Robisz powidła śliwkowe? Trzymaj się tych kilku zasad, a będą idealne [PORADNIK]

Powidła śliwkowe to chyba jedne z naszych ulubionych słodkich przetworów. Gdy są gorące, ich zniewalający aromat sprawia, że od razu przypomina nam się bożonarodzeniowy piernik staropolski. Jak w tym sezonie zrobić idealne powidła śliwkowe? Mamy przepis i kilka porad.

Powidła śliwkowe - pamiętaj o tych zasadach

  • Choć zazwyczaj robimy powidła ze śliwek węgierek, w praktyce do ich przygotowania można wykorzystać dowolną odmianę śliwek, np. okrągłe renklody czy małe mirabelki. Robimy je tak samo, jak klasyczne powidła śliwkowe.
  • Tradycyjnie powidła śliwkowe wysmaża się stopniowo przez kilka dni na wolnym ogniu, aż odpowiednio zgęstnieją. Do tego celu przyda się garnek z grubym dnem, do którego powidła aż tak nie przywierają. W przypadku tak przygotowywanych powideł cukier zazwyczaj dodaje się pod sam koniec smażenia, gdy są już odpowiednio gęste. Inaczej łatwo je przypalić.
  • Wiele osób poleca również przepis na powidła śliwkowe bez mieszania, do których od razu dodaje się cukier. Ich sekretem jest ocet, który zapobiega przywieraniu powideł do garnka. Przepis znajdziesz w dalszej części tego tekstu.
  • Wiele osób robi również powidła z dodatkami smakowymi. Do najpopularniejszych należą przepisy na powidła śliwkowe z czekoladą lub kakao. Jako dodatek do powideł - zwłaszcza tych, które będziemy chcieli wykorzystać do przełożenia świątecznego piernika - sprawdzi się również skórka i sok z pomarańczy.
  • Koneserzy radzą, by do przygotowania powideł śliwkowych wybierać możliwie jak najbardziej dojrzałe, mięsiste śliwki - nawet te z lekko pomarszczoną skórką. Niektóre są zresztą tak słodkie, że wcale nie wymagają dodatku cukru.
  • Powidła można albo gotować w dużym, szerokim garnku (szybciej parują), albo piec w piekarniku. 
  • Jeśli nie lubisz dużych kawałków owoców, gorące powidła możesz również zblendować tuż przed przełożeniem ich do słoików.

Powidła śliwkowe - przepis. Składniki:

  • ok. 2 kg śliwek węgierek (najlepiej bardzo dojrzałych i pomarszczonych przy szypułce)
  • ok. 50-60 dag cukru (lub mniej, jeśli wolicie mniej słodkie przetwory)
  • nieco zimnej wody

Powidła ze śliwek - sposób przygotowania:

Ze śliwek usuń pestki, a następnie wrzuć owoce do dużego garnka lub na głęboką patelnię. Delikatnie skrop przygotowaną zimną wodą (dzięki temu unikniesz przypalenia) i rozpocznij smażenie na wolnym ogniu. Na początku śliwki puszczą sporo soku, jednak w trakcie duszenia nadmiar płynu odparuje. Smaż, od czasu do czasu mieszając powidła śliwkowe drewnianą łyżką. Gdy zgęstnieją, możesz dodać cukier. Smaż, aż się rozpuści. Gotowe powidła, jeszcze gorące, nakładaj do porządnie umytych i wyparzonych słoików. Zakręć je, a następnie pasteryzuj w garnku z wodą lub - wygodniej - w piekarniku. Po tym czasie wystudź i przełóż do spiżarni.

Powidła śliwkowe najlepiej wyjdą z bardzo dojrzałych śliwek - najlepiej tych, których skórka już zaczęła się lekko marszczyć.
Powidła śliwkowe najlepiej wyjdą z bardzo dojrzałych śliwek - najlepiej tych, których skórka już zaczęła się lekko marszczyć. Fot. Shutterstock

Powidła śliwkowe bez mieszania - przepis:

  • 3 kg śliwek
  • 450 g cukru
  • 3 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego

Powidła śliwkowe bez mieszania - sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, osusz i wyjmij z nich pestki.
  2. W dużym garnku układaj warstwy śliwek i przesypuj cukrem. Ostatnią warstwą ma być cukier. Na koniec całość polej octem.
  3. Odstaw garnek ze śliwkami w chłodne miejsce na około 12 godzin. Najlepiej, by śliwki były poza zasięgiem muszek owocówek.
  4. Po tym czasie ustaw garnek na wolnym ogniu i gotuj całość bez przykrycia przez około 5 godzin - uwaga, nie mieszając - lub do momentu, aż będzie w nich bardzo mało płynu. Po zdjęciu garnka z ognia część płynu można odlać, a następnie wykorzystać do przyrządzenia domowego napoju.
  5. Dopiero teraz możesz wymieszać powidła. Jeśli okażą się zbyt gęste, możesz dolać z powrotem odlany wcześniej sok. Gorące powidła śliwkowe przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Zakręć i postaw do góry dnem aż do ostudzenia.
Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.