki, cebuli, i pomidorów, to świetne lekkie danie na letnie dni. Jak zrobić ratatuj? Mamy przepis klasyczny i wersję dla tych, którzy nie lubią się bawić jedzeniem.
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Ratatuj, czyli ratatouille - co to takiego?
Ratatuj (czyli z francuskiego ratatouille), to rodzaj jarskiej potrawki, przyrządzanej z bakłażanów, papryki, cukinii, cebuli i oczywiście pomidorów, doprawionej czosnkiem i aromatycznymi ziołami. Wywodzi się południowej Francji, a konkretnie ze słynącej z lekkich dań Prowansji.
REKLAMA
Co ciekawe danie to ma prawdopodobnie wojskowy rodowód. Wiele źródeł podaje, że pierwsza część nazwy - "rata" - odnosi się do klasycznego żołnierskiego dania z fasoli, ziemniaków i innych warzyw, serwowanego z dodatkiem tłustego mięsa i chleba.
Jak zrobić ratatuj (ratatouille)? Porady:
Ratatuj możesz robić na kilka sposobów. Najprostszy, to po prostu pokroić wszystkie składniki, wrzucić do garnka i dusić do miękkości.
Jeśli lubicie, gdy wasze dania prezentują się pięknie, warzywa możecie pokroić w plastry, a następnie układać naprzemiennie w naczyniu do zapiekania.
Puryści twierdzą, że idealne ratatuj uzyskamy dopiero wtedy, kiedy każde z warzyw przyrządzimy oddzielnie, a w gotowe danie połączymy tuż przed końcem gotowania.
Niektórzy autorzy radzą, by paprykę, którą zamierzamy dodać do ratatouille, najpierw zgrillować, a następnie usunąć z niej skórkę. W ten sposób nabiera ona słodyczy i dymnego aromatu, który wzbogaca smak dania.
Klasycznym dodatkiem do ratatuj jest świeże pieczywo, jednak świetnie smakuje również bez dodatków.
Ratatouille (ratatuj) pieczone - przepis
Misternie ułożone w półmisku plastry warzyw pięknie prezentują się na stole. To idealny przepis na letnie przyjęcie. Jeśli chcesz, wierzch potrawki możesz przed końcem pieczenia posypać startym serem (np. parmezanem).
2 puszki krojonych pomidorów (może też być około 400-500 ml gęstego pomidorowego przecieru)
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz, szczypta cukru i ewentualnie ulubione zioła do smaku
Opcjonalnie: 3-4 łyżki startego sera, np. parmezanu
Ratatouille (ratatuj) pieczone - krok po kroku:
Zrób sos: Na patelnię z wysokimi brzegami wlej oliwę i wyłóż czosnek. Kiedy zacznie się smażyć, dodaj pomidory. Duś, aż nadmiar płynu odparuje, a następnie dopraw do smaku.
Przygotuj ratatuj: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Wszystkie warzywa umyj pokrój w cienkie plastry.
Na dnie sporego naczynia żaroodpornego rozsmaruj pomidorowy sos. Na sosie układaj naprzemiennie plastry różnych warzyw. Następnie skrop ich wierzch oliwą i posyp solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami.
Na naczynie nałóż pokrywkę lub folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Przez pierwsze 30 minut piecz pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę, posyp warzywa serem (jeśli go używasz) i wstaw ponownie do piekarnika.
Piecz jeszcze przez około 20-30 minut, aż składniki osiągną taką miękkość, jaka ci odpowiada. Wyjmuj i od razu podawaj.
Ratatouille (ratatuj) duszone - przepis
Ratatuj (ratatouille) możesz przygotowywać z dodatkiem papryki i cukinii w różnych kolorach.Fot. Shutterstock
Doskonałym uzupełnieniem tej prostej potrawki będzie świeży chleb. By danie było bardziej sycące, można również dodać do niego nieco obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków.
Składniki:
3 cebule
6-12 (albo i więcej) ząbków czosnku
3-4 małe, twarde cukinie
2-3 bakłażany (zależy od wielkości, powinno ich być tyle samo, co cukinii)
3 czerwone papryki
3 zielone papryki
5-6 dużych pomidorów
bouquet garni*: pietruszka, rozmaryn, majeranek, tymianek, cząber (może być również bazylia)
oliwa
sól
pieprz
Ratatouille (ratatuj) duszone - krok po kroku:
Przygotowujemy warzywa: cebulę i czosnek drobno siekamy; bakłażany kroimy w kostkę, cukinię w grube plastry, paprykę na pół (wtedy czyścimy z pestek), potem na ćwiartki - te z kolei kroimy w grube paski.
Pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórę, kroimy na duże kawałki.
Mocno rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i lekko ją rumienimy. Następnie w kilkuminutowych odstępach dodajemy bakłażany, cukinie, paprykę, czosnek i pomidory.
Dodajemy zioła związane nitką (byle nie kolorową), solimy i pieprzymy.
Dusimy na maleńkim ogniu przez niecałą godzinę. Przed podaniem wyjmujemy zioła.
Autor: Wojciech Nowicki (przepis pochodzi z magazynu Palce Lizać)
* Bouquet garni - we francuskiej kuchni "bukiet" z gałązek ziół.