Mojito to idealny drink na lato. Jak je zrobić? Mamy prosty przepis na wersję z alkoholem i bez niego

Mojito w klasycznym wydaniu składa się z aromatycznego białego rumu, kwaśnego soku z limonki, orzeźwiających liści mięty, a także chrupiącego brązowego cukru. Całości dopełnia kruszony lód i gazowana woda. Dzięki nim słynny drink stanowi idealny, orzeźwiający napój na ciepłe letni dni. Jak zrobić mojito? Mamy trzy przepisy (w tym jeden na mojito bezalkoholowe) i kilka porad, jak wzbogacić smak klasycznego koktajlu.
Zobacz wideo

Mojito to jeden z naszych ulubionych drinków. O jego popularności może świadczyć fakt, że na rynku bez trudu znaleźć można inne produkty (np. piwa czy też nadziewane czekoladki) właśnie o smaku mojito.

Za jego pomysłodawcę uważa się kapitana Francisa Drake'a, angielskiego korsarza, który lubował się ponoć w podobnym koktajlu. Amatorem koktajlu był ponoć również słynny pisarz Ernest Hemingway.

Jak zrobić mojito - porady:

  • Klasycznie mojito serwuje się na kruszonym lodzie. Jeśli nie masz kostkarki, możesz go pozyskać, rozdrabniając kostki standardowej wielkości np. za pomocą malaksera czy blendera, który się do tego nadaje.
  • Jeśli chcesz wzbogacić klasyczną wersję mojito, do koktajlu możesz dodać również nieco owoców, np. maliny, kawałki truskawek, jagody czy borówki. Polecamy również grejpfrutową wariację na temat mojito.
  • Smak koktajlu wzbogacą również mniej oczywiste dodatki, takie jak plasterki orzeźwiającego ogórka czy rozgnieciona (dla wydobycia aromatu) gałązka rozmarynu.
  • Mojito możesz również zamrozić i podawać jako lody. Pięknie prezentują się z zatopionymi w środku cząstkami cytry i limonki.

Mojito można zamrozić i serwować również w postaci lodówMojito można zamrozić i serwować również w postaci lodów Fot. Shutterstock

Klasyczne mojito - przepis

Dzięki dodatkowi mięty i limonki mojito doskonale sprawdza się w gorące letnie dni.

Składniki:

40 ml białego rumu
1/2 limonki pokrojonej w kawałki
15 ml soku z limonki
kilka liści mięty
2 łyżki barowe brązowego cukru
dopełnienie: woda gazowana
kruszony lód

Sposób przygotowania:

Listki mięty i limonkę dokładnie ugnieć z cukrem. Dosyp kruszonego lodu, wlej rum, sok z limonki i zamieszaj. Dopełnij wodą gazowaną. Mojito gotowe.

Autorzy: Kamil Hardasiewicz, Artur Wata (przepis pochodzi z magazynu "Palce Lizać")

Grejpfrutowe mojito - przepis

Grejpfrutowe mojitoGrejpfrutowe mojito fot. fot. Anna Dobrowolańska

Prosty sposób na wzbogacenie smaku mojito? Dodaj do niego nieco soku, np. z grejpfruta lub pomarańczy.

Składniki:

garść listków mięty
plastry limonki
pokruszony lód
2 łyżki cukru trzcinowego
100 ml lekko gazowanej wody
sok z czerwonego grejpfruta
gwiazdki anyżu do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wrzucamy do szklanki miętę (parę listów pozostawiamy do dekoracji), plasterki limonki i pokruszony lód, zasypujemy cukrem, rozgniatamy. Wlewamy wodę i sok z grejpfruta. Ozdabiamy miętą i gwiazdką anyżu. Na zdjęciu po lewej stronie.

Autor: Anna Dobrowolańska (przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")

Mojito - drink bezalkoholowy

By zrobić mojito bezalkoholowe, wystarczy jedynie pominąć dodatek rumuBy zrobić mojito bezalkoholowe, wystarczy jedynie pominąć dodatek rumu Fot. Shutterstock

Osoby, które nie piją alkoholu, również mogą się cieszyć orzeźwiającym mojito w wersji bezalkoholowej.

Składniki:

300 ml gazowanego napoju cytrusowego lub wody
6-8 plasterków limonki
kilka listków mięty (ok. 6-8 na szklankę)
2 łyżki brązowego cukru
lód kruszony lub w kostkach

Opcjonalnie:
listki mięty bądź plasterki limonki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Limonkę i listki mięty wrzuć do szklanek. Lekko rozgnieć. Dodaj po łyżce cukru na szklankę, a następnie wsyp lód. Zalej napojem lub wodą, udekoruj miętą lub limonką i od razu podawaj.

Więcej o:
Copyright © Agora SA