Ratatuj, czyli ratatouille - co to takiego?
Ratatuj (czyli z francuskiego ratatouille), to rodzaj jarskiej potrawki, przyrządzanej z bakłażanów, papryki, cukinii, cebuli i oczywiście pomidorów, doprawionej czosnkiem i aromatycznymi ziołami. Wywodzi się południowej Francji, a konkretnie ze słynącej z lekkich dań Prowansji.
Co ciekawe danie to ma prawdopodobnie wojskowy rodowód. Wiele źródeł podaje, że pierwsza część nazwy - "rata" - odnosi się do klasycznego żołnierskiego dania z fasoli, ziemniaków i innych warzyw, serwowanego z dodatkiem tłustego mięsa i chleba.
Jak zrobić ratatuj (ratatouille)? Porady:
- Ratatuj możesz robić na kilka sposobów. Najprostszy, to po prostu pokroić wszystkie składniki, wrzucić do garnka i dusić do miękkości.
- Jeśli lubicie, gdy wasze dania prezentują się pięknie, warzywa możecie pokroić w plastry, a następnie układać naprzemiennie w naczyniu do zapiekania.
- Puryści twierdzą, że idealne ratatuj uzyskamy dopiero wtedy, kiedy każde z warzyw przyrządzimy oddzielnie, a w gotowe danie połączymy tuż przed końcem gotowania.
- Niektórzy autorzy radzą, by paprykę, którą zamierzamy dodać do ratatouille, najpierw zgrillować, a następnie usunąć z niej skórkę. W ten sposób nabiera ona słodyczy i dymnego aromatu, który wzbogaca smak dania.
- Klasycznym dodatkiem do ratatuj jest świeże pieczywo, jednak świetnie smakuje również bez dodatków.
Ratatouille (ratatuj) pieczone - przepis
Misternie ułożone w półmisku plastry warzyw pięknie prezentują się na stole. To idealny przepis na letnie przyjęcie. Jeśli chcesz, wierzch potrawki możesz przed końcem pieczenia posypać startym serem (np. parmezanem).
Składniki:
- 3 nieduże bakłażany
- 2 niewielkie zielone cukinie
- 2 niewielkie żółte cukinie
- 3 spore pomidory
- 1-2 cebule
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- suszony tymianek i lub inne ulubione zioła
Na sos:
- 2 puszki krojonych pomidorów (może też być około 400-500 ml gęstego pomidorowego przecieru)
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz, szczypta cukru i ewentualnie ulubione zioła do smaku
Opcjonalnie: 3-4 łyżki startego sera, np. parmezanu
Ratatouille (ratatuj) pieczone - krok po kroku:
- Zrób sos: Na patelnię z wysokimi brzegami wlej oliwę i wyłóż czosnek. Kiedy zacznie się smażyć, dodaj pomidory. Duś, aż nadmiar płynu odparuje, a następnie dopraw do smaku.
- Przygotuj ratatuj: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Wszystkie warzywa umyj pokrój w cienkie plastry.
- Na dnie sporego naczynia żaroodpornego rozsmaruj pomidorowy sos. Na sosie układaj naprzemiennie plastry różnych warzyw. Następnie skrop ich wierzch oliwą i posyp solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami.
- Na naczynie nałóż pokrywkę lub folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Przez pierwsze 30 minut piecz pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę, posyp warzywa serem (jeśli go używasz) i wstaw ponownie do piekarnika.
- Piecz jeszcze przez około 20-30 minut, aż składniki osiągną taką miękkość, jaka ci odpowiada. Wyjmuj i od razu podawaj.
Ratatouille (ratatuj) duszone - przepis
Ratatuj (ratatouille) możesz przygotowywać z dodatkiem papryki i cukinii w różnych kolorach. Fot. Shutterstock
Doskonałym uzupełnieniem tej prostej potrawki będzie świeży chleb. By danie było bardziej sycące, można również dodać do niego nieco obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków.
Składniki:
- 3 cebule
- 6-12 (albo i więcej) ząbków czosnku
- 3-4 małe, twarde cukinie
- 2-3 bakłażany (zależy od wielkości, powinno ich być tyle samo, co cukinii)
- 3 czerwone papryki
- 3 zielone papryki
- 5-6 dużych pomidorów
- bouquet garni*: pietruszka, rozmaryn, majeranek, tymianek, cząber (może być również bazylia)
- oliwa
- sól
- pieprz
Ratatouille (ratatuj) duszone - krok po kroku:
- Przygotowujemy warzywa: cebulę i czosnek drobno siekamy; bakłażany kroimy w kostkę, cukinię w grube plastry, paprykę na pół (wtedy czyścimy z pestek), potem na ćwiartki - te z kolei kroimy w grube paski.
- Pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórę, kroimy na duże kawałki.
- Mocno rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i lekko ją rumienimy. Następnie w kilkuminutowych odstępach dodajemy bakłażany, cukinie, paprykę, czosnek i pomidory.
- Dodajemy zioła związane nitką (byle nie kolorową), solimy i pieprzymy.
- Dusimy na maleńkim ogniu przez niecałą godzinę. Przed podaniem wyjmujemy zioła.
Autor: Wojciech Nowicki (przepis pochodzi z magazynu Palce Lizać)
* Bouquet garni - we francuskiej kuchni "bukiet" z gałązek ziół.