Jak "przeprogramować" swój smak, żeby polubić zdrowe jedzenie? Naukowcy podają prostą metodę. Pomoże np. kakao
Przed tym, by jeść zdrowiej, powstrzymuje nas często sam smak zdrowego jedzenia. W końcu warzywa zielone czy liściowe, jak brokuły czy jarmuż, nie zawsze są tak apetyczne, jak np. słodkie i słone, przetworzone przekąski lub dania typu fast food. Wszystko przez to, że mają lekko gorzkawy posmak, który nie każdemu odpowiada.
Z tego samego powodu tak trudno nam wytrzymać na zdrowej diecie, zwłaszcza gdy wszyscy wokół nie żywią się wyłącznie sałatkami. Jest jednak sposób, by "nauczyć" organizm, żeby polubił zdrowsze jedzenie.
Możesz zmienić... skład swojej śliny
Metodę na to znalazła grupa badaczy z kilku różnych uczelni w USA. Wnioski z prowadzonych badań przedstawili oni kilka dni temu na 256. spotkaniu American Chemical Society (ACS) - stowarzyszenia, które zajmuje się różnymi zagadnieniami chemicznymi.
Katarzyna Skrzynecka o swojej diecie. "To był rodzaj wegańskiego detoksu". Zobacz wideo:
Naukowcy przypuszczają, że receptą na to, by odzwyczaić się od niezdrowych nawyków żywieniowych i skierować swoje kubki smakowe na dobrą "drogę" jest zmiana składu śliny. W jej wnętrzu zawieszone są bowiem białka, które sprawiają, że jedne produkty nam smakują, a inne wydają się np. cierpkie czy gorzkie. Wbrew pozorom skład śliny da się jednak bardzo łatwo zmienić.
Jak wyglądał eksperyment?
By to osiągnąć, naukowcy kazali uczestnikom badania pić gorzkie kakao, przyrządzone na mleku migdałowym. Każdy z badanych musiał wypijać porcję napoju trzy razy dziennie. Przez cały tydzień naukowcy sprawdzali, jak uczestnicy badania reagują na gorzki smak i jak zmienia się ich ślina.
Okazało się, że w tym czasie istotnie zmienił się skład białek w ślinie uczestników. Przede wszystkim wyraźnie zwiększyła się w niej zawartość białek bogatych w prolinę. Mogą one wiązać obecne w czekoladzie związki, które sprawiają, że odczuwamy jej gorycz.
Zmiany w składzie śliny odpowiadały również zmianom w odczuciach smakowych uczestników badania. Wraz z trwaniem egzaminu oceniali oni kakao, które musieli pić, jako coraz mniej gorzkie.
Autorzy badania wysnuli hipotezę, że zmieniając w ten sposób własne odczucia względem mniej smacznych produktów, można łatwo zmodyfikować swoje wybory żywieniowe. Ich zdaniem, skoro nauczymy się akceptować gorzki smak, łatwiej nam będzie potem jeść gorzkawe produkty, do których należą na przykład warzywa liściowe. Kto wie, może jeśli uda nam się w ten sposób "przeprogramować" swój smak, tym razem dłużej wytrzymamy na diecie?
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Kroisz pomidora, a tam niespodzianka. To wcale nie są robaki
-
"To takie płaskie ufo, uwielbiałam". Pamiętacie ciastka amerykany? Mamy przepis
- Kiedy siać koper ogrodowy, czyli wszystko, co musisz wiedzieć o uprawie koperku
- Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki
- Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni
- "Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
- Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"