Langosz (langos), czyli placek węgierski. Jak go zrobić i z czym serwować? Porady
Włosi mają swoją pizzę, a Węgrzy nie mniej smaczne langosze. Podobnie jak pizzę, przygotowuje się je z dodatkiem drożdży. Jednak w odróżnieniu od włoskiego przysmaku, ciasto na węgierskie placki robi się z dodatkiem ziemniaków, placki są nieduże, a także smaży się je w głębokim tłuszczu zamiast piec. Ze względu na taki sposób przygotowania oraz dodatki, które zwykle lądują na wierzchu (śmietana, ser żółty, skwarki), węgierskie placki nie należą do najlżejszych dań. Jeden langosz - w zależności od rozmiaru i dodatków - to nawet 250 lub 300 kcal.
Langoszy możecie spróbować nie tylko na Węgrzech. Są tak smaczne, że rozpowszechniły się również na sąsiednie kraje, w tym zwłaszcza Słowację i Austrię. W dużych miastach można ich spróbować zazwyczaj w ulicznych budkach.
Langosz - kilka porad
Do przygotowania langoszy najlepiej użyć zimnych ziemniaków, na przykład z obiadu z poprzedniego dnia. Ciepłe za bardzo wchłaniają mąkę i ciasto może wyjść za twarde.
Po zagnieceniu ciasto na węgierskie placki odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem (np. z czystej ściereczki). Powinno wyrastać przez około godzinę.
Po tym czasie ciasto wyciągamy, odrywamy kawałki i formujemy niezbyt grube placki wielkości dłoni. Smażymy je na oleju rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jeśli nie macie termometru, po prostu rozgrzejcie olej w garnku, a gdy będzie gorący, wrzućcie do niego kawałek surowego ziemniaka lub kawałek chleba. Jeśli tłuszcz zacznie buzować, a ziemniak lub chleb zaczną się rumienić, można wrzucać placka.
Nie smażcie w garnku wielu placków naraz. Jeśli macie mały rondelek, będzie je trzeba smażyć pojedynczo. W dużym, głębokim garnku lub rondlu zmieszczą się maksymalnie dwa lub trzy. Placki trzeba smażyć z obydwu stron na rumiano.
Uważajcie jednak, żeby cały czas kontrolować temperaturę smażenia, by langosze nie smażyły się zbyt szybko. Inaczej z zewnątrz będą złociste, a w środku jeszcze surowe.
Langos (placek węgierski) - przepis
Langosze możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Klasyka to śmietana z czosnkiem i żółty ser, ale możesz się również zainspirować włoską pizzą i podać je z pomidorami i twardym serem Fot. Shutterstock
Składniki:
- 3 ziemniaki (wybierz sypką odmianę)
- 400 g mąki
- 30 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suszonych
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 4 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka cukru
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj, włóż do garnka i ugotuj w mundurkach. Następnie obierz i jeszcze ciepłe rozgnieć lub utłucz.
- Drożdże włóż do miseczki i rozetrzyj z cukrem. Następnie zalej ciepłym mlekiem (nie może mieć temperatury wyższej niż 40 stopni Celsjusza) i doda 2-3 łyżki mąki. Wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany i odstaw do podwojenia objętości.
- W misce wymieszaj mąkę z zaczynem, ziemniakami, masłem i solą. Z tego wszystkiego wyrobić gładkie ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W garnku rozgrzać olej.
- Z ciasta odrywać kawałki, rozpłaszczać w dłoniach na placki, a następnie smażyć na złoto z obu stron.
- Gorące placki serwuj z kwaśną śmietaną z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i soli. Jako dodatki sprawdzą się również: gulasz, posiekana szynka, skwarki z boczku, pokruszona bryndza albo duszona cebulka.
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
- Śródziemnomorskie inspiracje na talerzu - smaczne pomysły na dania z makaronem 100% durum Podravka!
- Trzepaczka z popularnej sieciówki wycofana ze sprzedaży. Masz ją w domu? Lepiej się jej pozbądź
- 5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą